Ποιος είπε ότι μαγκιά είναι να βρίσκεις τους μοναδικούς ανθρώπους αυτού του κόσμου και να τους κατακτάς; Όλοι είμαστε ξεχωριστοί. Η μαγκιά είναι να μπορείς να κάνεις τον άνθρωπο που είναι δίπλα σου είτε είναι φίλος σου, είτε είναι εραστής σου να αισθάνεται ότι για σένα είναι το μοναδικό πλάσμα σε τούτο τον πλανήτη.

Κι αυτό δε θέλει κόπο, θέλει τρόπο. Δώσε ψυχή σε όσα λες και σε όσα κάνεις. Βάλε σφραγίδα και ταυτότητα. Μην τα κάνεις απλώς για να τα κάνεις, μην καταβάλλεις προσπάθεια. Όταν πραγματικά κάτι πηγάζει από μέσα σου δεν είναι άθλος να περνάς τα συναισθήματα στον άνθρωπο που έχεις στο πλευρό σου. Είναι το πιο εύκολο πράγμα. Ένα βλέμμα, ένα χάδι και του φόρεσες το στέμμα.

Απ’ τη στιγμή που καταστρώνεις σχέδια μέσα στο μυαλό σου και κινήσεις εντυπωσιασμού, έχεις ήδη χάσει το παιχνίδι. Με φανφάρες και μεταξωτές κορδέλες κανείς δεν κράτησε κανέναν. Ακόμη κι αν φαινομενικά κερδίζεις έδαφος στη ζωή κάποιου να το θυμάσαι ότι όλα είναι πλασματικά κι εφήμερα. Οι άνθρωποι έχουμε δίψα κι ανάγκη για ουσία, όχι για παραμύθια. Δυστυχώς αργά ή γρήγορα οι μάσκες πέφτουν κι ο κάθε κατεργάρης πάει στον πάγκο του.

Μοναδικός μπορεί να αισθανθεί κάποιος, χαρίζοντάς του ένα γλειφιτζούρι απ’ το περίπτερο ή κρατώντας του το χέρι στην ακροθαλασσιά. Απλά πράγματα σε κάνουν ήρωα και πρωταγωνιστή στη ζωή κάποιου ανθρώπου. Να σε θυμηθεί σε μια καθημερινή στιγμή και να σε πάρει μόνο για ν’ ακούσει την ανάσα σου. Γιατί δεν κάνουν οι λέξεις πραγματικότητα τα συναισθήματα, οι λέξεις έχουν μια εξαιρετική ικανότητα να δημιουργούν εικόνες, αλλά δεν μπορούν να δώσουν ζωή στις εικόνες αυτές χωρίς να φυσήξεις εσύ πνοή μέσα τους.

Το πιο ουσιώδες, δεν είναι πόσα θα θυσιάσεις για να είσαι με κάποιον, γιατί θυσία θα πει αφαιρώ κομμάτι του εαυτού μου και το αντικαθιστώ με κομμάτι του άλλου. Ποιος όμως εγγυάται ότι το «μόσχευμα» θα γίνει αποδεκτό; Και ποιος σου λέει ότι το κομμάτι του εαυτού σου που θυσιάζεις δεν είναι το καλύτερό σου, δεν είναι αυτό που κάποιος άλλος άνθρωπος θα λάτρευε.

Γιατί το θέμα είναι ν’ αγαπάς τον εαυτό σου και να μην τον βάζεις στη λοταρία. Για να αισθάνεσαι μοναδικός για τον άνθρωπό σου κι εσύ να τον κάνεις να αισθάνεται ακριβώς το ίδιο, δεν υπογράφεις συμφωνητικό και δεν ερωτεύεσαι υπό όρους.

Πώς θα το καταλάβεις; Κανένας κώδικας και καμία συνταγή δεν υπάρχει. Μόνο συμπτώματα θα έχεις. Κοντά του θα τρέμεις από φόβο και ταυτόχρονα θα είσαι έτοιμος να πας στην πρώτη γραμμή, γιατί με μια του κίνηση θα σου γεμίσει τα στήθια σου με λιονταρίσια δύναμη, θα σε κάνει να πιστεύεις στον εαυτό σου ακόμη κι αν εσύ ο ίδιος τον απαξιώνεις.

Θα σηκώνεσαι απ’ το κρεβάτι και θα νιώθεις ο ομορφότερος άνθρωπος του κόσμου, εξωτερικά κι εσωτερικά. Θα έχει αγαπήσει σε σένα όλα τα τρωτά κι άτρωτα σημεία σου, θα σε ανακαλύπτει πριν του αποκαλυφτείς γιατί τους θησαυρούς μας τους κρύβουμε. Δίνουμε τον χάρτη μα τους κρύβουμε περιμένοντας τον εισβολέα που δε θα κωλώσει στις αντιστάσεις μας.

Όποιος πραγματικά θέλει να νιώσει πλούσιος μέσα σε μια σχέση οφείλει να γεμίσει κάθε γωνιά στο σώμα και στο μυαλό του άλλου τόσο ώστε να μην αφήσει χώρο στη σκόνη να θαμπώσει την ομορφιά. Να νιώθει την αγκαλιά ακόμη κι όταν τα χέρια δεν είναι τριγύρω, να ‘χει τη γεύση του φιλιού κι όταν τα χείλη δεν είναι μπερδεμένα. Ν’ ακούει τη φωνή κι όταν γύρω απλώνεται μόνο η σιωπή.

Η μοναδικότητα δεν είναι ταμπέλα που την κολλάμε και την ξεκολλάμε, είναι πράξη, είναι αυθορμητισμός, είναι πηγαίο συναίσθημα, είναι πρόσωπο και ζωντανός οργανισμός, ζει και πεθαίνει μέσα από εμάς. Απ’ τα συναισθήματά μας, απ’ τα λόγια μας, απ’ τις πράξεις μας, απ’ τις προθέσεις μας. Δεν ωφελεί να πεις στον άλλος πόσο μοναδικά αισθάνεσαι γι’ αυτόν, ή μάλλον αν του το πεις σημαίνει πως τον έχεις κάνει ήδη ν’ αμφιβάλλει, ν’ αμφισβητεί, οπότε είναι μάταιο.

Αν πραγματικά τον κάνεις να αισθάνεται έτσι, θα το καταλάβεις απ’ το χαμόγελό του, απ’ το φως στα μάτια του, απ’ την αυτοπεποίθησή του, απ’ το πώς αντιμετωπίζει ανθρώπους και καταστάσεις και τότε θα καμαρώνεις και θα χαίρεσαι που μπόρεσες να κάνεις τον άνθρωπο που αγαπάς τόσο ευτυχισμένο. Σε μια σχέση δυο μονάδες κάνουν πρόσθεση κι ισούνται πάλι με μονάδα. Αν το αποτέλεσμα γράψει διπλό τότε σημειώσατε ένα μεγάλο, τεράστιο «Χ».

Κάνε τον άλλον να νιώσει το κέντρο του δικού σου κόσμου, γιατί ίσως τότε θα σου χαρίσει τον υπόλοιπο κόσμο στα πόδια σου. Δεν υπάρχει «εγώ», υπάρχει «εμείς», άπαξ και περάσουν οι φράσεις σου στον α΄ενικό, έχασες κάθε ελπίδα για να είσαι εσύ το μοναδικό πρόσωπο στη ζωή του. Θα ψάξει αλλού, αργά ή γρήγορα, για να εισπράξει αυτό που του στέρησες μέσα απ’ την εγωπάθειά σου.

Δείξε του πόσα σημαίνει για σένα όχι με λόγια, αλλά με απλές πράξεις, τις οποίες αν όντως αυτό το άτομο είναι μοναδικό για σένα, θα γίνονται αυθόρμητα, αβίαστα και χωρίς καμία επεξήγηση. Ψάξε λίγο το μέσα σου, εκεί είναι οι απαντήσεις.

 

Επιμέλεια Κειμένου Μελίνας Αγγελάκη: Πωλίνα Πανέρη

Συντάκτης: Μελίνα Αγγελάκη