Με δουνουτού, ΕΝΦΙΑ, ασύμμετρες απειλές, θεωρητικά πλεονάσματα και τα όλα όσα συμβαίνουν πλέον, εύλογα το πορτοφόλι έχει αντικατασταθεί με τρύπια τσέπη και η διάθεση με αποτσίγαρο.

Με τις γιορτές όμως να έρχονται, υπάρχουν τρόποι να βγάλεις μερικά χρήματα παραπάνω φέτος στα Κάλαντα και να μη συμβιβαστείς με πενταροδεκάρες. Ναι, κι ας είσαι πλέον ενήλικας.

Καταρχάς, αυτονόητη είναι η επίσκεψη σε γονείς, θείες, θείους και γενικά όλο το σόι. Υπάρχει και το επόμενο στάδιο, που χτυπάς την πόρτα των συναδέλφων και του αφεντικού σου, εκμαιεύοντας έμμεσα το πολυπόθητο bonus που κυνηγούσες.

Εξαιρετικός προορισμός και η Βουλή, όπου πηγαίνεις μερικές ημέρες πριν (μιας και παραμονή θα είναι κλειστή), κουβαλώντας μαζί σου μια κάμερα. Προκειμένου να δείξουν «large» στο γυαλί, θα σε ασημώσουν όλοι.

Παλιά, αν έφερνες μαζί σου κάποιο άλλο όργανο, πέρα από το τρίγωνο, όπως ακορντεόν ή βιολί, κέρδιζες έξτρα πόντους. Με τη σωστή προετοιμασία, μπορείς να το πας στο επόμενο επίπεδο, το οποίο θα διαμορφώνεται με βάση τις μουσικές προτιμήσεις του καθενός. Απλά θα χρειαστείς μπουζούκι και ντέφι, ηλεκτρική κιθάρα και περικάρπιο με καρφιά, φαρδύ παντελόνι και μπαντάνα, βιολοντσέλο και φράκο, ή ακουστική κιθάρα και κασκόλ.

Στέκεσαι στη σέντρα του γηπέδου εν ώρα αγώνα, με το τριγωνάκι σου, ντυμένος διαιτητής και σφυρίζεις πέναλτι. Πέρα από αναπτήρες, θα έρθουν προς το μέρος σου λογής κέρματα.

Επειδή το κόλπο του να κουβαλάς μικρά παιδιά και μωρά δε φτουράει πλέον, για αλλαγή μπορείς να έχεις μαζί σου έναν άντρα και μια γυναίκα, αμφότεροι με θελκτικές ενδυμασίες. Δε θα χρειαστεί κάτι περαιτέρω και μαζί με τα όποια ψιλά, θα υπάρξει και το ανάλογο πουρμπουάρ.

Μπαίνεις σε όποιο bar βρεις ανοιχτό στις 6 το πρωί. Οι θαμώνες δε θα βλέπουν καν τι σου δίνουν κι άπαξ και είναι σε κατάσταση ευφορίας, θα σε κεράσουν και σφηνάκι.

Επισκέπτεσαι και τα 66 ακίνητα του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, φορώντας κονκάρδα του υποψηφίου Άδωνη Γεωργιάδη (κι ας βγήκε τελευταίος στις εσωκομματικές), όπως επίσης όλα τα σπίτια που έχουν στην κατοχή τους οι εν ενεργεία βουλευτές.

Κατεβαίνεις Πειραιά κι όταν σου ανοίγουν την πόρτα λες πως είσαι ειδικός απεσταλμένος του δημάρχου, κύριου Μώραλη και του κύριου Μαρινάκη, και το ότι τα έσοδα από τα Κάλαντα θα διατεθούν για νέο στόπερ στον Ολυμπιακό. Αντίστοιχα ίδια πατέντα μπορεί να γίνει και σε άλλες περιοχές, όπως Νέα Φιλαδέλφεια, με τα χρήματα να μαζεύονται υπέρ της ανέγερσης του γηπέδου, Τούμπα, με τα έσοδα να πηγαίνουν σε νέο προπονητή, Αμπελόκηπους, με τα λεφτά να διατίθενται για την αποπληρωμή των προστίμων και των καθισμάτων και ούτω καθεξής.

Τραγουδάς όσο πιο παράφωνα μπορείς, ακόμη κι έξω από κλειστές πόρτες και δε φεύγεις ωσότου πληρωθείς από όλους από την εκάστοτε πολυκατοικία.

Στήνεσαι έξω από τη μεγαλύτερη εκκλησία που ξέρεις και μόλις λήξει η λειτουργία, ψέλνεις τα κάλαντα στην είσοδο. Άσε που στο τέλος θα φας κι αντίδωρο!

Εν ολίγοις, οι δύσκολοι καιροί, έχουν ανάγκη από αστειότητες, διότι όσο τα παίρνουμε όλα στα σοβαρά, δεν πρόκειται να πάμε μπροστά. Κι αν υπάρχει κάτι που βοηθάει σε αυτό, είναι η βλακεία που όλοι κουβαλάμε λίγο-πολύ μέσα μας.

Άντε και του χρόνου!

 

Eπιμέλεια Κειμένου Στέφανου Στεφανόπουλου: Σοφία Καλπαζίδου

Συντάκτης: Στέφανος Στεφανόπουλος