Φοιτητική ζωή. Ποιος δε μετρούσε αντίστροφα μέχρι να φτάσει η στιγμή που θα ξεκινήσει και ποιος δεν έκανε προσευχές για να είναι γαμάτη; Η φοιτητική ζωή είναι μια περίοδος που χαίρεσαι να περνάς. Είσαι μόνος σου, με ένα σπίτι ολόδικό σου. Γνωρίζεις καινούριους ανθρώπους, βλέπεις διαφορετικά πράγματα κι αν είσαι αρκετά τυχερός αφήνεις πίσω σου και την αντικοινωνικότητα που σε διακατείχε τόσα χρόνια. Η φοιτητική ζωή λοιπόν συνδέεται άμεσα με νέες παραστάσεις που ανυπομονείς να ζήσεις και με τις υποχρεώσεις, απ’ τις οποίες δεν μπορείς να ξεφύγεις.

Η βασικότερη είναι το σπίτι. Η ιδέα του να μένεις μόνος σε ξετρελαίνει και κάνεις το σταυρό σου μέχρι να έρθει εκείνη η στιγμή που θα σηκωθείς απ’ το κρεβάτι σου –στις έξι το απόγευμα συνήθως– και δε θα ακούσεις την πολυαγαπημένη σου μητέρα να σου φωνάζει να στρώσεις το κρεβάτι σου. Ναι, δε λέω, ακούγεται υπέρ-γαμάτο. Ας μην ξεχνάμε όμως πως την επιμέλεια του σπιτιού την έχεις εσύ και μόνο εσύ. Η μάνα σου λείπει και σε καμία περίπτωση δεν περιμένεις να σε βοηθήσουν οι φίλοι σου. Εδώ δε μαζεύουν ούτε το δικό τους σπίτι, με το δικό σου θα ασχοληθούν;

Οπότε σιγά-σιγά συμφιλιώνεσαι με την ιδέα ότι το σπίτι σου θα είναι ένα χάλι. Δεν έχει σημασία αν το μάζεψες πριν μισή ώρα. Τα ρούχα κι οι σημειώσεις έχουν την εξής μοναδική ικανότητα : μετακινούνται όταν δεν τα κοιτάς. Ευτυχώς κιόλας που τα περισσότερα φοιτητικά σπίτια βρίσκονται στην ίδια κατάσταση και δε νιώθεις και καμία ντροπή! Μεταξύ κατεργαρέων, πάντα ειλικρίνεια.

Υπάρχουν όμως και μερικά πράγματα, που είτε είναι μαζεμένο το σπίτι είτε όχι, πάντα ξεχωρίζουν άμα θέλεις να λέγεσαι σωστός φοιτητής.

Μπίρες. Χωρίς νερό θα αντέξεις κάποιες μέρες. Χωρίς γάλα την παλεύεις ολόκληρα χρόνια. Χωρίς coca-cola, ψάχνεις για υποκατάστατα. Χωρίς μπίρα όμως δεν αντέχεις ούτε δευτερόλεπτο. Δεν έχει ανακηρυχτεί άδικα ως επίσημο ποτό των φοιτητών. Η μπίρα για τον φοιτητή είναι ό,τι είναι τα μπινελίκια για τους νταλικέρηδες. Απλά δεν μπορείς να ζήσεις χωρίς αυτήν. Είναι φθηνή, είναι δροσερή και πάει με τα πάντα. Οπότε μη μας κατηγορείτε όταν στη λίστα του super market θα δείτε γραμμένη πρώτη-πρώτη μία εξάδα από αυτές.

Αναπτήρες. Μαύροι, μπλε, κόκκινοι, κίτρινοι, λαχανί με σχεδιάκια ή χωρίς, πάντα θα κοσμούν κάθε τρύπα του σπιτιού στην περίπτωση που έχασες τον προηγούμενο. Άμα καπνίζεις, είσαι τυχερός καθώς δεν ξεμένεις ποτέ. Αν ακόμα καλύτερα έχεις φίλους που και εκείνοι καπνίζουν όλο και κάποιον θα σουφρώσεις με τη δικαιολογία ότι το έκανες κατά λάθος και θα μεγαλώσεις τη συλλογή σου. Θερμή παράκληση: Σταματήστε να τους κλέβετε, δεν είμαστε ηλίθιοι. Στην περίπτωση όμως που δεν καπνίζεις, πάντα θα έχεις μήπως και κάποιος φίλος σου πέσει θύμα κλοπής ή απλά ξέχασε να φέρει μαζί του.

Παπούτσια κάτω απ’ το κρεβάτι. Όσο και να θέλεις να τα κρατήσεις σε μία συγκεκριμένη θέση, είτε είναι δίπλα από την πόρτα του σπιτιού είτε είναι μέσα στην ντουλάπα, βαθιά μέσα σου ξέρεις ότι μόνο δύο ζευγάρια θα κρατάς έξω. Όλα τα υπόλοιπα θα βρίσκονται εκεί κάτω κρυμμένα κι άντε εσύ μετά κάνε το σταυρό σου να βρεις τα ζευγάρια. Η περιοχή κάτω απ’ το κρεβάτι είναι κάτι σαν τις μαύρες τρύπες στο διάστημα. Ό,τι πάει εκεί, αυτομάτως χάνεται.

Και για το τέλος το καλύτερο.

Προφυλακτικά. Η μαμά λοιπόν –και σε άλλες περιπτώσεις ο μπαμπάς– πριν αφήσουν το παιδί τους να ξεκινήσει τη δική του ζωή, φροντίζουν να το διαφυλάξουν από κάθε είδους κίνδυνο. Οπότε –όσο περίεργο και αν ακούγεται–είτε το ξέρεις, είτε όχι σε κάποιο σημείο του σπιτιού θα υπάρχουν κρυμμένα προφυλακτικά. Άμα έχεις καλή ερωτική ζωή είναι όλα δικά σου για να τα χρησιμοποιήσεις. Άλλωστε, ποιος δε σκέφτεται τη φοιτητική ζωή ως μια περίοδο που θα μπορεί να το ζήσει στα άκρα; -πάντα όμως με προφύλαξη. Άμα όμως δεν το ‘χεις και τόσο, μπορείς κάλλιστα να καλύψεις τον κολλητό που επειδή έχει ξεδώσει πολύ το τελευταίο καιρό, έχει ξεμείνει κι από προφυλακτικά.

Στην υγεία των ελεύθερων λοιπόν.

 

Συντάκτης: Χριστίνα Νικολοπούλου
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη