«Τι τραβάμε κι εμείς οι χορεύτριες!». Αγαπημένη έκφραση χορευτών και μη. Θα μπορούσε να την αντικαταστήσει κανείς άνετα και με την έκφραση «Τι τραβάμε κι εμείς οι personal trainers!».

Το δράμα του προσωπικού γυμναστή αρχίζει εκεί που τελειώνει η δυστυχία του κάθε καημένου και ψυχολογικά ταλαιπωρημένου ατόμου, που επιλέγει αυτήν τη μέθοδο ψυχοθεραπείας αντί για τη συμβατική. Αντί να πάει κανείς σ’ έναν καλό κι επαγγελματία ψυχολόγο να του λύσει τα διάφορα προβλήματα, επιλέγει να πληρώνει κάθε μήνα έναν προσωπικό γυμναστή. Και γυμνάζεται κι εκτονώνει όλα τα πάθη και τις ατυχίες της ζωής. Συμφέρει οικονομικά και δε σε περνάνε και για τρελό που χρειάζεσαι ψυχίατρο. Γιατί στην Ελλάδα δεν έχουμε καταλάβει τη διαφορά μεταξύ ψυχολόγου και ψυχιάτρου. Θεωρούμε ότι είναι το ίδιο και το αυτό.

Είναι πολύ στη μόδα πλέον, όχι μόνο για προσωπικότητες της καλλιτεχνικής σκηνής -που όσο να πεις επενδύουν στο σώμα τους οι άνθρωποι- να ‘χει κι η «κουτσή Μαρία» (κι εγώ μία απ’ αυτές) προσωπικό γυμναστή, για να κάνει γιόγκα, πιλάτες και γενικά οποιουδήποτε είδους εξατομικευμένη σωματική ενδυνάμωση. Όχι ότι περισσεύουν χρήματα, αλλά όπως και το κινητό έχει γίνει πλέον άμεση προτεραιότητα. Μια γυναίκα ή ένας άντρας που σέβεται τον εαυτό του δε νοείται να μην έχει έναν προσωπικό γυμναστή που να έρχεται στο χώρο του ή να πηγαίνει στο δικό του.

Πολύ καλό βέβαια αυτό για την εποχή μας, γιατί κι αυτοί οι καημένοι γυμναστές που το ποσοστό ανεργίας τους είχε φτάσει πάνω από 50% έχουν βρει αντικείμενο εργασίας και βγάζουν αξιοπρεπώς το ψωμάκι τους.

Λυπηθείτε τους όμως! Γυμναστές σπούδασαν τα παιδιά. Δε σπούδασαν ούτε ψυχολογία ούτε ιατρική -γιατί αλλιώς θα τους πλήρωνες 50 ευρώ το 10λεπτο- ούτε φοίτησαν μαζί με τον Χάρι Πότερ στο Χόγκουαρτς, τη Μεγάλη Σχολή Μαγείας.

Περιμένεις, λοιπόν, αγαπητέ fit-τώρα-στα-40-το-θυμήθηκα κι έχεις την απαίτηση από τον προσωπικό σου γυμναστή να είναι διαθέσιμος Κυριακές και αργίες, γιατί δεν έχει να κάνει τίποτα καλύτερο ο άνθρωπος απ’ το να γυμνάσει εσένα Καθαροδευτεριάτικα. Επίσης, περιμένεις να σου λύσει με μαγικό τρόπο χωρίς να ζοριστείς και πολύ, όλα τα σωματικά προβλήματα που κουβαλάς χρόνια λόγω αγυμνασιάς, τους πόνους στη μέση, στον αυχένα, στην πλάτη, μόνο και μόνο επειδή, κατά τη γνώμη σου, τον πληρώνεις αδρά. Φιλαράκι, χαλάρωσε, γυμναστή πληρώνεις, όχι όλο το ιατρικό επιτελείο που κουράρει τους ποδοσφαιριστές της Manchester United.

Ακόμη περισσότερο, βέβαια, περιμένεις κύριε και κυρία δε-ράβω-το-στόμα-μου-με-τίποτα να δεις διαφορά σε κιλά και πόντους απ’ τον πρώτο κιόλας μήνα. Γιατί τι στο καλό τον έχεις τον προσωπικό γυμναστή αν δεν έχει την ικανότητα να σου κάνει λιποαναρρόφηση και πλαστική μαζί στις πρώτες 5 προπονήσεις, ώστε να φαίνεσαι έτσι ξαφνικά 10 κιλά πιο αδύνατος; Τι μάθαινε κι αυτός ο γυμναστής σ’ αυτήν τη σχολή Χόγκουαρτς που πήγε; Δεν έμαθε κανένα μαγικό φίλτρο σμίκρυνσης κοιλιακής χώρας κι αυτόματης δημιουργίας six pack κοιλιακών, να σου δώσει να το πιεις να ησυχάσεις κι εσύ κι εκείνος από σένα;

Το καλύτερο, όμως, είναι να πιστεύεις ότι πληρώνεις προσωπικό γυμναστή-ψυχολόγο/ψυχοθεραπευτή. Έρχεσαι κι αδειάζεις πάνω του όλη την ψυχοσωματική σαβούρα που ‘χει συσσωρευτεί χρόνια στον ατομικό σου εσωτερικό XYTA. Προβλήματα με το σύζυγο, με το γκόμενο ή τη γκόμενα του συζύγου, με τους φίλους, τις φίλες, με τ’ αφεντικό, με τους συνάδελφους. Πιστεύεις ότι έχεις κάθε δικαίωμα κι ελευθερία να τα εκμυστηρευτείς όλα αυτά στον προσωπικό σου γυμναστή. Γιατί πώς θα περάσει κι η ώρα σ’ έναν κλειστό χώρο όπου βρίσκεστε για 3 έως 6 ώρες την εβδομάδα, αν δεν κάνετε και λίγο κουτσομπολιό και αν δεν βγάλετε όλα σας τα εσώψυχα και τα προβλήματα στη φόρα; Ε πώς;

Αυτός ο άμοιρος ο γυμναστής δεν πρέπει να ‘χει δικά του ψυχολογικά και προσωπικά προβλήματα, για να μπορεί ν’ αντεπεξέλθει σ’ όλη αυτήν τη μαυρίλα που του φορτώνουν καθημερινά τόσοι άνθρωποι. Τα μισά λεφτά απ’ αυτά που παίρνει θα τα φάει τελικά σε ψυχολόγους, για ν’ αδειάσει από μέσα του όλον τον ψυχολογικό συρφετό που έχει φορτωθεί. Αρχίζει κι αυτός στο τέλος να ‘χει ψυχοσωματικά προβλήματα και να ψάχνει κι ο ίδιος για προσωπικό γυμναστή-ψυχολόγο, μπας και μπορέσει να ξεδώσει λίγο.

Το συμπέρασμα, λοιπόν, είναι ένα: Μην πυροβολείτε το γυμναστή, πυροβολήστε τα φαντάσματα και τις ανασφάλειές σας. Αν έχετε θέματα ψυχολογικά ή ψυχοσωματικά, επισκεφθείτε έναν καλό ψυχολόγο. Αν έχετε θέματα με το πάχος, επισκεφθείτε έναν καλό διατροφολόγο ή πλαστικό χειρουργό. Έκαστος στο είδος του κι ο γυμναστής στη δουλειά του. Η δουλειά του personal trainer είναι να σας γυμνάσει, να σας μάθει να κάνετε μια υγιεινή ζωή, της οποίας απαραίτητο συστατικό είναι η συχνή σωματική άσκηση.

«Νούς ὑγιής ἔν σώματι ὑγιεῖ», έλεγαν οι σοφοί μας πρόγονοι. Αλλά για να είναι το σώμα υγιές πρέπει οπωσδήποτε να είναι και το μυαλό, το δικό σου, αλλά και του γυμναστή σου. Άσε τον άνθρωπο να κάνει τη δουλειά του με καθαρό μυαλό. Για το δικό σου καλό δουλεύει.

Επιμέλεια Κειμένου Βασιλικής Γραμμένου: Ιωάννα Κακούρη

Συντάκτης: Βασιλική Γραμμένου