gio528

Είμαστε τόσο τυχεροί και ποτέ δεν το σκεφτόμαστε έτσι. Ζούμε σε μια απ’ τις πιο φωτεινές χώρες, με τον πιο γλυκό και φωτεινό ήλιο που μπορούμε να φανταστούμε. Ζούμε πλάι σε ένα φυσικό αντικαταθλιπτικό κι εμείς, πολλές φορές, τον αποφεύγουμε και χάνουμε ό,τι ευεργετικό χάδι έχει, πάντα, να μας χαρίσει.

Πρώτα και πριν απ΄ όλα εξηγείται βιολογικά. Η ηλιακή ακτινοβολία αυξάνει την παραγωγή μιας ορμόνης στον οργανισμό, που προκαλεί ευφορία κι ανεβασμένη διάθεση. Καθόλου τυχαία δεν είναι λοιπόν η ταύτιση μιας φωτεινής ανοιξιάτικης μέρας με την αισιοδοξία και τα χαμόγελα που έχουμε ζώντας σ’ αυτήν. Μας φέρνει άλλη αντίληψη, πιο θετική και φρέσκια, έναντι στη μαυρίλα που κάποια στιγμή -ίσως κάποια χειμωνιάτικη στιγμή-, είχαμε συνηθίσει.

Καθώς όμως η διάθεση συνδέεται άμεσα με το μυαλό και τις πράξεις μας, μια χαρούμενη διάθεση δημιουργεί θεμέλια για μια πιο χαρούμενη ζωή. Μας κάνει πιο παραγωγικούς κι ενεργούς ανθρώπους, μας δίνει εναύσματα κι αφορμές για νέα ξεκινήματα, προσπάθειες πιο δυνατές κι ελπιδοφόρες για επίτευξη νέων στόχων και επιθυμιών. Όλα αυτά με αρχή μία και μόνο αχτίδα. Μας ενεργοποιεί και μας ωθεί στο να αδράξουμε κάθε λεπτό της μέρας και να μην αφήσουμε ούτε ένα απ’ αυτήν να πάει χαμένο. Κι όλα αυτά με συμμάχους τα χαμόγελα και τα γέλια που ζουν σιωπηλά συνεχώς στο πρόσωπό μας.

Μα γινόμαστε και τόσο δα καλύτεροι άνθρωποι. Η ανεβασμένη διάθεση, το γέλιο και η ευφορία φέρνουν θετικότητα στην αύρα μας, ανεβάζουν τα επίπεδα κοινωνικότητάς μας κι ευγένειας, αφού καθόλου νευρικοί δεν είμαστε, ώστε να δικαιολογείται μια απότομη ή αγενής συμπεριφορά μας.

Ο ήλιος και οι ευεργετικότητα στην ανθρώπινη ύπαρξη έχει απασχολήσει πανεπιστήμια κι ερευνητικά κέντρα σε ολόκληρο τον κόσμο, που μελετούν τη σύνδεση όχι απλά με μια θετική διάθεση, μα με ασθένειες ακόμα και αριθμό αυτοκτονιών. Και τα αποτελέσματα είναι κραυγαλέα. Μετά από μακροχρόνιες έρευνες κατέληξαν ότι τα άτομα που δέχονταν το λιγότερο ηλιακό φως, ήταν αυτά με τις περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κάποια νοητική φθορά. Επίσης άτομα με έντονες διαταραχές της διάθεσης, επηρεάζονταν κατά κύριο λόγο απ΄ τον ήλιο, με την κατάθλιψη να βρίσκεται στην πρώτη θέση συσχέτισης κάποιας διαταραχής με την ηλιακή ακτινοβολία.

Πληθώρα μελετών έχουν δείξει ότι στις χώρες που ο ήλιος είναι πιο σπάνιο να εμφανιστεί, που ο καιρός είναι μόνιμα μουντός, που για μεγάλα χρονικά διαστήματα είναι σκοτάδι, έχουν συμβεί τα περισσότερα κρούσματα αυτοκτονιών από οπουδήποτε αλλού. Η συνεχής έλλειψή του οδηγεί ακόμα και σε απώλεια μνήμης! Η αύξηση της θερμοκρασίας και συνεπώς κι ένας ζεστός και φωτεινός ήλιος είναι μαγική συνταγή στη δημιουργικότητα και στη ζωντάνια. Οξύνει τη νοητική διαύγεια και τονώνει την ψυχική ισορροπία των ατόμων. Μας μετατρέπει κοινώς σε χαρούμενα, εξωστρεφή και υγιή όντα, καθώς προστατεύει εκτός από την ψυχική, και τη σωματική μας υγεία.

Αν είσαι λοιπόν άνθρωπος μελαγχολικός, αν η διάθεσή σου δε βρίσκεται στα καλύτερα που έχει υπάρξει, αν σκέψεις σε πνίγουν και σε αρρωσταίνουν, η λύση σε όλα αυτά είναι πολύ πιο απλή απ’ ό,τι εσύ φαντάζεσαι. Θέλει απλά πράγματα η ευτυχία και απλή εκτίμηση των όσων έχεις, χωρίς καν να τα ζητήσεις ή να τα προσπαθήσεις. Κοίτα στον καθρέφτη για να δεις τι λέω κι έπειτα κοίτα κι έξω απ΄ το παράθυρό σου. Εκεί θα βρεις τη χαρά που σου λείπει, εκεί θα βρεις μια μέρα που θα πήγαινε στράφι, εκεί θα βρεις και τη βελτίωση ολόκληρης της ζωής σου, αν το επιτρέψεις. Εκεί θα τα βρεις όλα, απλά τράβηξε την κουρτίνα.

Συντάκτης: Χριστίνα Καρυοφυλλίδου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου