Όποιος έχει την ευλογία και την τύχη να είναι κάτοχος σκύλου -με συνειδητή επιλογή ασφαλώς- γνωρίζει πολύ καλά τι σημαίνει ανιδιοτελής αγάπη χωρίς απαιτούμενα και δεύτερες σκέψεις.

Ένας σκύλος λοιπόν είναι πρόθυμος να προσφέρει την αγάπη, την τρυφερότητά και τη στήριξή του προς τον άνθρωπό του με τον δικό του μοναδικό τρόπο. Και τι ζητάει πίσω; Τα ελάχιστα· φαΐ, νερό κι ένα χάδι. Είναι επίσης πρόθυμος να υπερασπιστεί και να βγει μπροστά όταν νιώσει ότι ο άνθρωπός του απειλείται ή κινδυνεύει, ακόμη κι αν ανήκει στις μικρόσωμες φυλές.

Παρά όμως αυτήν την τελευταία προθυμία τους κι ως έμψυχα όντα με συναισθήματα έχουν κι οι σκύλοι τις φοβίες τους τις οποίες μάλιστα εκφράζουν όπως εμείς, αφού μουδιάζουν, αρνούνται να κατευθυνθούν προς αυτήν και γαβγίζουν για να εκτονωθούν ή κλαίνε.

Πάμε λοιπόν να δούμε μαζί τις 7 κύριες φοβίες ενός σκύλου καθώς και τι μπορούμε να κάνουμε εμείς για να τις ξεπεράσουν ή να τις διαχειριστούν ευκολότερα.

 

Φόβος για τις αστραπές

Αποτελεί μια συνηθισμένη φοβία για τους σκύλους -όπως και για τους ανθρώπους άλλωστε- κι η έκφρασή της διαφοροποιείται από σκύλο σε σκύλο, αφού άλλοι θα κρυφτούν για ώρες στο άκουσμα της πρώτης βροντής, άλλοι θα ξεκινήσουν να τρέμουν και να σε κοιτούν με γουρλωμένα μάτια γεμάτα ανησυχία κι άλλοι θ’ αντιδράσουν επιθετικά, κάνοντας νευρικές κινήσεις κι ασφαλώς πολλές ζημιές. Για τον λόγο αυτό τις βροχερές μέρες ας φροντίζουμε να είναι μέσα στο σπίτι κι αν δεν έχουμε κάποια υποχρέωση και μπορούμε να είμαστε μαζί τους ακόμη καλύτερα.

 

Φόβος για τα πυροτεχνήματα

Είναι γνωστό ότι τ’ αγαπητά αυτά τετράποδα τρέμουν τα πυροτεχνήματα, με αποτέλεσμα μέρες όπως η Κυριακή του Πάσχα και το βράδυ της Πρωτοχρονιάς, ενώ για εμάς είναι ευχάριστες, για τους σκύλους μας να είναι εφιάλτης. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις μάλιστα που πολλά σκυλιά έχουν πηδήξει από μπαλκόνια ή το έχουν σκάσει από αυλές προκειμένου να φύγουν μακριά από το άγχος που τους προκαλούν τα πυροτεχνήματα. Τέτοιες μέρες λοιπόν προσπαθούμε να έχουμε τους σκύλους μας μονίμως μες στο σπίτι και με κλειστά τζάμια. Επίσης αν δεν μπορούμε να είμαστε μαζί τους καλό είναι να βάλουμε μια χαλαρωτική playlist να τους κρατά συντροφιά -μαζί με το αγαπημένο τους παιχνίδι.

 

Φόβος του αποχωρισμού

Όσοι έχετε σκύλο ξέρετε πολύ καλά πώς αντιδρούν κάθε φορά που κάνετε κίνηση να φύγετε χωρίς να κρατάτε του λουράκι τους στα χέρια σας. Ίσως κάθε φορά να μας κάνει εντύπωση η υπέρμετρα δραματική συμπεριφορά τους, όμως εκείνοι νιώθουν άσχημα όταν μένουν μόνοι στο σπίτι. Και σ’ αυτήν τη φοβία διαφοροποιούνται οι αντιδράσεις, αφού κάποιοι θα ξεσηκώσουν τη γειτονιά στο πόδι από τα γαβγίσματα, ενώ κάποιοι άλλοι θα εκφράσουν την ανησυχία τους κάνοντας ζημιές στο σπίτι. Αυτό που εμείς μπορούμε να κάνουμε είναι να τους δίνουμε την πρέπουσα σημασία κάθε μέρα, να τους βγάλουμε δηλαδή για τη βόλτα τους, ν’ ασχοληθούμε και να παίξουμε μαζί τους ώστε ν’ αντιλαμβάνονται το ενδιαφέρον και την προσοχή μας. Ασφαλώς δεν είναι εφικτό να είμαστε όλη μέρα μαζί τους οπότε σ’ αυτές τις περιπτώσεις φροντίζουμε να τους αφήνουμε τ’ αγαπημένα τους μασητικά παιχνίδια για ν’ απασχολούνται.

 

Φόβος για τον κτηνίατρο

Οι περισσότεροι σκύλοι φοβούνται τον κτηνίατρο κι είναι απόλυτα λογικό αφού τον έχουν συνδέσει με επώδυνες διαδικασίες, όπως τα εμβόλια, η στείρωση, το κόψιμο νυχιών κι ο γενικότερος ιατρικός έλεγχος. Μην ξεχνάμε επίσης την ικανότητά τους ν’ αντιλαμβάνονται πολλά περισσότερα απ’ όσα βλέπουν μέσω της δυνατής τους όσφρησης. Αυτό που εμείς μπορούμε να κάνουμε είναι να στεκόμαστε δίπλα τους, να τους κρατάμε αγκαλιά όσο επιτρέπει η όποια διαδικασία, να τους μιλάμε τρυφερά σε όλη τη διάρκεια και γιατί όχι να τους ξεγελάσουμε -όσο γίνεται- με μια λιχουδιά.

 

Φόβος για το αυτοκίνητο

Πολλοί σκύλοι φοβούνται να μπουν στο αυτοκίνητο γιατί πιθανόν το έχουν συνδέσει με κάποια προηγούμενη κακή εμπειρία, όπως η επίσκεψη στον κτηνίατρο ή δυστυχώς η εγκατάλειψη. Κάποιοι απ’ αυτούς θα μπουν αλλά βλέπεις την αγωνία ζωγραφισμένη στα μάτια τους, ενώ άλλοι θ’ αρνηθούν, κοκαλώνοντας τα πόδια τους στο έδαφος. Αυτό λοιπόν που μπορούμε να κάνουμε αρχικά είναι να τους δελεάσουμε με λιχουδιές, ενώ επίσης μπορούμε συχνά-πυκνά να τους πηγαίνουμε βόλτα με το αμάξι χωρίς κάποιον προορισμό, ώστε ν’ αποσυνδέσουν το αμάξι από την κακή τους ανάμνηση. Ασφαλώς όσο έχουμε μες στο αμάξι τον σκύλο μας οδηγούμε ακόμη πιο συνετά και μην αναπτύσσοντας μεγάλες ταχύτητες.

 

Φόβος για τα παιδιά

Δεν είναι λίγοι οι σκύλοι που φοβούνται τα παιδιά και στην όψη τους ξεκινούν να γαβγίζουν. Αυτό οφείλεται είτε στο ότι δεν είχαν έρθει σ’ επαφή με παιδιά όντας σε πιο νεαρή ηλικία ώστε να εξοικειωθούν, είτε στο ότι έχουν προηγούμενη κακή εμπειρία, αφού ένα παιδί -ειδικά αν πρόκειται για νήπιο- δεν ελέγχει απόλυτα τις κινήσεις του και δεν είναι κι απαραίτητο ότι γνωρίζει πώς να φερθεί. Σε μια τέτοια περίπτωση κι ειδικά αν η αντίδραση του σκύλου μας είναι έντονη, καλό είναι ν’ απευθυνθούμε σε κάποιον ειδικό για να μας κατευθύνει σωστά πώς να διαχειριστούμε την κατάσταση.

 

Φόβος για συγκεκριμένα αντικείμενα

Πόσα αντικείμενα ν’ απαριθμήσω σ’ αυτήν την περίπτωση; Η ηλεκτρική σκούπα είναι η πρώτη υποψήφια κι ακολουθούν το πιστολάκι, τα διάφορα παιδικά παιχνίδια με ήχους ή τραγούδια, κάποια διακοσμητικά -συνήθως με ανθρώπινη μορφή, όπως παραδείγματος χάρη ο Αϊ Βασίλης-, ακόμη και το Χριστουγεννιάτικο δέντρο. Αυτή η φοβία τους συγκριτικά με τις υπόλοιπες είναι η πιο ασήμαντη κι επιτρέψτε μου να πω κι η πιο χαριτωμένη, αφού οι αντιδράσεις των σκύλων μπροστά σ’ αυτά τ’ αντικείμενα είναι τουλάχιστον ξεκαρδιστική. Επίσης είναι λιγότερο σημαντική φοβία γιατί την ξεπερνούν πιο εύκολα από τις υπόλοιπες καθώς γνωρίζουν, μυρίζουν και πλησιάζουν με επιφύλαξη το αντικείμενο του τρόμου τους.

Συντάκτης: Μαρία Πακιακιό