Article of the day: Γνωρίστε τη νέα pillowfigher Ελένη Σωτηροπούλου στο πρώτο της άρθρο! Διάβασέ το εδώ.

r718

William Jefferson Bill Clinton και Hillary Diane Rodham Clinton. Πιο απλά Bill και Hillary. ‘Η μήπως Hillary και Bill, μιας και εκείνη συμπεριλήφθηκε στη λίστα που εξέδωσε το περιοδικό Times για τα «πρόσωπα με τη μεγαλύτερη επιρροή παγκοσμίως» για το έτος 2012. Θυμίζει λίγο house of cards;

Ο Bill Clinton σε ηλικία μόλις σαράντα έξι ετών -ο τρίτος νεότερος πρόεδρος των ΗΠΑ- το 1993 κατόρθωσε να εκλεγεί κι έτσι η Hillary έγινε η Πρώτη Κυρία ολόκληρης της χώρας. Μια θητεία όμως που διόλου εύκολη δεν ήταν κι έμελλε να στιγματιστεί από ένα ροζ σκάνδαλο με πρωταγωνιστή τον ίδιο τον πρόεδρο.

Το ζεύγος Clinton γνωρίστηκε το 1971 στο Πανεπιστήμιο του Γέιλ όπου φοιτούσαν κι οι δυο στη Νομική Σχολή. Τέσσερα χρόνια αργότερα επισημοποίησαν τη σχέση τους, με γάμο που τελέστηκε στο Αρκάνσας και το 1980 γεννήθηκε η κόρη τους, Chelsea. Ο Bill, από πολύ νωρίς ξεκίνησε την πολιτική του σταδιοδρομία σημειώνοντας αρκετές νίκες στο ενεργητικό του. Σε παράλληλο μονοπάτι κινήθηκε κι η Hillary, διατηρώντας τη δική της αυτονομία αλλά υποστηρίζοντας το έργο του Bill πάνω στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση και τους δρόμους του Αρκάνσας (κυβερνήτης της πολιτείας 1979-1981) ως πρόεδρος μιας επιτροπής για τη μεταρρύθμιση της αστικής υγειονομικής περίθαλψης και εκπαίδευσης.

 

 

Με ένα πλούσιο βιογραφικό και αρκετή εμπειρία, σε λιγότερο από ένα μήνα από την ανάληψη των καθηκόντων του υπέγραψε νόμο περί οικογενειακής και ιατρικής άδειας. Μια δράση με δικομματική υποστήριξη που έγινε τρομερά δημοφιλής στο κοινό. Την ίδια χρονιά δίνει μια εξαιρετική και σημαντική ομιλία στο Κογκρέσο σχετικά με το σχέδιο μεταρρύθμισης περί της υγειονομικής περίθαλψης, ένα από τα εξέχοντα νομικά θέματα που καλύφθηκε από μια ειδική ομάδα με επικεφαλή την Hillary! Το 1994 υπέγραψε σε μορφή νόμου τη «Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου της Βόρειας Αμερικής» και ήταν ο πρώτος που εφάρμοσε την πολιτική «Don’t ask, don’t tell», ένα καινοτόμο βήμα για την πλήρη συμμετοχή των ομοφυλόφιλων στις ένοπλες δυνάμεις, καθώς επίσης επέλεξε ανοιχτά ομοφυλόφιλους για διοικητικές θέσεις και υπερασπίστηκε δημόσια τα δικαιώματά τους.

Το 1998 πέφτει σαν κεραυνός εν αιθρία ότι ο Πρόεδρος είχε σχέσεις με μια εσωτερική υπάλληλο του Λευκού Οίκου ονόματι Monica Lewinsky.Η ίδια δήλωσε ότι είχε ερωτικές συναντήσεις μαζί του στο Οβάλ Γραφείο, με τον Bill Clinton να έχει και προηγουμένως αντιμετωπίσει καταγγελίες για τέτοιου τύπου μεταχείριση στη διάρκεια της θητείας του ως κυβερνήτης του Αρκάνσας. Ο Clinton υπέστη μομφή, έχοντας όμως ορκιστεί ότι δεν είχε σχέσεις με τη Lewinsky αθωώθηκε και συνέχισε κανονικά τη θητεία του. Ώσπου έκανε την εμφάνισή του το περιβόητο μπλε φόρεμα που έφερε ίχνη του, κάτι το οποίο τον ανάγκασε να παραδεχτεί ότι «είχα σχέση με τη δεσποινίδα Lewinsky η οποία ήταν ανάρμοστη».

Το σκάνδαλο απασχόλησε τα ΜΜΕ της εποχής δεν στάθηκε όμως ικανό να κλονίσει τη σχέση του ζεύγους Clinton ούτε να ανακόψει την πολιτική σταδιοδρομία του. Μάλιστα ο Bill όταν απήλθε από το αξίωμά του είχε την υψηλότερη δημοτικότητα από κάθε Πρόεδρο των ΗΠΑ μετά τον Β’ Παγκόσμιο.

Η Hillary, Πρώτη Κυρία, Γερουσιαστής των ΗΠΑ, Υπουργός Εξωτερικών και τέλος υποψήφια Πρόεδρος των ΗΠΑ το 2016, σε μια εκλογική αναμέτρηση που μπορεί να ηττήθηκε, αλλά ταυτόχρονα κέρδισε τον τίτλο της πρώτης γυναίκας υποψήφιας για τις Προεδρικές Εκλογές στα χρονικά των ΗΠΑ. Η Curtis Sittenfeld στο βιβλίο της «Rodham» καλεί τους αναγνώστες σε ένα παράλληλο σύμπαν, εκεί όπου η Hillary έχει το οικογενειακό της επίθετο, χώρισε τον Bill καθώς δεν μπορούσε να έχει ένα κοινό μέλλον μαζί του εξαιτίας της αδυναμίας του στο γυναικείο φύλο και της απιστίας του, αποφασίζοντας να δημιουργήσει δική της ανεξάρτητη πολιτική πορεία.

Σε τούτο το σύμπαν όμως το ζεύγος Clinton γιόρτασε τα σαράντα πέντε χρόνια γάμου του με τρυφερά μηνύματα στα social. Η Hillary μίλησε με ιδιαίτερη τρυφερότητα για την αμέριστη στήριξη του συζύγου της μετά την ήττα της από τον Donald Trump ενώ δήλωσε «Ο Bill είναι ο σύντροφος της ζωής μου. Ο καιρός που περάσαμε μαζί με έκανε πιο ευγνώμων από ποτέ για έναν σύζυγο που είναι καλή παρέα στις καλές και τις άσχημες στιγμές». Όλα αυτά μετά από δημόσια παραδοχή του, σε σειρά ντοκιμαντέρ με θέμα τη σύζυγό του, ότι υπήρξε σχέση μεταξύ αυτού και της Lewinsky «για να μπορέσει να διαχειριστεί την πίεση, τις απογοητεύσεις, το άγχος και τους φόβους του».

Η Hillary δήλωσε «ήταν απόφαση που ήθελε κότσια, το να παραμείνω με τον Bill. Τον αγαπώ και πήρα την καλύτερη απόφαση για την οικογένειά μου». Δηλώσεις που δεν επιτρέπουν σχόλια κι ίσως όντως το ζεύγος Clinton να δουλεύει τις δυσκολίες και τα ατοπήματα μαζί, έχοντας βρει τις δικές του μοναδικές ισορροπίες.

Συντάκτης: Ειρήνη Αγρίτη
Επιμέλεια κειμένου: Μαρία Ρουσσάκη