Όσο περίεργος κι αν φαίνεται και πριν ακουστούν τα κλασικά κραξίματα του τύπου «σαν τον έρωτα, τίποτα» κι όμως, υπάρχουν και τα καλά του να είσαι μόνος σου. Δε λέω, η μοναξιά είναι άτιμο πράγμα. Σε βάζει σε περίεργες καταστάσεις και πολλές φορές καταλήγεις να σκέφτεσαι όλους αυτούς τους ανθρώπους που πέρασαν απ’ τη ζωή σου.

Εκτός αυτού με τη μοναξιά μόνο ο Πλιάτσικας κι ο Κότσιρας πέρασαν καλά, γιατί μεταξύ μας τώρα, όταν δεν είσαι στις καλές σου, αυτά ακούς. Υπάρχει βέβαια ένα μεγάλο «αλλά». Ο καθένας ορίζει τη μοναξιά με το δικό του τρόπο. Κι αυτό γιατί μοναξιά μπορεί να νιώθει κι ένας άνθρωπος, ο οποίος είναι περιτριγυρισμένος από άλλο ένα τσούρμο ανθρώπων. Μοναξιά μπορεί να νιώθει και κάποιος άλλος ο οποίος είναι όντως μόνος του. Η μοναξιά για τον καθένα έχει μια διαφορετική έννοια.

Βέβαια, πριν ειπωθεί οτιδήποτε, ας γίνει ένα γρήγορο σκανάρισμα σε εκείνους που, παρ’ όλο που είχαν κάποια σχέση, έψαχναν ένα ώμο για να πουν τα προβλήματά τους. Και το κυριότερο; Να βγάλουν από μέσα τους το γεγονός ότι νιώθουν μόνοι. Είναι γνωστό πως πλέον θεωρούμε τόσο γαμάτο το να είσαι σε μια σχέση. Βλέπεις, είναι περίεργο για τον καθένα να είσαι μόνος γιατί αυτομάτως κάτι δεν πάει καλά με σένα. Η κοινωνία θα λέει ότι ψάχνεσαι, οι μεγαλύτεροι θα λένε ότι θα μείνεις στο ράφι κι εσύ απλά σκέφτεσαι τι καρναβάλια σου έχουν τύχει. Γιατί όταν ψάχνεις κάτι το ιδανικό, το «τέλειο» δεν έρχεται. Κακώς όμως για σένα, έρχονται τα ηλίθια ξαδέρφια του.

Ας αναλογιστούμε λίγο το να είσαι μόνος. Ας απομυθοποιήσουμε λίγο τη σχέση. Δε λέω, ο έρωτας είναι τέλειο συναίσθημα. Όταν έρχεται ο σωστός άνθρωπος, βουτάς με τα μούτρα και λες θα το ζήσω. Βέβαια, η εικόνα με τα ζευγαράκια στις ταινίες να είναι όλο αγάπες και γλύκες κι οι singles να ψάχνουν σκοινί να κρεμαστούν είναι πιο ψεύτικη από καθετί άλλο. Όλοι μιλάνε για τον έρωτα, αλλά κανένα δεν είδα να μιλάει για την εποχή που είσαι single.

Αρχικά, δεν έχεις να δώσεις λόγο σε κανέναν. Οι περισσότεροι κρατούν τα σκήπτρα της ερώτησης «Πού πήγες;» ή «Τι έκανες;». Σε μία σχέση πάντα κάποια στιγμή θα καταλήξεις γκρινιάρης και πρήξας. Όσο και να πεις στους φίλους ότι έχεις εμπιστοσύνη στη σχέση σου, κάποια στιγμή αυτή η καραμέλα θα σταματήσει να υπάρχει. Οπότε είναι κάτι παραπάνω από σιγουράκι πως όταν βγει η σχέση σου, θα κάνεις κάθε λογής ερώτηση. Δε λέω, καλά κάνεις. Πρέπει με κάποιο τρόπο να δείξεις το καλοπροαίρετο πάντα ενδιαφέρον σου. Όταν όμως είσαι single, δεν έχεις ανάγκη να πεις σε κανέναν πού πήγες για καφέ ή καλύτερα πού κατέληξες μετά το ρακάδικο που επισκέφτηκες.

Δεν έχεις το άγχος της περιποίησης. Όταν είσαι σε σχέση πρέπει να κυκλοφορείς ως σωστός άνθρωπος. Να φοράς πιτζάμες που ταιριάζουν, οι κάλτσες σου να μην έχουν ουδεμία τρύπα. Το πρόσωπό σου να είναι στην εντέλεια, καμία τσίμπλα, καμία άσχημη αναπνοή. Σε αντίθεση με το να είσαι μόνος που απλά καταλήγεις στο καναπέ σου, με τις πιτζάμες που δημιούργησες εσύ ο ίδιος από παλιά ρούχα που φορούσες στο σχολείο, μαλλιά ο Θεός να τα κάνει κότσο και τα γυαλιά που κάλλιστα θα θεωρούνταν του μικροβιολόγου. Απλά δε σε νοιάζει τίποτα.

Είσαι διαθέσιμος. Η σχέση, κακά τα ψέματα, δημιουργεί κι άλλα θέματα. Μπορεί εσύ να θέλεις να μείνεις σπίτι να δεις ταινίες και ξαφνικά να αποφασίσεις να βγεις για ποτό. Όχι, φίλτατε, δυστυχώς δεν πάει έτσι. Το γεγονός ότι υπάρχει μία σχέση, αυτομάτως σε απομακρύνει από κάθε εργένικη συνήθεια που είχες μαζί με τους φίλους σου. Κι άμα θέλεις να βγαίνεις κάθε βράδυ και να παρατάς στα κρύα του λουτρού τον σύντροφό σου, δεν είναι ό,τι καλύτερο για να κρατήσεις την σχέση σου.

Και για το τέλος το καλύτερο. Δεν πλήττεις ποτέ. Όσο υπέρ-γαμάτο είναι να έχεις μια σχέση, έχει το κακό συνήθειο να σε βάζει σε ένα πρόγραμμα, σε μία ρουτίνα. Ενώ όταν είσαι single, σήμερα μπορεί να τα πίνεις με τους φίλους σου στο αγαπημένο σου μπαρ, αύριο να κάνεις μαραθώνιο Star Wars και μεθαύριο να κανονίζεις για καφέ με τα άτομα που γνώρισες τυχαία στη σχολή.

Εξάλλου, όταν είσαι ελεύθερος θέλεις να γνωρίσεις καινούρια άτομα, να ζήσεις νέες εμπειρίες. Αν υποθέσουμε λοιπόν ότι η δέσμευση βγάζει την καλή σου πλευρά, με τα συναισθήματα κι όλα αυτά τα γλυκά πράγματα, τότε η ελεύθερη σου βγάζει την κοινωνική. Δεν το λες και άσχημο.

Οπότε κάθε φορά που είσαι στις μαύρες σου και σκέφτεσαι γιατί δεν έδωσες την δεύτερη ευκαιρία στον πρώην ή σε εκείνο τον τύπο που γνώρισες στο μπαρ, αναλογίσου πως σε αντίθεση με πάρα πολλούς, δε συμβιβάστηκες σε μία σχέση που είτε την είχες είτε όχι θα ήταν σαν να μην την είχες καθόλου.

 

 

Συντάκτης: Χριστίνα Νικολοπούλου
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη