pillow241188

Εκεί που είχες μάθει να πίνεις τον πρωινό καφέ χωρίς παρέα ή με τους δικούς σου φτάνεις σε σημείο να θες να μοιραστείς όχι μόνο απλές καθημερινές συνήθειες με κάποιον αλλά ολόκληρος ο χώρος σου να γεμίσει με την αύρα του, τα πράγματά του και τη συνεχή παρουσία του. Δε μιλάμε για οποιοδήποτε πρόσωπο αλλά για εκείνο που μετά από κοινή απόφαση ξεκινήσατε ένα νέο κεφάλαιο στη ζωή σας που δεν είναι άλλο από τη συγκατοίκηση.

Ο χρόνος δεν είναι πάντα βασικό κριτήριο γι’ αυτό το βήμα, αφού τον σημαντικότερο ρόλο παίζει αυτό που έχετε καταφέρει να χτίσετε σαν ζευγάρι, η μεταξύ μας επικοινωνία, το δέσιμο, οι στιγμές που έχετε μοιραστεί. Η αρχή πάντα είναι δύσκολη και ο ενθουσιασμός ακόμα μεγαλύτερος, αφού δεν υπολογίζεις πολλές φορές πως μια τέτοια αλλαγή στη ζωή του καθενός εκτός από ωραίες στιγμές θα περιλαμβάνει σίγουρα και εμπόδια, γιατί κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός και οι συνήθειές του δεν μπορεί να ταιριάζουν απόλυτα με τις συνήθειες που ‘χει το ταίρι.

Πώς καταλαβαίνεις όμως πότε είσαι έτοιμος να κάνεις το επόμενο βήμα στη σχέση; Τα σημάδια πολλές φορές μπορεί να μην είναι εμφανή, δηλαδή να μη βασίζονται σε γεγονότα αλλά να έχει φωλιάσει μέσα σου το συναίσθημα πως με τον συγκεκριμένο άνθρωπο θες να μοιραστείς πολλά παραπάνω από μια βόλτα, έναν καφέ και ερωτικές στιγμές. Είναι εκείνη η φάση που ο άλλος σου βγάζει ζεστασιά, σε κάνει να νιώθεις σιγουριά και έχεις την ψυχολογία που χρειάζεται για να πάρεις το πράσινο φως και να προτείνεις να μείνετε μαζί. Δεν είναι απαραίτητο να έχουν περάσει συγκεκριμένοι μήνες απ’ τη γνωριμία σας, αρκεί το συγκεκριμένο συναίσθημα για να σε πείσει πως η απόφασή σου είναι η σωστή. Πηγάζει από μέσα σου, είναι σαν μια φωνούλα που σου λέει να το κάνεις χωρίς δεύτερη σκέψη. Για να φτάσεις όμως στο στάδιο της πρότασης θα πρέπει η συγκατοίκηση να είναι επιθυμητή και απ’ τις δύο μεριές και όχι να πιέσεις το ταίρι επειδή εσύ το θέλεις. Μπορεί η πρωτοβουλία να είναι του ενός αλλά η απόφαση θα παρθεί σίγουρα από κοινού.

Η επιθυμία να μην υπάρχει πια χώρος για τρίτους είναι ένας άλλος λόγος για τον οποίο πολλοί αποφασίζουν να συγκατοικήσουν. Όταν σε μια σχέση οι επιρροές από τρίτους είναι έντονες και σε βαθμό που κουράζουν, όταν το ζευγάρι δεν έχει δικό του χώρο, δεν μπορεί να περάσει κάποιες στιγμές απομονωμένα, μια τέτοια απόφαση αποτελεί τον μόνο τρόπο να αποφύγουν την ανεπιθύμητη παρουσία του περίγυρου. Επιτέλους θα υπάρχει ένα μέρος, μια ερωτική φωλιά που θα δώσει ελευθερία κινήσεων και την ευκαιρία να φουντώσει το πάθος χωρίς κρυφτό και νυχτερινές ερωτικές συναντήσεις στα άβολα καθίσματα του αυτοκινήτου. Αλλιώς είναι να κοιμάσαι και να ξυπνάς με τον άνθρωπο που θες κι αλλιώς οι βιαστικές και περιορισμένες συναντήσεις. Τότε θα αρχίσεις να περνάς χρόνο με το ταίρι και να ξεδιπλώνει καθένας τον πραγματικό του εαυτό. Είναι λοιπόν η ιδανική ευκαιρία να γνωρίσεις τον άλλον από μια άλλη οπτική, μαζί με τα ελαττώματα και τις ιδιοτροπίες του. Μόνο έτσι θα εντοπίσετε τι ενοχλεί τον έναν και τι τον άλλον με απώτερο σκοπό να βελτιωθείτε και να τα καταφέρετε μαζί. Σίγουρα η προσαρμογή θα φέρει αρκετούς καβγάδες, αλλά εάν δεν το δοκιμάσετε δεν μπορείτε ποτέ να είστε σίγουροι πως δε θα πετύχει.

Αρκετοί είναι εκείνοι που όταν ακούν τη λέξη συγκατοίκηση τούς λούζει κρύος ιδρώτας και ίσως αρκετοί και εκείνοι που σε κάθε συζήτηση αποφεύγουν το συγκεκριμένο θέμα, ακόμα και όταν πρόκειται για υποθετικό σενάριο. Σε εκείνο το σημείο δε χρειάζεται απογοήτευση γιατί πολύ απλά όταν βρεθεί ο άνθρωπος που θα θελήσει να μοιραστεί τον χώρο του μαζί σου, τους τσακωμούς σε κάθε απλήρωτο λογαριασμό, την γκρίνια όταν αργείς και στιγμές αγκαλιά σε έναν καναπέ που θα έχετε αγοράσει για την καινούρια σας ζωή, θα καταλάβεις πως όλα τα προηγούμενα άτομα ήταν απλώς τα σκαλοπάτια για να φτάσεις στο προορισμό σου. Τόλμησε λοιπόν τη συγκατοίκηση όταν νιώσεις έτοιμος και μην το αναβάλεις διαρκώς αφήνοντας τις δεύτερες σκέψεις να σε ωθούν να κάνεις πίσω.

Συντάκτης: Ολυμπία Καραμπέτσου
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γουγούλα