Το 2018 ήρθε εδώ και λίγες μέρες. Δρόμοι ακόμα φωτισμένοι, στολίδια και χριστουγεννιάτικα δέντρα σε κάθε γωνιά. Η πιο όμορφη εποχή του χρόνου. Είναι καιρός επιτέλους να κάνεις κι εσύ μια καινούρια αρχή, λες.

Φέτος, για λίγο ακόμα, άναψε τα λαμπάκια του χριστουγεννιάτικού σου δέντρου, κάτσε δίπλα στο τζάκι πίνοντας μια ζεστή σοκολάτα κι αναλογίσου τις πιο σημαντικές στιγμές του 2017. Τι έγινε αυτή τη χρονιά που πέρασε, τι λάθη έκανες και ποια από αυτά θες και μπορείς να διορθώσεις. Κι όσο για αυτά που δεν μπορείς, ένα να θυμάσαι: Όλοι κάνουμε λάθη. Κανείς δεν είναι τέλειος.

Να μην ξεχάσεις, αλλά να προσπεράσεις. Να αφήσεις πίσω ό,τι κακό συνέβη, τους ανθρώπους που σε πλήγωσαν και σε εκμεταλλεύτηκαν. Εκείνους που σου έδειξαν με κάθε τρόπο ότι δεν αξίζουν να είναι στη ζωή σου, που δεν έδωσαν δεκάρα για το τι νιώθεις εσύ και κοίταξαν τον εαυτούλη τους. Εκείνους που έπραξαν χωρίς να υπολογίσουν τις συνέπειες. Τους ανθρώπους που σε ξενέρωσαν, που σε απογοήτευσαν. Αυτούς που έφυγαν χωρίς εξηγήσεις. Τους δειλούς.

Φέτος, να κοιτάξεις και λίγο τον εαυτό σου. Όλοι μόνοι μας είμαστε κατά βάθος στην πορεία της ζωής. Οι άνθρωποι έρχονται και φεύγουν. Μαζί με την αποδοχή αυτού θα απομυθοποιήσεις και το καθετί που έχεις στο μυαλό σου ως τέλειο κι εκείνους τους ανθρώπους που νομίζεις ότι δε θα ξαναβρείς. Ναι, κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός, αλλά εκείνος που σε πρόδωσε δεν αξίζει να είναι στη ζωή σου, σωστά;

Φέτος, δείξε την αγάπη σου σε αυτούς που είναι δίπλα σου. Πες μια καλή κουβέντα, δείξε τα καλά σου συναισθήματα. Εκτίμησε αυτά που έχεις και μη ζητάς περισσότερα από όσα μπορούν να σου δώσουν. Δώσε μια αγκαλιά στους ανθρώπους σου και πες τους πόσο χαίρεσαι που είναι εκεί μαζί σου.

Φέτος, ετοιμάσου για νέες περιπέτειες. Ο χρόνος απλώνεται πελώριος μπροστά σου. Κάνε σχέδια με τους ανθρώπους που θέλεις δίπλα σου, για τα μέρη που θέλεις να επισκεφτείς. Κάνε τον απολογισμό σου. Αυτή την χρονιά θα είσαι πιο αποφασιστική. Δε θα δειλιάσεις και δε θα τα παρατήσεις με την πρώτη δυσκολία. Θα προσπαθείς. Θα δοκιμάζεις. Θα δίνεις ευκαιρίες όπως θα ήθελες να δίνουν σε σένα.

Θα σέβεσαι και θα απαιτείς να σε σέβονται. Δε θα συμβιβάζεσαι. Δε θα υποκρίνεσαι. Δε θα ανέχεσαι. Θα βοηθάς και θα στηρίζεις τους δικούς σου ανθρώπους. Φέτος, θα είσαι πιο αισιόδοξος. Δε θα είσαι τόσο καχύποπτος και θα προσπαθείς να βρεις κάτι καλό σε καθετί. Θα βρεις την καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου.

Κάθε τέλος και μια αρχή, λένε. Κάτι θα ξέρουν. Τελείωσε αυτή η χρονιά και πήρε μαζί της άσχημες κι όμορφες αναμνήσεις, αφήνοντάς γεμάτους ελπίδες για μια καλύτερη. Παντού ευχές για υγεία, χαρά, δώρα και πάνω από όλα, δίπλα στην οικογένεια. Δίπλα στους ανθρώπους που σε αγαπούν πιο πολύ. Να μην τους ξεχνάς ποτέ.

Φέτος, όταν το ρολόι χτύπησε 12, με κάποιο μαγικό τρόπο σε εξαφάνισα απ’ ζωή μου. Θέλω να μην τύχει να εμφανιστείς μπροστά μου κι υπόσχομαι να μην κυνηγάω πια την τύχη μου. Δε θα πηγαίνω σε μέρη που υπάρχει έστω και μικρή πιθανότητα να σε δω. Ξαφνικά μου φαίνεται πολύ εύκολο. Στο μυαλό μου ήταν όλα, τελικά.

Άραγε, τι θα φέρει το νέο έτος; Κανείς δεν ξέρει. Κι αν ξέραμε, δε θα είχε ενδιαφέρον. Το μόνο σίγουρο; Ο χρόνος αρχίζει απ’ το μηδέν και μαζί κι εγώ. Φέτος, όλα θα είναι διαφορετικά. Cheers to a new year.

Συντάκτης: Κορίνα Γιούρου
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη