3rwtey

Ζόρικες οι σχέσεις, δύσκολη κι η επικοινωνία αλλά κι ο τρόπος να εκφράσουμε τα συναισθήματά μας. Οι απόψεις, εσένα και του συντρόφου σου, μπορούν πολλές φορές να διαφέρουν, αλλά οφείλεις να τις σεβαστείς κι ας μην τον καταλαβαίνεις πολλές φορές, κι ας μην τον νιώθεις. Και μπορεί να του το έχεις εκφράσει με λόγια -ότι δε συμφωνείς κάπου- αλλά να προσπαθείς να τον στηρίξεις στην επιλογή του αυτή. Και για να καταλάβεις τι εννοώ, δες τα παρακάτω παραδείγματα.

 

1. Δε συμφωνείς με την επιλογή εργασίας που έχει κάνει

Μπορεί να μη σου αρέσει η δουλειά που κάνει, να μη συμφωνείς με τις υπερωρίες που μπορεί να έχει, να θεωρείς πως υποβιβάζουν την αξία που έχει, αλλά παρ’ όλα αυτά να κάνεις τον ταξιτζή για να πάει στη δουλειά, να κάνεις παρέα με συναδέλφους, ακόμα και ν’ αποδέχεσαι να συνοδεύσεις σε κάποιου είδους επαγγελματική εκδήλωση που πρέπει να πάει, για να στηρίξεις. Η δουλειά είναι μέρος της καθημερινής μας ζωής κι είναι σημαντικό για τον σύντροφό σου να νιώθει ότι την αποδέχεσαι.

 

2. Δε συμφωνείς για τη συχνότητα επικοινωνίας που έχει με τους δικούς του

Μπορεί να είναι κολλημένος στο κινητό και η πιο συχνή του επαφή να είναι η μαμά κι ο μπαμπάς κι αυτό να σε ενοχλεί, ή να σ’ ενοχλούν ακόμα κι οι ίδιοι, αλλά παρ’ όλα αυτά, δε θα παραλείψεις να σηκώσεις ίσως το κινητό όταν καλούν και δεν είναι εκεί, δε θα ξεχάσεις να πάρεις κι εσύ με τη σειρά σου, ν’ ακολουθήσεις σε τραπέζι ή να προσπαθήσεις να μην γκρινιάζεις για τη συχνότητα της επικοινωνίας. Αντίστοιχα, μπορεί να περάσουν μέρες που να μην έχει καλέσει κανέναν, ούτε ακόμα και την κλεισμένη στο σπίτι γιαγιά, κι εσύ να παίρνεις τηλέφωνο εκ μέρους του συντρόφου σου ή να τον βοηθάς να βρει αφορμές να το κάνει.

 

3. Σου φάνηκε ανούσια η αιτία που έπεσε ψυχολογικά

Είναι αυτές οι στιγμές που πέφτει ψυχολογικά, ή έχει εκνευριστεί με κάτι και τέλος πάντων δεν είναι καλά για λόγο που εσύ ίσως θεωρείς ανούσιο, ότι δεν αξίζει και πώς κάνει έτσι ο Χριστιανός και τέλος πάντων, δεν τον καταλαβαίνεις. Παρ’ όλα αυτά, σε μια γλυκιά κουβέντα και μια σοκολάτα ιον αμυγδάλου δε θ’ αντισταθεί (χορηγός ίον εδώ, με πιάσατε).

 

 

4. Δεν πολυγουστάρεις κάποιους συγκεκριμένους φίλους 

Παρ’ όλα αυτά τους υπερασπίζεσαι όταν πιστεύεις ότι έχουν δίκιο σε κάτι. Βγαίνεις μαζί τους αρκετές φορές, αν σε καλέσει ο σύντροφος σου, και προσπαθείς να είσαι αντικειμενικός στις καταστάσεις που τους αφορούν και να μη βλέπεις υποκειμενικά το θέμα. Κι εσύ, άλλωστε, θα έχεις σίγουρα φίλους που δε συμπαθεί. So what?

 

5. Tα χόμπι σας διαφέρουν αρκετά

Μα τι έχει να σου προσφέρει η γραφή, μου λέει, μα τι έχει να σου προσφέρει η κεραμική, λες, και πάει λέγοντας. Κάθε άνθρωπος έχει δικές του ασχολίες κι ανάγκες. Μπορεί να μη σου αρέσει κάτι που κάνει, να μη σου άρεσε σίγουρα να το κάνεις εσύ, αλλά αν υποτιμήσεις τα χόμπι που έχει και τον τρόπο που ξοδεύει κάθε ελεύθερη στιγμή, δεν υπάρχει φως στο τούνελ. Αντιθέτως, παρ’ όλο που δεν καταλαβαίνεις την ανάγκη να σπαταλήσει ένα τάδε ποσό να πάει κάπου που εσύ δε θα πήγαινες, μπορείς απλώς να ενθαρρύνεις να περάσει όμορφα κι αντίστοιχα, να βρεις κι εσύ κάτι άλλο να κάνεις.

 

6. Απομονώνεται

Υπάρχουν στιγμές που όλοι μπορεί να θέλουμε να είμαστε μόνοι, να έχουμε προσωπικό χώρο (ιδιαίτερα αν συζείτε). Μπορεί να μην καταλαβαίνεις γιατί στα ξαφνικά θέλησε να πάει ν’ αράξει μόνη της/μόνος του στο δωμάτιο, ή γιατί ακύρωσε έξοδο κι ήθελε να κάτσει σπίτι. Δεν μπορείς να κάνεις και πολλά. Απλώς να το αποδέχεσαι -μέχρι ένα σημείο πάντα- και να στείλεις δώρο κάνα πιτόγυρο.

 

7. Κρατάει φιλία με πρώην

Δυσκολεύεσαι πολύ να καταλάβεις γιατί θέλει να παραμείνει φίλος/η με την/τον πρώην του. Ναι, δε μένουν όλες οι σχέσεις απαραίτητα μόνο στο ερωτικό και σίγουρα είναι λογικό να σε πιάνει μια ανησυχία-ανασφάλεια σ’ έναν βαθμό. Αλλά, αν πραγματικά ενδιαφέρεσαι γι’ αυτον τον άνθρωπο, να μη ρωτάς πολλά για τη σχέση τους. Το σημαντικότερο που μπορείς να κάνεις εδώ, για να δείξεις την κατανόηση και την αγάπη σου, είναι απλώς να δείξεις εμπιστοσύνη. Γι’ αυτό είναι και μαζί σου.

Αν βρίσκεις τον σύντροφό σου κάπου σ’ αυτά, σημαίνει ότι έχεις έναν άνθρωπο που σε νοιάζεται και σέβεται τις επιλογές σου. Αν βρίσκεις εσένα, τότε απλώς να είσαι περήφανος για τον εαυτό σου. Αν βρίσκεις και τους δύο, κράτα το. Αν κανέναν, ποτέ δεν είναι αργά για να πάρεις τη σωστή απόφαση.

Συντάκτης: Κορίνα Γιούρου