Μην έχετε αυταπάτες! Όποιος δε θέλει δεν αλλάζει, εδώ που τα λέμε και να θέλει, πάλι δύσκολο έργο είναι η αλλαγή. Μπορεί να λέει πως θέλει και πως καταλαβαίνει τα λάθη του και το πόσο επηρεάζουν τους γύρω του, αλλά δεν αλλάζει κάποιος μαγικά. Παυσίπονο είναι τα λόγια του για να φύγει για λίγο η ενόχληση, μα δε γιατρεύτηκε ποτέ κανείς με ένα απλό παυσίπονο.

Ξεκινούν όλα συνήθως με τους καλύτερους οιωνούς. Ακόμα κι αν η πρώτη επαφή γίνεται μέσω κοινωνικών δικτύων είτε αυτό λέγεται Facebook ή Instagram, έρχεται και το πρώτο ραντεβού. Κι είναι εκεί που βάζουμε όλοι τα καλά μας. Τα καλά μας ρούχα αλλά και τα καλά μας πρόσωπα. Βγάζουμε τον πιο ευχάριστο εαυτό μας, όχι από υποκρισία, αλλά το πιο πιθανόν από την ανάγκη μας να κάνουμε καλή εντύπωση.

Τα κουσούρια μας βγαίνουν λίγο πιο μετά, όταν λίγο χαλαρώσουν οι άμυνες. Οι αντιδράσεις μας, οι συνήθειές μας και οι απόψεις μας επηρεάζουν τη σχέση που πάμε να δημιουργήσουμε. Κι είναι εκεί που αρχίζουν τα δύσκολα, όπως λέει κι ο Σάκης.

Ο τρόπος που μεγαλώνουμε, οι αρχές και τα πιστεύω μας δεν αλλάζουν τόσο εύκολα και μπορεί να προτιμήσουμε ν’ φύγουμε από ανθρώπους που δε συμβαδίζουν με αυτά, γιατί δεν επικοινωνούμε. Μπορεί να θέλεις να ωραιοποιήσεις πράγματα και καταστάσεις απλώς για να φύγει από πάνω σου η μοναξιά. Αλλά δεν αλλάζουν οι άνθρωποι, αλλάζουν οι σχέσεις. Διαμορφώνονται. Οι άνθρωποι εντός της, είναι ξεχωριστές ενότητες, μεγαλωμένες σε διαφορετικό περιβάλλον με διαφορετικούς γονείς, dna, φίλους, μόρφωση, τα πάντα όλα.

Η ουσία στις σχέσεις είναι να σέβεσαι και να αποδέχεσαι ότι το ταίρι είναι ένας διαφορετικός άνθρωπος. Δεν μπορείς να έρθεις εσύ από το πουθενά και να κάνεις «εκκαθάριση» σε όλα. Ή θα δεχτείς κάποια πράγματα και θα πορευτείς μαζί τους ή θα αποφασίσεις από νωρίς πως αυτός ο άνθρωπος δεν κάνει για σένα. Είναι ουτοπία να πιστεύεις πως μπορείς να βρεις το τέλειο. Αν όμως οι διαφορές που έχετε, επηρεάζουν τη σχέση σας αλλά και τη συμπεριφορά σου απέναντι στον άλλο τότε αυτός ο άνθρωπος κι εσύ δε θα λειτουργήσετε ομαλά από κοινού κι αυτό θα βγει στη φόρα κάποια στιγμή. Εγώ πάντα πίστευα πως όλοι είμαστε όμορφοι, απλά σε διαφορετικά μάτια.

Σε μια σχέση οφείλεις να είσαι ο εαυτός σου και θα πρέπει αυτή σχέση να σε κάνει να χαμογελάς. Αν λείπει ο ενθουσιασμός, κάντε επί τόπου στροφή και φύγετε, εκτός κι αν μπορείτε και να ζήσετε μια ζωή που θα χαμογελάτε ελαφρά αντί να ξεκαρδίζεστε στα γέλια. Αν η χλιαρή σούπα φαντάζει μια οκ επιλογή σε σχέση με ένα απολαυστικό φιλέ μινιόν. Αν το να κουνάτε τα χέρια σας ελαφριά σας φαίνεται καλύτερο από έναν παθιασμένο χορό σάλσα. Μεταφορές ένα σωρό, αλλά το νόημα ένα.

Αν πάλι, αυτά που σ’ ενοχλούν είναι ασήμαντα ή δευτερευούσης σημασίας πες τα αλλά με τρόπο. Αν όμως είναι σημαντικά πράγματα και στοιχεία του χαρακτήρα του δεν αλλάζουν. Κανείς δε σταματά να ζηλεύει, να θυμώνει εύκολα επειδή απλώς μπήκε σε μια σχέση. Ούτε για σένα ούτε για κανέναν. Αν δεν μπορείς να πορευτείς μαζί τους, φύγε. Να είσαι ειλικρινής και τίμιος. Μην αφήσεις εκκρεμότητες.  Να φύγεις καθαρός απέναντι στον άλλο και ειδικά στον εαυτό σου. Μην αφήσεις αναπάντητα ερωτήματα.

Ο άνθρωπος δεν είναι πηλός για να τον φτιάχνεις και να τον διαμορφώνεις στα δικά σου μέτρα. Να φροντίσεις να έχεις στη ζωή σου ό, τι σε κάνει χαρούμενο. Ό, τι δεν σε κάνει να χαμογελάς τότε δεν είναι για σένα. Κι αν δεν μπορείς να απαντήσεις την ερώτηση, αν δεν είσαι σίγουρος αν σου κάνει, τότε δε σου κάνει.  Γιατί όταν είσαι σίγουρος, απαντάς πριν καν τελειώσει η φράση.

 

 

Συντάκτης: Μαρία Λουκά
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου