Λίγο από πρόκληση και πολύ από τάση έχει γίνει τελευταία το να ταξιδεύει κανείς με το ποδήλατό του. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που το επιλέγουν, είτε μόνοι τους είτε μαζί με την παρέα τους, εκείνοι που αντί για αυτοκίνητο, τρένο ή αεροπλάνο, διαλέγουν το ποδήλατό τους, αψηφώντας τα τόσα πολλά χιλιόμετρα που περιμένουν με ανυπομονησία κι ευχαρίστηση να τα διανύσουν. Αυτή η απόφαση σαφώς θέλει και λίγη τρέλα, ωστόσο είναι πραγματικά άξιοι θαυμασμού εκείνοι που τελικά το τολμούν, εντός αλλά κι εκτός συνόρων.

Αν κάτσει κάποιος να σκεφτεί πόσο δύσκολο και κουραστικό είναι να διασχίσεις τόσα χιλιόμετρα με το ποδήλατο, είναι πραγματικό στοίχημα με τον εαυτό μας, κι όμως πολλοί είναι εκείνοι που παίρνουν τη θαρραλέα αυτή απόφαση. Όπως και να ‘χει, το να ποδηλατείς προϋποθέτει να διαθέτεις πολύ καλή φυσική κατάσταση, ειδάλλως θα ‘ναι εξαντλητικό για εσένα. Δεν είναι δυνατόν, δηλαδή, να σηκωθούμε απλά μια μέρα ξαφνικά και να πάμε μέχρι τη Λαμία με το ποδήλατό μας. Πρέπει να ‘χουμε διανύσει ήδη κάποιες αποστάσεις στους δρόμους της πόλης μας, να προετοιμάσουμε κατά κάποιον τρόπο τον εαυτό μας και το σώμα μας και να ‘χουμε τεστάρει τις αντοχές μας. Συμπερασματικά τελείως, λοιπόν, πρέπει να μας έχει γίνει ήδη κομμάτι της καθημερινότητάς μας το ποδήλατο πριν το επιλέξουμε για ένα μακρινό ταξίδι.

Ένα δεύτερο για το οποίο θα ‘πρεπε να ‘μαστε σε εγρήγορση είναι το τι θα κάνουμε σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά, σκάσει το λάστιχό του ή χαλάσει το φως του το βράδυ, στη μέση του πουθενά -γιατί πρέπει να ‘χουμε στον νου μας πως όλα παίζουν. Οφείλουμε, λοιπόν, να ‘μαστε προνοητικοί προτού ξεκινήσει το ταξίδι μας και να πάρουμε μαζί μας όλα τα απαραίτητα εργαλεία που ενδεχομένως να χρειαστούμε μια τέτοια στιγμή, ώστε να βγούμε άμεσα από μια αιφνίδια και καθόλου ευχάριστη θέση που θα έβγαζε την εξόρμησή μας ξινή. Προσέχουμε για να έχουμε.

Πέρα απ’ τα τεχνικά, όμως, θα πρέπει να ‘μαστε ενημερωμένοι για πολλά προτού ξεκινήσουμε το ταξίδι μας. Ένα παράδειγμα θα μπορούσε να ‘ναι ο καιρός. Το να ‘χει ένα ψιλοβρόχι δε μας ανησυχεί, ίσα-ίσα θα έκανε και το τοπίο πιο γραφικό. Σκέψου να κάνεις την κοντινή ή μακρινή ποδηλατάδα σου και να μυρίζεις το βρεγμένο χώμα απ’ τη βροχή, να εισχωρούν αυτές οι ευωδιές στα ρουθούνια σου. Κάτι τέτοιο εννοείται πως είναι αντιμετωπίσιμο και συνάμα χαλαρωτικό, δε θα ήτανε όμως το ίδιο αν αντιμετώπιζες αντίξοες συνθήκες όπως έντονη ομίχλη που θα δυσκόλευε την όρασή σου, πάγο στον δρόμο όπου θα τον έκανε γλιστερό κι επικίνδυνο, καταρρακτώδη βροχή, καταιγίδα με κεραυνούς ή ήλιο που να σε καίει υπερβολικά, αν έχει καύσωνα. Θα πρέπει, λοιπόν, να έχεις μια ενημέρωση του καιρού ανά πάσα στιγμή, ή έστω πριν ταξιδέψεις, για να γνωρίζεις με τι έχεις να κάνεις και τι θα αντιμετωπίσεις, για να μην ταλαιπωρηθείς.

Κι αφού λύσαμε το πώς, πάμε στο πότε. Το να ταξιδεύεις πρωί είναι ιδανικό για να γνωρίσεις και να γευτείς ένα σωρό μοναδικές απολαύσεις. Πρώτο και κυριότερο, αφού θα έχεις επιλέξει τις ιδανικές ώρες για την ποδηλατάδα σου, θα αποφύγεις την κίνηση στους δρόμους και με αυτόν τον τρόπο θα έχεις την πολυτέλεια να φτάσεις πιο γρήγορα και με περισσότερη ασφάλεια.

Κάνε εικόνα στο μυαλό σου να περνάς με το ποδήλατο από πλακόστρωτα μονοπάτια, δάση και πάρκα με ψηλά δέντρα, όπου θα σου κάνουν την ομορφότερη σκιά για να ξαποστάσεις, με λίγες ακτίνες ηλίου να διαπερνάν και να σου ζεσταίνουν γλυκά το πρόσωπο, μονοπάτια ντυμένα με κάθε λογής χρώματα από λουλούδια, βουνά γεμάτα πράσινο, γραφικά χωριουδάκια, παραθαλάσσια μέρη όπου καθώς ταξιδεύεις τα μάτια σου θα βλέπουν μόνο το μπλε της θάλασσας και θα μυρίζουν την αλμύρα της. Πόσο όμορφες εικόνες, πόσα πράγματα να ζήσεις απλά με ένα ποδήλατο, πόσες όμορφες φωτογραφίες θα σου δοθεί η ευκαιρία να βγάλεις με τα μάτια ή την κάμερά σου.

Όταν γυρίσεις, θα δείχνεις τις δικές σου καρτ ποστάλ στους φίλους σου και θα μοιράζεσαι τις εμπειρίες σου μαζί τους απ’ αυτό το τόσο ξεχωριστό σου ταξίδι που θα ‘χεις επιλέξει να κάνεις με το ποδήλατό σου. Ίσως ακόμα πιο μοναδικά να είναι αν έχεις πραγματοποιήσει με την παρέα σου αυτό το υπέροχο ταξίδι, ώστε να ‘στε όλοι μαζί συλλέκτες αυτών των εμπειριών.

Όλα αυτά θα τα ‘χεις ζήσει απλά με ένα ποδήλατο. Ένας οικονομικός κι υπέροχος τρόπος για να επιλέξει κανείς να κάνει το ταξίδι του. Παίρνεις ένα ποδήλατο, γυρίζεις ολόκληρο τον κόσμο και βλέπεις ό,τι δεν είχες ξαναδεί ποτέ στη ζωή σου. Γνωρίζεις ανθρώπους που ίσως διαφορετικά να μη συναντούσες στη ζωή σου. Περνάς από δρόμους και στενάκια των οποίων η ομορφιά θαμπώνει ακόμα και τον πιο αδιάφορο επισκέπτη κι όλα τα άλλα μέσα δε θα σου επέτρεπαν να τη χαρείς.

Αν υπάρχει κάτι που έχει μεγάλη αξία στη ζωή αυτό είναι να ταξιδεύουμε όσο πιο πολύ μπορούμε και να βρίσκουμε όσο το δυνατόν πιο ευέλικτους τρόπους στο να το κάνουμε αυτό, απολαμβάνοντας στο έπακρο τη διαδρομή -τη μέγιστη αξία σε αυτή τη σκέψη δίνει μόνο το ποδήλατο. Άλλωστε, δεν έχει σημασία ο προορισμός αλλά το ταξίδι και πώς αυτό θα αγγίξει την ψυχή μας. Εσύ; Θα το τολμούσες να γυρίσεις τον κόσμο με ένα ποδήλατο;

 

Συντάκτης: Βασιλική Ασλόγλου
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη