pillow2432

Τεχνολογία, διαδίκτυο, ενημέρωση, επικοινωνία. Λέξεις άμεσα συνδεδεμένες, αφού η ανάγκη για επικοινωνία και ενημέρωση με τη συμβολή της τεχνολογίας οδήγησαν στη δημιουργία του διαδικτύου.

Επικοινωνία με ανθρώπους από όλο τον πλανήτη και συνεχής προσκόλληση σε κινητές συσκευές και υπολογιστές. Πλέον είναι πιο εύκολο να έχεις ένα κινητό συνεχώς δίπλα σου από ότι έναν άνθρωπο. Έτσι, λοιπόν, η ανάγκη για διαρκή επικοινωνία οδήγησε στο να ερχόμαστε σε διαδικτυακή επαφή με ανθρώπους που δεν γνωρίζουμε καν. Πώς; Είτε ανήκουμε στον ίδιο κοινωνικό κύκλο είτε από δημόσια σχόλια σε φωτογραφίες- βίντεο, είτε από διάφορες εφαρμογές γνωριμιών. Υπάρχουν πραγματικά τόσοι τρόποι και αφορμές να γνωρίσεις κάποιον στο διαδίκτυο που κάπου χάνεις το μέτρημα.

Και κάπου εκεί υπάρχουν εκείνοι οι άνθρωποι που τη μία μέρα σου είναι εντελώς άγνωστοι και τους αντιμετωπίζεις με επιφυλακτικότητα και την άλλη μέρα γίνονται οι κολλητοί σου. Άνθρωποι που μπορεί να μη μένετε δίπλα, αλλά είστε κοντά μέσα από ένα κινητό. Άνθρωποι που γελάτε μαζί, που μοιράζεστε memes και ανέκδοτα, στιγμές και τα προσωπικά σας.  Άνθρωποι τόσο μακριά κι όμως τόσο κοντά.

Άνθρωποι που δε φανταζόμασταν ότι θα υπήρχαν στην καθημερινότητά μας, αλλά μπήκαν και την γέμισαν. Έδωσαν νόημα στις στιγμές εκείνες που κάποιος άλλος δεν μπορούσε να είναι εκεί. Συνηθίσαμε να ξυπνάμε με την «καλημέρα» τους και να πίνουμε τον καφέ μας σχολιάζοντας νέα και κουτσομπολιά. Μας συνόδευαν στη σχολή/ δουλειά και ήταν εκεί για να μας συμβουλέψουν σε οποιοδήποτε πρόβλημα προέκυπτε. Ήταν εκεί όταν μας έπαιρνε από κάτω για να μας σηκώσουν και μοιράζονταν τη χαρά μας και την ώρα πριν πέσουμε για ύπνο. Ίσως να μπορούσαμε να τους ερωτευτούμε κιόλας.

Τους δώσαμε χώρο στις σκέψεις μας, αναλύσαμε παρελθόν και όνειρα. Κάθε μέρα τους λέγαμε μια καινούρια ιστορία και αντίστοιχα εκείνοι μας εκμυστηρεύονταν πράγματα που μπορεί να μην τα ήξερε κανείς άλλος. Είδαν την καλή και την κακή πλευρά μας, μας ψυχολόγησαν και έμαθαν πώς να μας κάνουν να αισθανόμαστε καλύτερα. Δεθήκαμε μαζί τους και τους κάναμε κομμάτι μας. Δεν είναι περίεργο άνθρωποι που δεν έχουμε συναντήσει ποτέ, να μας ξέρουν τόσο καλά;

Φυσικά και κίνδυνοι παραμονεύουν. Κάποιες φορές δεν ξέρεις ποιον έχεις απέναντί σου, όσο σίγουρος και να είσαι. Εδώ ανθρώπους που βλέπουμε καθημερινά έχει αποδειχθεί ότι δεν τους ξέρουμε όσο θα έπρεπε. Πρέπει να ταυτοποιούμε αρχικά ότι μιλάμε όντως με το άτομο που δηλώνει ότι είναι. Στην αρχή που δεν το γνωρίζουμε καλό θα ήταν να αποφεύγουμε να δίνουμε προσωπικές μας πληροφορίες, αλλά να κρίνουμε και να αξιολογήσουμε από διάφορα πράγματα όπως ο κοινωνικός του κύκλος και η συμπεριφορά του κατά πόσο αυτός ο άνθρωπος μπορεί να εισέλθει στην -έστω και διαδικτυακή μας- καθημερινότητα.

Δεν τους συναντήσαμε -ακόμα. Το αν θα το επιδιώξουμε ή όχι εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως η καθημερινότητα και ο χρόνος μας, τα συναισθήματα μας για αυτούς. Από τη μία υπάρχει η μαγεία του να έχεις μια τόσο καλή σχέση με κάποιον από μακριά με αποτέλεσμα να φοβάσαι ότι αν τον συναντήσεις ενδέχεται να καταστραφεί όλο αυτό. Από την άλλη, έχεις την ανάγκη να αφήσεις πίσω την εικόνα που έχεις πλάσει για αυτόν πίσω από μια οθόνη και την περιέργεια να τον γνωρίσεις πρόσωπο με πρόσωπο.

Οι ανθρώπινες σχέσεις, μπορούν να αντέξουν την απόσταση. Το ζήτημα είναι το αν το θέλουν. Θέλεις;

Συντάκτης: Κορίνα Γιούρου
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γουγούλα

Κάνε σχόλιο!

Έχεις κάποια ιδέα για άρθρο;

Μπορείς να μας προτείνεις ένα θέμα που θα ήθελες να διαβάσεις σε κάποιο απ' τα επόμενα άρθρα μας!