«Σχεδόν Σχέσεις: Μια συζήτηση που έπρεπε να γίνει!» Νέο βιβλίο, ανακάλυψέ το εδώ!

pillow895

“Keep your eyes on the road and your hands on the wheel” κατά τις οδηγίες του Morrison στο Roadhouse Blues. “Get your motor running, head out on the highway” σου φωνάζουν οι Steppenwolf στο «Born to be wild». Κι εσύ υπακούς γιατί επιτέλους μπορείς. Πρόσφατα πήρες το δίπλωμα οδήγησης στα χέρια σου, την πολυπόθητη αυτή ροζ κάρτα, και είσαι επιτέλους έτοιμος να οργώσεις τους δρόμους όπως έχει ονειρευτεί αμέτρητες φορές κατά τις μετακινήσεις σου με τα μέσα.

Ήρθε επιτέλους και η δική σου σειρά να οδηγήσεις για πρώτη φορά, είτε όπως στην πρώτη περίπτωση το αυτοκίνητο σου είτε όπως στη δεύτερη τη μηχανή σου, με προορισμό το άγνωστο. Και όσο κι αν περίεργο σου ακούγεται είναι όντως άγνωστο. Οι δρόμοι είναι τώρα διαφορετικοί, παρατηρείς στοιχεία και σημεία που δεν είχες προσέξει μέχρι τώρα. Οι δρόμοι πια δε μοιάζουν καθόλου με τους δρόμους που διάβαινες πεζός ή προσπερνούσες με το λεωφορείο ή το ταξί.

Πολλά πράγματα μοιάζουν καινούρια πλέον. Κι εσύ έχεις αλλάξει, είσαι μια νέα εκδοχή του εαυτού σου με περισσότερη αυτοπεποίθηση και έντονο το συναίσθημα της ανεξαρτησίας. Είναι γεγονός πως το να έχεις το δικό σου όχημα σού λύνει τα χέρια. Μπορείς τώρα να κάνεις σχέδια χωρίς να είσαι δέσμιος των δρομολογίων, της διπλής ταρίφας και των αποστάσεων. Μπορείς να σηκώσεις το τηλέφωνο χωρίς φόβο και πάθος τα μεσάνυχτα, να πεις «ντύσου φεύγουμε», να πάρεις την παρέα, να παρκάρετε στο Λυκαβηττό και να αράξετε.

Η ανεξαρτησία αυτή δεν είναι μονοδιάστατη. Έρχεται σε πολλαπλά επίπεδα πέραν του γεγονότος ότι μπορείς να κάνεις αυτό που θες όταν το θες. Το πρώτο σου αμάξι ή πρώτη σου μηχανή είναι σαν το πρώτο σου κατοικίδιο. Το πρώτο όχημα το αγαπάς, το φροντίζεις, το πλένεις και του δίνεις το όνομα που με τόσο κόπο έχεις βρει και δεν είναι άλλο από ένα λογοπαίγνιο της πινακίδας σου. Και αν τυχόν του συμβεί κάτι σε κόβει κρύος ιδρώτας και η στεναχώρια είναι τόσο μεγάλη που το συζητάς κάμποσες εβδομάδες μετά, ενώ το συναίσθημα παραμένει το ίδιο έντονο.

Το πρώτο όχημα και η πρώτη βόλτα θα χαραχθούν για πάντα στο μυαλό σου. Θα είναι μια ανάμνηση που θα έρχεται τις πιο άκυρες στιγμές και θα σε γεμίζει τρυφερά συναισθήματα. Με την πρώτη σου βόλτα μαθαίνεις να μετράς τον χρόνο και τις αποστάσεις διαφορετικά, με μετρικά συστήματα που μόνο άλλοι οδηγοί καταλαβαίνουν. Το «ένα τσιγάρο δρόμος» θα γίνει τώρα «τρία τραγούδια απόσταση». Θα θυμάσαι όλες τις πρώτες φορές μέσα σε αυτό το όχημα. Την πρώτη φορά που γύρισες με τους κολλητούς μεθυσμένους, το πρώτο φιλί με το ραντεβού που περίμενες καιρό, την πρώτη φορά που έκλαψες στην ησυχία του από την πίεση της καθημερινότητας.

Το όχημά σου είναι πολλά παραπάνω για εσένα από ένα απλό μέσο μεταφοράς. Είναι το αποκούμπι σου όταν νιώθεις ότι πρέπει να ξεφύγεις. Είναι αυτό που θα σε ταξιδέψει σε όλα εκείνα τα μέρη που ήθελες να επισκεφτείς και δεν μπορούσες μέχρι τώρα. Είναι αυτό που θα σηματοδοτήσει την απόλυτη ενηλικίωσή σου. Και ενώ όλοι σου λένε ότι είσαι υπερβολικός με τον ενθουσιασμό που αισθάνεσαι και ότι το συναίσθημα της ανεξαρτησίας που νιώθεις θα γίνει αγανάκτηση και κούραση από την κίνηση, εσύ επιμένεις. Μένεις σε αυτό το αίσθημα δύναμης και ελευθερίας που σου δίνει, γιατί ξέρεις ότι όσο κι αν κουραστείς πάντα θα έχεις την επιλογή να το πάρεις και να φύγεις. Και αυτό έχει μεγάλη σημασία για σένα.

Σκέφτεσαι ότι σου δίνει δύναμη να κάνεις πραγματικότητα τις τάσεις φυγής ή τις τάσεις επανασύνδεσης και γι’ αυτό το λόγο δε θα το βαρεθείς ποτέ. Και μεταξύ μας, καλά κάνεις και το σκέφτεσαι, γιατί σε έναν κόσμο που διαρκώς αλλάζει και σε πιέζει, το όχημά σου είναι η μια ακόμη σταθερά.

Ετοιμάσου λοιπόν. Ήρθε η στιγμή. Η στιγμή να γίνουν όλα ένας δρόμος. Ένας δρόμος ανεξαρτησίας που φέρει κι ευθύνες γι’ αυτό τώρα που θα βγεις με την παρέα πρόσεχε να μην πιεις και πρόσεχε και τους γύρω σου, γιατί πλέον η ζωή σου και η δική τους βρίσκεται στα χέρια σου!

Συντάκτης: Ελπίδα Μπογράκου
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γουγούλα