Ο άνθρωπος νιώθει ευτυχισμένος όταν απολαμβάνει τις ανέσεις που έχουν δημιουργηθεί κυρίως για τον ίδιο. Απολαμβάνει κάθε μέρα το φαγητό, τον καφέ, τον ύπνο και πολλά άλλα, που δυστυχώς δεν είναι για όλους αυτονόητα και φτάνουν στο σημείο να είναι ως και δυσεύρετα για κάποιους.

Μια σημαντική προσθήκη στις παραπάνω απολαύσεις είναι και το μπάνιο. Κάθε μέρα περιμένουμε τη στιγμή που θα επιστρέψουμε στο σπίτι μας κουρασμένοι απ’ τη δουλειά ή από όπου αλλού βρισκόμαστε, για να εισβάλουμε στο μπάνιο μας. Να βρεθούμε κάτω απ’ το νερό κι αν έχουμε και μπανιέρα να τη γεμίσουμε και να βουλιάξουμε μέσα περιτυλιγμένοι από αφρούς και σαπουνάδες. Βγαίνεις μετά από ‘κει; Μετά από κανένα τρίωρο, μπορεί.

Σ’ εκείνο το τρίωρο –άντε, αν είσαι βιαστικός, σ’ εκείνο το μισάωρο– τι σκέφτεσαι; Είναι πιο σύνηθες να κάνεις θετικές σκέψεις -κι οι περισσότεροι αυτό παθαίνουμε. Μες στην μπανιέρα μας συνδυάζουμε τη χαλάρωση του σώματος και του πνεύματος, νιώθουμε ανακούφιση και βγάζουμε την ένταση όλης της ημέρας. Το μυαλό, μέσα στο νερό και τα μυρωδάτα σαπούνια, δύσκολα ζορίζεται και καταφεύγει σε στενάχωρες καταστάσεις.

Το σώμα μας χαρακτηρίζεται από ένα αίσθημα ευεξίας και το πνεύμα μας ξεκουράζεται. Στην μπανιέρα μας αισθανόμαστε την απόλυτη διαύγεια. Ο νους μας ακολουθεί το σώμα μας και το σώμα μας δένεται αρμονικά με το μυαλό μας. Μαζί, λοιπόν, ταξιδεύουν σε ένα άλλο μέρος, έστω και για λίγα λεπτά. Νοητά ταξίδια, μακριά απ’ την πραγματικότητα.

Σε ένα μέρος που ηρεμούμε και γαληνεύουμε. Το σώμα μας γεμίζει θετική ενέργεια, αφού βγάλει όλο το βάρος που σήκωνε κατά τη διάρκεια της μέρας. Το πνεύμα καταλαγιάζει κι απαλλάσσεται για λίγο απ’ το στρες, το άγχος κι απομακρύνει ενδεχόμενους φόβους.

Ένα «ησυχαστήριο του ανθρώπου» θα μπορούσαμε να ονομάσουμε αυτόν τον πολύτιμο χώρο του σπιτιού μας. Ένα ησυχαστήριο προσωπικό και κρυφό. Όπου ο εαυτός μας αποκαλύπτεται κι ανασυντίθενται ψυχή και σώμα.

Πολλές αναθεωρήσεις κι ενδοσκοπήσεις μπορούν να συμβούν μέσα σ’ ένα μπάνιο. Είναι ένας απ’ τους χώρους που όλη η ανθρώπινη σύνθεση βρίσκεται σε πλήρη αρμονία κι είναι τελείως απομακρυσμένη από φουρτούνες, τις οποίες φορτώνεται καθημερινά πάνω της εξαιτίας της ρουτίνας.

Είναι το πιο κατάλληλο μέρος για να γεμίσουμε τα πνευμόνια μας με φως και να «καθαρίσουμε» μαζί και το μέσα μας. Καθώς το μπάνιο ευνοεί όχι μόνο το πνεύμα και το σώμα, αλλά και την ψυχή. Αλλάζει την ψυχολογία μας ολόκληρη. Την ανεβάζει στα ύψη, καθώς όταν βγαίνουμε απ’ αυτό μοιάζουμε σαν να έχουμε ξαναγεννηθεί. Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε οτιδήποτε καινούριο εμφανιστεί μπροστά μας.

Ένα κρύο μπάνιο είναι ακόμα πιο ευεργετικό. Ξεπλένει ό,τι μας έχει λεκιάσει ψυχικά και σωματικά. Ξυπνάει τον εγκέφαλο από κάθε πιθανό λήθαργο, αφού μετά από ένα τέτοιο ταρακούνημα εκτελεί πιστά τις εντολές του. Καλύτερη λειτουργία του εγκεφάλου συνεπάγεται και καλύτερη λειτουργία του σώματος, αλλά και του ανθρώπου γενικότερα.

Έτσι, το μπάνιο είναι ένα μέσο το οποίο μπορεί να αποτελέσει την αναγέννηση της ψυχής, την ευρυθμία του σώματος και την καθαρότητα του πνεύματος. Είναι σημαντική ανάγκη για τον ανθρώπινο οργανισμό, απαραίτητη για τον καθένα μας ξεχωριστά.

Όπως πολλοί χώροι μας βοηθούν να ανασυνταχθούμε και να ανατροφοδοτηθούμε, έτσι συμβαίνει και με το μπάνιο. Μια μεριά του σπιτιού μας που είναι χρήσιμη για την υγεία μας. Και όχι μόνο την ψυχολογική υγεία μας, αλλά τη γενικότερη υγεία μας. Ας μην ξεχνάμε πως η σωστή και συχνή καθαριότητα του σώματός μας προστατεύει από διάφορες μολύνσεις κι ύπουλα μικρόβια. Συνεπώς, το μπάνιο είναι και κατά κάποιο τρόπο «προστάτης» μας.

Συμπερασματικά, το μπάνιο είναι ανάγκη. Χωρίς αυτό δε θα μπορούσαμε να επιβιώσουμε εύκολα. Κι αν όχι εύκολα, τουλάχιστον καθαρά. Ας γεμίσουμε τις μπανιέρες μας κι ας ξεχάσουμε τα πάντα. Φυσικά με πολλές σαπουνάδες!

Όσοι έχετε ντουζιέρες μπορείτε να ζηλέψετε ελεύθερα!

 

Συντάκτης: Χρύσα Μπόικου
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη