Τι σημαίνει είμαι ελεύθερος; Σημαίνει ότι δεν είμαι παντρεμένος; Ότι δεν έχω σοβαρές οικογενειακές ή επαγγελματικές δεσμεύσεις; Ότι δεν έχω παιδιά; Τι μπορεί να σημαίνει για τον καθένα η φράση «είμαι ελεύθερος» και πόσοι άνθρωποι είναι πραγματικά ελεύθεροι;

Τα άτομα που δεν είναι παντρεμένα, δεν έχουν παιδιά και γενικότερα έχουν μόνο τον εαυτό τους να ορίζουν και τίποτε άλλο δηλώνουν πολλές φορές «ελεύθερα». Υπάρχει επίσης, η τάση –όχι χωρίς εξαιρέσεις– τα άτομα αυτά να είναι πιο δημιουργικά στη ζωή τους και στη δουλειά τους. Κι αυτό γίνεται εφικτό γιατί διαθέτουν περισσότερο χρόνο για τον εαυτό τους, για τη δουλειά τους και για τα ενδιαφέροντά τους γενικότερα.

Πράγματι, γίνεσαι πιο δημιουργικός και δραστήριος, όταν δεν έχεις να δώσεις λογαριασμό σε κανέναν. Όταν μπορείς να φύγεις ό,τι ώρα θέλεις και να γυρίσεις επίσης ό,τι ώρα θέλεις, χωρίς να χρειάζεται να δώσεις εξηγήσεις πού ήσουν και τι έκανες. Τα «ελεύθερα» άτομα μπορούν να αντεπεξέλθουν καλύτερα σε μία απαιτητική δουλειά, σε ένα δύσκολο επιχειρηματικό σχέδιο που απαιτεί πολλές ώρες προσωπικής εργασίας, γιατί έχουν με το μέρος τους την πολυτέλεια του χρόνου και της διαθεσιμότητας. Επιπλέον, μπορούν να πάρουν πιο εύκολα το ρίσκο της αποτυχίας, γιατί δεν εξαρτώνται οικονομικά από αυτά και άλλα πρόσωπα. Δεν τρομάζουν στο ενδεχόμενο μίας αποτυχημένης προσπάθειας ή επένδυσης. Δίνουν λογαριασμό μόνο στον εαυτό τους.

Εκτός από τη δουλειά, τα «ελεύθερα» άτομα προσπαθούν να γεμίσουν τον ελεύθερο χρόνο τους και με άλλες δραστηριότητες, δημιουργικές ή μη, ανάλογα με τα ενδιαφέροντά τους. Οι παντρεμένοι φίλοι τους συνήθως παραπονιούνται που δεν μπορούν να ακολουθήσουν τις διάφορες τρελές ιδέες που έχουν κατά καιρούς, γιατί δεν τους αφήνουν χρόνο και διάθεση οι οικογενειακές υποχρεώσεις. Πολλές φορές ζηλεύουν τους «ελεύθερους» φίλους τους που μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν, που μπορούν να είναι δημιουργικοί και δραστήριοι, πολυτέλεια που, όπως πιστεύουν, οι ίδιοι δε θα μπορέσουν να αποκτήσουν ποτέ.

Η αλήθεια είναι ότι όταν είσαι ελεύθερος πρέπει κάπως να γεμίσεις το χρόνο σου και το «κενό» που αφήνει η έλλειψη οικογενειακών υποχρεώσεων. Οι ελεύθεροι άνθρωποι ψάχνουν πάντα ευκαιρίες να ταξιδέψουν, να γνωρίσουν νέα άτομα και νέες ιδέες. Η ενέργεια που παίρνουν από όλα αυτά και η συνεχής εγρήγορση στην οποία βρίσκονται τους κάνουν συνήθως να φαίνονται πιο νέοι και πιο φρέσκοι.

Από κάποια ηλικία και μετά τα άτομα αυτά δύσκολα θα πάρουν την απόφαση να δεσμευτούν σοβαρά και να παντρευτούν. Έχουν συνηθίσει να είναι αυτόνομα και χωρίς έλεγχο από κανέναν, με αποτέλεσμα οποιαδήποτε μορφή πίεσης να τους προκαλεί δυσφορία και να προσπαθούν με κάθε τρόπο να ξεφύγουν. Δεν μπορεί πια να πει κανείς με σιγουριά αν αυτοί οι άνθρωποι είναι δημιουργικοί, επειδή είναι μόνοι ή αν είναι μόνοι, επειδή είναι δημιουργικοί.

Η δημιουργικότητα, βέβαια, στη ζωή του καθενός μπορεί να ερμηνευτεί και να εφαρμοστεί σε πολλές και διαφορετικές μορφές της. Η δημιουργικότητα δεν είναι προνόμιο μόνο των ιδιαίτερων ταλέντων  που συνήθως είναι τύποι εκκεντρικοί και ιδιότροποι, ασυμβίβαστοι και αντικοινωνικοί.

Δημιουργικότητα επιστρατεύει και ο γονιός που πρέπει να βρει τρόπους να απασχολήσει έξυπνα τα παιδιά του και να τα πείσει να φάνε τα λαχανικά που σιχαίνονται, να τους εξηγήσει με ωραίο τρόπο, χωρίς να τα πληγώσει, ότι ο παππούς δε θα ξανάρθει να τους δει, αλλά θα είναι για πάντα κοντά τους, χωρίς να είναι.

Η δημιουργικότητα δεν είναι προνόμιο μόνο των ελεύθερων και μοναχικών ανθρώπων, επειδή αυτοί έχουν άπλετο χρόνο στη διάθεσή τους και είναι απαλλαγμένοι από οικογενειακά βάρη. Η δημιουργικότητα μπορεί να βρεθεί παντού και πάντα. Δε θέλει κόπο, ούτε χρόνο. Θέλει διάθεση και φαντασία.

Μπορείς να τη βρεις φτιάχνοντας όμορφα ρούχα μεταποιώντας παλαιότερα που δε φοράς πια, στο μαγείρεμα ενός ασυνήθιστου και γευστικού φαγητού, στον τρόπο που θα φτιάξεις τον κήπο του σπιτιού σου, στον τρόπο που θα σκαρφιστείς, ώστε τα μικρά ζιζάνια-παιδάκια σου να πάνε για ύπνο ή να κάνουν ησυχία, στον τρόπο που θα κάνεις έκπληξη στους φίλους σου ή στο σύντροφό σου στα γενέθλια τους, στο πάρτι που θα οργανώσεις για την επέτειο των γονιών σου, στον τρόπο που θα οργανώσεις τις δουλειές σου, ώστε να μη χάνεις χρόνο και να μην ξεχνάς σημαντικές προθεσμίες.

Δημιουργικός δεν είναι μόνο αυτός που γράφει νουβέλες ή ποιήματα. Δημιουργικός μπορεί να είναι οποιοσδήποτε προσπαθεί να εμπνευστεί όμορφες και πρακτικές λύσεις, για να διευκολύνει και να ομορφύνει τον τρόπο ζωής του.

Μην επικαλείσαι Μούσες λοιπόν, και μην κρύβεσαι πίσω από την κούραση και την έλλειψη χρόνου. Ξεβολέψου λίγο από τη ρουτίνα σου και δημιούργησε κάτι όμορφο για σένα και για όποιον είναι κοντά σου.

Τα υλικά είναι απλά: μία πρέζα φαντασία, ένα δάχτυλο πρωτοτυπία, μπόλικη διάθεση και πολλή αγάπη.

 

Eπιμέλεια Κειμένου Βασιλικής Γραμμένου: Σοφία Καλπαζίδου

Συντάκτης: Βασιλική Γραμμένου