Ας υποθέσουμε ότι είστε σε σχέση κι ακόμη κι αν δηλώνετε περίτρανα ότι είστε χαλαροί και καθόλου κτητικοί, δεν υπάρχει περίπτωση να μην υπάρχει έστω ένα τόσο δα ίχνος ζήλιας και καχυποψίας. Κι ενώ μέχρι τώρα είχατε να διαχειριστείτε τα κατ’ ιδίαν κοιτάγματα, τις κλήσεις, τα τηλέφωνα και τα social media, τη λίστα ήρθαν να συμπληρώσουν και οι εφαρμογές γνωριμιών.

Φανταστείτε μια ωραία πρωία ν’ ανακαλύψετε τυχαία ότι το ταίρι σας, ενώ είστε ακόμα μαζί εννοείται, διατηρεί προφίλ σε μία ή περισσότερες εφαρμογές γνωριμιών. Αν το προφίλ το ανακαλύψατε εσείς οι ίδιοι, τότε μάλλον κακώς μένετε στη συγκεκριμένη σχέση, αμφότεροι. Στην περίπτωση όμως που κάποιος άλλος σας έφερε τα κακά μαντάτα, πώς αντιδράτε;

Αρχική σκέψη πάντα -όταν είσαι ερωτευμένος ασφαλώς, οπότε το πάθος σε συνδυασμό με την κτητικότητα επικρατούν της λογικής- είναι ότι ο σύντροφός σας διατηρεί κανονικά το προφίλ, είναι ενεργός χρήστης, προχωρά σε συναντήσεις και τελικά σε απιστία εις βάρος σας (το χειρότερο σενάριο δηλαδή). Είναι κανόνας ότι αυτή θα είναι η πρώτη σκέψη που θα περάσει απ’ το μυαλό σας, ενώ επόμενη κίνηση είναι να σπεύσετε ή ν’ απευθυνθείτε στο ταίρι μέσω τηλεφώνου, προκειμένου να ζητήσετε εξηγήσεις κι ασφαλώς χωρίς κανένα ίχνος ψυχραιμίας ή διάθεσης ν’ ακούσετε τον άλλον. Έχετε ήδη προαποφασίσει ότι έχετε προδοθεί.

Δε θέλω να σας στεναχωρήσω, αλλά κατά ένα πολύ μεγάλο ποσοστό, μπορεί να έχετε απόλυτο δίκιο. Και λέω κατά ένα πολύ μεγάλο ποσοστό, γιατί απλώς υπάρχει η περίπτωση το προφίλ να προϋπήρχε της σχέσης κι απλώς να παρέλειψε να το απενεργοποιήσει. Αυτό βέβαια εύκολα αποδεικνύεται, αν στο κινητό του συντρόφου σας, δεν υπάρχει εγκατεστημένη η εν λόγω εφαρμογή, αλλά δεν ψάχνουμε κινητά, γιατί κλείνουν σπίτια. Δυστυχώς ή ευτυχώς πρέπει να αρκεστείτε στον λόγο του.

Αν όμως δεν έχετε πέσει σ’ αυτό το απειροελάχιστο ποσοστό, τότε περαστικά σας, αφού είτε δεν καλύπτετε τον σύντροφο -χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι δική σας υπαιτιότητα-, είτε γενικά δεν καλύπτεται με τίποτα, σαν τις ακάλυπτες επιταγές. Το συμπέρασμα είναι ότι σίγουρα κάτι δεν πάει καλά. Αν κάποιος θέλει να γλεντήσει τη ζωή του μ’ αυτόν τον τρόπο, επιλογή του, αλλά να είναι ξεκάθαρος απ’ την αρχή, ώστε να μην «επενδύσεις» συναισθηματικά σ’ αυτό το πρόσωπο εν αγνοία σου, κι αν το κάνεις να είναι πλέον δικό σου πρόβλημα.

Συνήθως όμως, οι περισσότεροι δειλιάζουν να προβούν σε τέτοιες δηλώσεις, αφού γνωρίζουν ότι λίγα άτομα θ’ ανταποκριθούν σε τέτοιου είδους ειλικρίνεια, οπότε καταφεύγουν στην εύκολη λύση του «τη μέρα νοικοκύρης, το βράδυ αμαρτωλός», προκειμένου να νικήσουν τη μοναξιά τους, η οποία προφανώς δε φεύγει τελικά με κανέναν τρόπο, αφού τα αίτια της είναι προσωπικά και βαθύτερα.

Συνεπώς το πρόβλημα δεν είναι πώς θ’ αντιδράσετε στο άκουσμα της είδησης, αν δηλαδή θα τα σπάσετε όλα ή αν θ’ ακούσετε με υπομονή κάθε δικαιολογία που θα σκαρφιστεί, αλλά ότι πρέπει, όσο δύσκολο κι αν σας είναι αρχικά, ν’ αποχωρήσετε και να το λήξετε οριστικά μ’ ένα τέτοιο άτομο. Καταρχάς, γιατί δεν έχει τη διάθεση να επενδύσει σ’ εσάς και κατά δεύτερον γιατί δεν έχει τα κότσια να παραδεχτεί ότι η σχέση με ένα μόνο πρόσωπο δεν είναι αυτό που αποζητά.

Συντάκτης: Μαρία Πακιακιό
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.