Article of the day:  Μάθε πώς να λες τα χαρτιά σε απλά κι εύκολα βήματα. Δες εδώ.

r723

Η φιλία είναι από τα πιο σημαντικά πράγματα στη ζωή ενός ανθρώπου. Μπορεί όμως κάποιες φορές μια φιλική σχέση να εξελιχθεί και σε κάτι παραπάνω. Όταν ξεκινάει ο ένας και φλερτάρει λίγο ή ο άλλος να νιώθει μία ανεξήγητη, διαφορετική έλξη, εκεί είναι που μάλλον αρχίζει κάτι να αλλάζει. Υπάρχουν κάποια συγκεκριμένα στάδια που μπορεί να περάσει μια φιλία όταν σιγά-σιγά αλλάζει και εξελίσσεται στο κάτι παραπάνω. Πάμε να τα δούμε μαζί;

 

1. Όταν αρχίζεις και ζηλεύεις

Το πρώτο στάδιο θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι όταν αρχίζει μια μικρή, αδικαιολόγητη ζήλια που ξεπροβάλει απρόσκλητη, όποτε πλησιάζει κάποιος το πρόσωπο απέναντί μας. Υπάρχει αυτό αίσθημα της δυσφορίας και του εγωισμού, που απαιτεί να υπάρχει ολόκληρη η προσοχή μόνο επάνω μας και κυρίως να μην υπάρχει η προσοχή άλλων επάνω στο φιλαράκι μας. Σε αυτό το σημείο μπορεί να επιβεβαιωθεί ότι κάτι έχει αρχίσει να αλλάζει, είναι ωστόσο μόλις το πρώτο στάδιο.

 

 

2. Όταν αρχίζεις και θέλεις να έρχεστε κοντά σωματικά 

Το δεύτερο στάδιο ίσως θα είναι όταν αρχίζεις και νιώθεις αυτήν την έλξη τη σωματική. Να ακουμπάς το χέρι του άλλου, να κάθεστε δίπλα-δίπλα και να ακουμπούν τα πόδια σας, ή ακόμα και μία αγκαλιά που θα έρθει και ξαφνικά τη νιώθεις διαφορετική. Η σωματική έλξη είναι στα κόκκινα μόνο τις στιγμές που δυναμώνει αυτό το «κάτι παραπάνω». Σε αυτό το σημείο μάλλον πρέπει να πάρεις και χαμπάρι τι έχει συμβεί.

 

3. Όταν διεκδικείς να μένετε μόνοι

Όταν πια αισθάνεσαι έντονα πράγματα μέσα σου και επιδιώκεις λίγο χρόνο με τον άλλον. Όταν ξαφνικά το «θα έρθει και ο Τάκης από τη δουλειά μαζί για ποτό» ακούγεται ενοχλητικό. Όταν στο «να πούμε και στον Νίκο με τη Μαρία;» η αυθόρμητη απάντηση είναι το «όχι μωρέ καλύτερα θα περάσουμε μόνοι». Είναι ίσως και ένας τρόπος να δεις πώς θα αντιδράσει ο άλλος. Αν θα επιδιώξει κι εκείνος το «καλύτερα οι δυο μας» ή όχι, για να δράσεις κι εσύ ανάλογα. Όμως αυτή η ανάγκη για χρόνο τετ-α-τετ, με λίγα σχόλια από ‘δω κι από εκεί, ή λίγο φλερτ και με δυνατό eye contact, κάνει την έλξη αδύνατον να κρυφτεί. 

 

4. Όταν πια είναι ξεκάθαρο μέσα σου

Ε ναι, πια είναι οφθαλμοφανές ότι μετράς σε δευτερόλεπτα τις ώρες για να συναντηθείτε. Κι όταν τελικά αυτό γίνει, εκείνο το χαμόγελο που ούτε με μπλάνκο δε σβήνει από το πρόσωπό σου, μαρτυράει πως δεν μπορείς πλέον να πεις ψέματα στον εαυτό σου. Είναι ξεκάθαρο ότι η φιλία σου έχει περάσει σε άλλο επίπεδο και τα συναισθήματά σου είναι πια ερωτικά γι’ αυτόν τον άνθρωπο. Πού είναι το κακό;

 

5. Ο φόβος της απόρριψης

Η στιγμή της συνειδητοποίησης έρχεται κρατώντας από στο χεράκι ένα πακέτο φόβους. Θα νιώθει το ίδιο με εμένα; Μήπως καλύτερα να το καταπιέσω λίγο και θα περάσει; Γιατί να μπαίνω τώρα στη διαδικασία να χαλάσω την όμορφη φιλία μου για έναν ενθουσιασμό; Αν το πω και με κοροϊδέψει, απομακρυνθεί ή χαλάσουν όλα; Τα τόσα πολλά ερωτήματα στο μυαλό και ο φόβος που ξεκινάει να δημιουργεί μια απόσταση από αυτόν τον άνθρωπο, χωρίς να υπάρχει λόγος, είναι ένα στάδιο που είναι σχεδόν αδύνατον να αποφύγεις. Σκέψου όμως κατά πόσο μπορεί να σου βγει σε καλό ο άλλος να νιώθει ότι κάτι έχει συμβεί που δεν έχει καταλάβει και να μένει τελικά με τη φαντασία του να κάνει τα δικά της σενάρια. 

 

6. Η αμηχανία που νιώθεις μέχρι να βρεις τρόπο να το πεις

Έτσι δημιουργείται μια απόσταση, μια αμηχανία γιατί προσπαθείς να κρύψεις από τον άλλο συνειδητά τα συναισθήματά σου για να μην καταλάβει κάτι και φέρεσαι αλλόκοτα, δεν είσαι ο εαυτός σου ώσπου αυτό δημιουργεί αμηχανία και περίεργο κλίμα. Αυτό μέρα με τη μέρα χτίζεται μέχρι να ψυχολογήσεις τον άλλον και να νιώσεις αυτοπεποίθηση, μια ώθηση για να βρεις ένα τρόπο να πεις την αλήθεια σου. Βρες δύναμη όμως γιατί είναι και το τελικό στάδιο κι αν δεν κάνεις κάτι θα καταλήξεις απλώς κολλημένος εκεί για καιρό, αν κάνεις από την άλλη ίσως να βρεθείς σε μια σχέση από εκείνες τις καλές, που κρύβουν μέσα τους πολλά από φιλία.

 

Οι φίλοι μας είναι συνήθως οι πιο κοντινοί μας άνθρωποι. Λογικό και επόμενο κάποιες φορές όταν έχεις χημεία και καλή επικοινωνία με κάποιον να πάει παραπέρα κι αυτό δεν είναι κακό, ούτε πρόκειται φυσικά για κάτι ενοχικό. Όσο πολύτιμο κομμάτι είναι η φιλία στις ζωές μας άλλο τόσο είναι κι ο έρωτας. Τι καλύτερο λοιπόν, αυτά τα δύο να συνδυαστούν σε ένα;

 

Συντάκτης: Ειρήνη Χριστοδούλου
Επιμέλεια κειμένου: Μαρία Ρουσσάκη