Πολλά έχουν ειπωθεί και γραφτεί για τους χωρισμούς. Αυτοί μας απασχολούν, αυτοί μας παιδεύουν ή μας ανακουφίζουν. Πρόκειται για εκείνη τη στιγμή που μια σχέση φτάνει σε ένα τέλος, είτε προσωρινό είτε οριστικό. Αλλά παραμένει τέλος. Και τώρα εσύ για αρκετούς λόγους θες να λήξεις τη σχέση σου και αμφιταλαντεύεσαι ανάμεσα σε ένα χωρισμό από κοντά και έναν από απόσταση, με μήνυμα.

Ας τα πιάσουμε ένα-ένα. Ο χωρισμός face to face είναι πιο άμεσος, πιο ευθύς. Λες αυτά που θέλεις να πεις κατευθείαν, μες τα μούτρα του άλλου, αλλά υπάρχει κίνδυνος να υπάρξει ένταση, γι’αυτό συνήθως θεωρείται και πιο δύσκολος και επώδυνος. Μπαίνεις σε διαδικασία συζήτησης αναγκαστικά, ενώ μπορεί να μη θες να πεις και πολλά. Ο σύντροφος σου έχει την ευκαιρία να προσπαθήσει να σε μεταπείσει ή να ζητήσει εξηγήσεις. Αν όμως έχεις την καλή διάθεση να το συζητήσεις από κοντά, αν νιώθεις ότι δε θα υπάρξει ένταση και ο άλλος θα καταλάβει ή αν ακόμα δεν έχετε ιδιαίτερη επικοινωνία μέσω μηνυμάτων, σίγουρα το να χωρίσεις δια ζώσης είναι ένας καλός τρόπος.

Ποιο είναι όμως το πρόβλημα να χωρίζεις με μήνυμα; Γιατί να υπάρχει ταμπού και ηθικός να θεωρείται μόνο ο χωρισμός face to face; Όσοι στηρίζουν αυτή την άποψη, θεωρούν ουσιαστικά ότι μέσω μηνύματος δε δίνεις στον άλλον το περιθώριο ούτε να σε δει από κοντά, ούτε να σου πει πολλά-πολλά, αφού όλα είναι στο χέρι σου. Θεωρούν ακόμα ότι δεν έχεις σε ιδιαίτερη εκτίμηση το σύντροφό σου, ότι όλο αυτό αποτελεί έλλειψη σεβασμού και ξεκάθαρη δήλωση της επιθυμίας σου. Αλλά ένας τέτοιος χωρισμός σε γλιτώνει από λόγια που ίσως να μη θες να ακούσεις, και από το στενόχωρο βλέμμα που μπορεί να σε παρακαλάει να τα ξαναβρείτε. Και αν μιλήσουμε για συναισθήματα, είναι πιο δύσκολο να αντικρίζεις το πρόσωπο του άλλου τη στιγμή του χωρισμού. Λογικά θα στενοχωρηθεί, μπορεί και να κλάψει, να σε παρακαλέσει και γενικά το κλίμα θα είναι ιδιαίτερα έντονο. Με το μήνυμα ξέρεις ότι οι πιθανότητες να υποκύψεις σε ένα πισωγύρισμα είναι πολύ μικρές, θα παραμείνεις σταθερός στην απόφασή σου, δε θα μπεις σε διαδικασία να δώσεις εξηγήσεις και θα αποφύγεις την ένταση. Απλώς το κάνεις πιο γρήγορα. Γράφεις το μηνυματάκι σου και λύνεις το σχοινί.

Είναι κι αυτοί που εκφράζονται καλύτερα γραπτά από ότι προφορικά. Το γραπτό λόγο τον προσχεδιάζεις, τον βλέπεις ξανά και ξανά μη σου ξεφύγει κάτι, μην ξεχάσεις κάτι που δε θες. Τα λόγια σου μπαίνουν σε μια σειρά, έχεις τον έλεγχο αυτών που θα πεις, μπορείς να κάνεις μονόλογο χωρίς να σε διακόψει κανείς. Ναι μεν σίγουρα είναι εύκολο κάτι που θα πεις να παρεξηγηθεί και να μη γίνει αντιληπτό από τον άλλον, αλλά όπως και να έχει το αποτέλεσμα είναι το ίδιο.

Κι όμως, υπάρχει αυτό το ταμπού του χωρισμού μέσω μηνυμάτων.  Προφανώς ο έρωτας δεν υπάρχει μόνο από μηνύματα, χρειάζεται επαφή. Κάθε ζευγάρι λειτουργεί διαφορετικά, υπάρχει κόσμος που δεν έχει βάλει τόσο βαθιά το ίντερνετ στην προσωπική του ζωή και κόσμος που το χρησιμοποιεί μονίμως για επικοινωνία. Αλλά στην σημερινή εποχή με την ιλιγγιώδη εξέλιξη της τεχνολογίας, γιατί να μην την εκμεταλλευτείς για να κάνεις τη ζωή σου πιο εύκολη -ακόμα και το χωρισμό σου;

Βρίσκω την εικονίτσα του προφίλ σου στο μέσεντζερ χωρίς να το πολυσκεφτώ. Και ξεκινάω. Μωρό μου, νομίζω ότι το πράγμα μεταξύ μας δεν τραβάει πλέον.

Συντάκτης: Κορίνα Γιούρου
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.