Κάποια στιγμή ο έρωτας σου χτυπά την πόρτα, αλλά εσύ έχεις πάθει κώφωση κι επιβεβαιώνεις περίτρανα την παροιμία στου κουφού την πόρτα όσο θέλεις βρόντα. Έχει πολύ ενδιαφέρον και πολλή πλάκα να είσαι ερωτευμένος και να μην το ξέρεις. Ίσως είναι απ’ τα καλύτερα πράγματα που μπορούν να σου συμβούν.

Αυτοί που φωνάζουν περισσότερο και προσπαθούν να πείσουν τον εαυτό τους και τους φίλους τους ότι δεν είναι ερωτευμένοι κι ότι απλώς περνούν μια φάση, είναι αυτοί που έχουν δαγκώσει πιο πολύ απ’ όλους τη λαμαρίνα.

Ερωτευμένοι που δεν το παραδέχονται, γιατί προφανώς ούτε οι ίδιοι δεν το έχουν καταλάβει ακόμα. Για όλους τους άλλους είναι ξεκάθαρο, φαίνεται απ’ τα μάτια που γυαλίζουν. Θέλεις να τους βάλεις μπροστά σε έναν καθρέφτη, για να δουν τη διαφορά στην όψη τους, όταν βλέπουν ο ένας τον άλλον ή όταν ακούν το όνομα του αγαπημένου τους.

Υπάρχουν αυτοί που δεν το παραδέχονται, γιατί δε θέλουν να είναι ερωτευμένοι. Νιώθουν παγιδευμένοι και φοβούνται να ξεστομίσουν μία τόσο βαριά λέξη. Θέλουν να είναι ελεύθερα πουλιά που πετούν και δεν περιορίζονται απ’ τα δεσμά κανενός έρωτα. Αυτοί είναι που έχουν και τη μεγαλύτερη πλάκα όταν ερωτεύονται. Γιατί –ενώ το παίζουν σκληρά κι ανεξάρτητα άτομα– μόλις αρχίσουν τα σκαμπανεβάσματα στη σχέση,  αρχίζει να πέφτει το οχυρό και τα νεύρα βρίσκονται στην κόκκινη ζώνη. Και δε γνωρίζουν ούτε καν το λόγο που έχουν αυτήν την κακή διάθεση, αφού υποστηρίζουν ότι δεν τους καίγεται καρφί αν θα μείνεις ή θα φύγεις.

Το έξυπνο πουλί, όμως, απ’ τη μύτη πιάνεται. Κι αυτά τα άτομα πέφτουν στο λάκκο που έσκαψαν με τα ίδια τους τα χέρια. Γιατί όσο περισσότερο προσπαθείς να αποφύγεις κάτι, τόσο εκείνο επιμένει να εγκατασταθεί μόνιμα στη ζωή και στο μυαλό σου. Αν θέλεις κάτι να σε βρει σίγουρα, απόφυγέ το. Όσο εσύ το αποφεύγεις, τόσο εκείνο θα μηχανεύεται τρόπους να βρεθεί και πάλι μπροστά σου. Είναι κάτι σαν νόμος της φύσης.

Υπάρχουν κι εκείνοι που δεν το παραδέχονται, επειδή έχουν πληγωθεί από έρωτα και δε θέλουν με τίποτα να την ξαναπατήσουν. Πολλοί συνειδητά επιλέγουν κι έχουν προγραμματίσει το μυαλό τους, ώστε να μην ερωτευτούν ποτέ ξανά. Αλλά και σε αυτή την περίπτωση ισχύει ο προηγούμενος φυσικός νόμος. Και μάλιστα ακόμη πιο έντονα.

Αυτοί που δεν έχουν τόσο πλάκα να τους χαζεύεις είναι εκείνοι που είναι κρυφά ερωτευμένοι με έναν «απαγορευμένο καρπό» ή με το πιο κοντινό φιλικό τους πρόσωπο ή με το αφεντικό τους. Κοινωνικές συμβάσεις κι ηθικές αναστολές δεν τους επιτρέπουν να εκφράσουν ξεκάθαρα το αίσθημά τους. Αυτά τα άτομα χρειάζονται μία συμβουλή: μην αφήνεις τους άλλους να αποφασίζουν για ‘σένα. Πάρε το ρίσκο σου κι αν φας τα μούτρα σου, μαγκιά σου και καμάρι σου. Καλύτερα απ’ το να ζεις μια ζωή μες στην αμφιβολία και την απορία.

Την πιο μεγάλη πλάκα από όλους πάντως την έχει ο μάγκας άντρας ή η «μαγκιόρα» γυναίκα που δεν πιάνονται κορόιδο εύκολα ούτε υποκύπτουν σε γλυκανάλατα ερωτόλογα. Ο πρόστυχος ο άντρας, ο άντρας ο σωστός κι η καπάτσα, πονηρό θηλυκό, κατεργάρα γυναίκα δεν είναι για έρωτες κι αηδίες. Όταν, λοιπόν, τέτοιοι τύποι ερωτεύονται είναι να πιάσεις πρώτη θέση στον καναπέ, να πάρεις αγκαλιά έναν κουβά ποπ κορν και να τους χαζεύεις επ’ αόριστον.

Γιατί έχει να πέσει πολλή γέλιο με την απέλπιδα προσπάθειά τους να πείσουν τον εαυτό τους και τους γύρω τους ότι δεν επηρεάζονται από γλυκόλογα και ρομαντικές κινήσεις. Όταν όμως βλέπεις το μάγκα άντρα φίλο σου να κοιτά το κινητό του ανά 10 δευτερόλεπτα, γιατί η δικιά του δεν του απάντησε στο μήνυμα που της έστειλε απ’ το πρωί ή όταν βλέπεις τη «σιδηρά κυρία», σκληροπυρηνική γκόμενα, φίλη σου να περνάει όλος τυχαίως απ’ το στέκι του καλού της, για να κόψει κίνηση, ε τότε ένα δάκρυ απ’ τα γέλια, δε θα μπορέσεις να το αποφύγεις.

Μην άγχεστε, όμως, παιδιά, έρωτας είναι, θα περάσει. Κι αν δεν περάσει, δε χάθηκε κι ο κόσμος. Χαλαρώστε κι απολαύστε το.

Επιμέλεια Κειμένου Βασιλικής Γραμμένου: Πωλίνα Πανέρη

 

Συντάκτης: Βασιλική Γραμμένου