Σήμερα είναι η μέρα που θα σου πω ένα από τα μεγαλύτερα μυστικά που πρέπει να ξέρεις για να μπορέσεις κι εσύ να δεις τη ζωή διαφορετικά. Δε θα σε βαρύνω με βαρύγδουπες δηλώσεις και σίγουρα δεν είμαι η μόνη που θα σου πει μία από τις αλήθειες που δύσκολα μπορεί να αμφισβητήσει κάποιος. Αλήθεια λοιπόν από τις πιο δύσκολα αμφισβητήσιμες και βασικότερη πολλών: όλα είναι μουσική!

Κι όταν λέω όλα εννοώ όλα. Ακόμα κι αυτό που σε καίει περισσότερο- που στην τελική ας το παραδεχτούμε ανοιχτά- δεν είναι άλλο από το πώς θα φλερτάρεις επιτυχώς και θα ζήσεις μια ανεπανάληπτη, γεμάτη πάθος νύχτα με το πρόσωπο που τόσο έχεις κολλήσει και ψήνεται κατάσταση. Η δύναμη και η σημασία της μουσικής για τον άνθρωπο σε όλες τις πτυχές της ζωής μας είναι μαγνητική, από αρχαιοτάτων χρόνων σε όλες τις κοινωνίες ανθρώπων υπήρχε και συνόδευε κάθε λογής συναίσθημα και δραστηριότητα. Στην ελληνική ιστορία η σχέση μας με τη μουσική είναι αδιάκοπη και αδιαμφισβήτητη από τις προϊστορικές κοινωνίες έως και τις σύγχρονες. Από τον Απόλλωνα, Θεό της Μουσικής, στον τραγόμορφο Πάνα τον αυλητή, τον Πυθαγόρα και την ανακάλυψη των μαθηματικών όρων που διέπουν τα μουσικά διαστήματα, τον λυρισμό της Ιλιάδας και της Οδύσσειας αλλά και των δημοτικών τραγουδιών μας, όλα είναι μουσική.

Πολλοί επιστήμονες έχουν ασχοληθεί με τη σχέση της μουσικής και εγκεφάλου και προσπαθούν να εξηγήσουν τις ακριβείς επιδράσεις της στο άτομο, κυρίως ως μέσο θεραπείας ή αποθεραπείας. Είναι αποδεδειγμένο, μέσω ιατρικών πειραμάτων, ότι η μουσική μειώνει ή αυξάνει τη συχνότητα της αναπνοής, τους καρδιακούς παλμούς και την αρτηριακή πίεση. Έχει αποδειχθεί επίσης ότι όταν μειώνονται οι παλμοί και η αρτηριακή πίεση, τότε παρατηρείται και η μείωση ορμονών που συμβάλλουν στην εμφάνιση άγχους.

Υπάρχει βέβαια και μια μερίδα ακαδημαϊκών και επιστημόνων, όπως ο Richard Leppert, που πειραματίστηκε και διαπίστωσε ότι η μουσική είναι ένας ευρέως γνωστός μηχανισμός για την έκφραση και τη δημιουργία του θέλγητρου. Πιο συγκεκριμένα κατά την Susan McClary, η μουσική πολύ συχνά καταπιάνεται με το να δημιουργεί και να μεταδίδει το ερωτικό vibe, με μοτίβα που παρομοιάζονται με αυτά της απόλαυσης μέσω του ήχου. Η Fiona Buckland, κατά τη θεωρία των μουσικο-ερωτικών αφηγημάτων υποστηρίζει ότι ανεξαρτήτως προτίμησης σε μουσικό είδος, η σωστή μουσική μπορεί να επισημάνει ενδόμυχες αντίστοιχες σκέψεις, που μπορούν να σε οδηγήσουν πιο κοντά στο αντικείμενο του πόθου σου, και να «κανονικοποιήσει» σωματικές κινήσεις που θα φαίνονταν διαφορετικά παράλογες.

Με ή και χωρίς στίχους, ένα μουσικό κομμάτι μας επιτρέπει να κωδικοποιήσουμε και να αποκωδικοποιήσουμε τον ερωτισμό εντός και εκτός του σώματός μας. Δημιουργούμε, αντιλαμβανόμαστε και λαμβάνουμε τη μουσική με το σώμα μας μέσω του ρυθμού, της μελωδίας και του μπάσου κι έτσι χορεύουμε. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με το φλερτ ή και τις επαφές. Ακούμε τη μουσική και αισθανόμαστε το ρυθμό και το σώμα μας αντιγράφει αυτό που ακούει.

Με τη σωστή μουσική υπόκρουση μπορείς να καθηλώσεις το αποδέκτη του ερωτικού σου μηνύματος όπως η Σαλώμη με τον χορό της. Με τη σωστή μουσική μπορείς να πεις περισσότερα απ΄ όσα θα μπορούσες με λόγια.  Με την κατάλληλη μουσική μπορείς να φτιάξεις την ατμόσφαιρα που θα κάνει εσένα και το ταίρι σου να χαλαρώσετε αρκετά ώστε ο ηλεκτρισμός από τα σώματά σας θα σας οδηγήσει εκεί ακριβώς που θέλετε.

Είναι πάρα πολλά τα άρθρα που έχουν γραφτεί για την ιδανική μουσική έτσι ώστε να φτιάξεις ατμόσφαιρα ή να κάνεις έρωτα. Θα μπορούσα κι εγώ με τη σειρά μου εδώ να σου παραθέσω ένα top ten να χρησιμοποιήσεις. Αλλά δε θα το κάνω, δε θα σου δώσω άλλη μια playlist όπως θα έκανε ένα μουσικό app. Θα σου πω μόνο ότι από άποψη συχνοτήτων, ένα slow tempo, οι lo-fi ήχοι, τα rhythm and blues και η ηλεκτρονική μουσική χωρίς vocals θα φτιάξουν μια ατμόσφαιρα άκρως ερωτική κι αν μπορώ να προτείνω και καλλιτέχνες θα πήγαινα σε δημιουργούς όπως ο Joji, The Weekndοι και οι Submotion Orchestra.

Η δική μου συμβουλή για να βρεις την κατάλληλη μουσική για μια βραδιά γεμάτη συγκινήσεις είναι να προτιμήσεις το είδος που θα σε κάνει να αισθανθείς ασφαλής αρκετά ώστε να ανοιχτείς και να εκτεθείς. Να ανοιχτείς τόσο που το άτομο απέναντί σου θα «νιώσει το ρυθμό στην καρδιά του» και θα εναρμονιστεί με τις δικές σου κινήσεις καθώς περνάς τα χέρια σου στο σώμα του.

Κάθε είδος μουσικής έχει διαφορετικές εμπειρίες να προσφέρει και διαφορετικά μηνύματα να περάσει. Ό, τι και να επιλέξεις, φρόντισε να είναι αυτό που θα σας ανεβάσει, θα σας χαλαρώσει και εκστασιάσει και θα κάνει τη βραδιά όσο μαγική τη φανταζόσασταν. Άλλωστε η μουσική είναι το συναίσθημα περασμένο μέσα από νότες και βαλμένο στο πεντάγραμμο. Άρα δεν μπορεί παρά να ανήκει και στη διαδικασία του έρωτα οδηγώντας την πράξη αυτού στην κορυφή.

 

Συντάκτης: Ελπίδα Μπογράκου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου