Εμείς που ζήσαμε την παιδική μας ηλικία τις δεκαετίες του΄80 και του ’90 σίγουρα θυμόμαστε με νοσταλγία τα αξέχαστα παιχνίδια που μαρτυρούσαν την αθωότητα εκείνης της εποχής. Τότε που ο ελεύθερος χρόνος μας μοιραζόταν ανάμεσα σε μπουγελόφατσες, επιτραπέζια και σε δρόμους της γειτονιάς, όχι πάνω από ένα tablet, ένα κινητό τηλέφωνο ή μπροστά από έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή, όπως κάνουν τα περισσότερα, αν όχι όλα, παιδιά της σημερινή εποχής και που δυστυχώς δε θα καταλάβουν ποτέ την ανεκτίμητη αξία της διασκέδασης του τότε.

Γιατί εμείς, η τυχερή γενιά των σημερινών 30ρηδων, περιμέναμε ανυπόμονα τη στιγμή εκείνη που θα πιάναμε στα χέρια μας τα παιχνίδια που μας κέντριζαν το ενδιαφέρον, απ’ τις διαφημίσεις που παιζόταν ενδιάμεσα στο πρόγραμμα των κινουμένων σχεδίων των πρωινών του Σαββατοκύριακου. Ιδιαίτερα τις γιορτινές μέρες, περιπλανιόμασταν για ώρα ανάμεσα στους τεράστιους διαδρόμους των παιχνιδάδικων της πόλης. Ο ενθουσιασμός μας ήταν απερίγραπτος και τα επιφωνήματα χαράς έδιναν κι έπαιρναν. Κοιτούσαμε με γουρλωμένα μάτια, γεμάτα έκπληξη, τα ράφια δεξιά- αριστερά και περιεργαζόμασταν με ιδιαίτερη προσοχή όλα τα παιχνίδια ένα προς ένα, μέχρι να φτάσουμε στον τελικό μας στόχο.

Το παιχνίδι που για χάρη του γίναμε καλύτεροι στην ορθογραφία, και μπορούσαμε να κάνουμε δέκα απανωτές κωλοτούμπες χωρίς να κουραστούμε. Λαχταρούσαμε να το κρατήσουμε και να πάρουμε μια τζόυρα απ’ τη μυρωδιά του καινούργιου πλαστικού. Αφού γινόταν δικό μας, φεύγαμε τρισευτυχισμένοι απ’ το κατάστημα και για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, απ’ όλα τα παιχνίδια μας, αυτό, το πιο καινούργιο, είχε τη μοναδική αποκλειστικότητα.

Πέρα όμως από τα κλασσικά, συνηθισμένα παιχνίδια, υπήρχαν και κάποια εντελώς πρωτοποριακά για την εποχή εκείνη. Παρ’ όλα αυτά δεν ήταν λίγοι εκείνοι που δίπλα στα playmobil και τις bibibo είχαν κι ένα view-master. Μια 3D φορητή συσκευή-κάσκα. Το θυμάστε;

Έφτανε να επιλέξεις το δισκάκι της αρεσκείας σου και με το πάτημα ενός κουμπιού ξεκινούσε ένα μαγικό ταξίδι στον κόσμο της εικονικής πραγματικότητας. Κάθε κλικ και μια εικόνα, που στο σύνολό τους αποτελούσαν μια ιστορία που ξεδιπλωνόταν μπροστά σου, σαν να ‘σαι εκεί.

Η αίσθηση που σου ‘δινε, σαν να τα ζεις όλα από κοντά, δεν ήταν μόνο συναρπαστική, αλλά και πρωτόγνωρη για τα τότε δεδομένα. Εκτός αυτού, το view-master ευνοούσε την ανάπτυξη των διανοητικών λειτουργιών, την ικανότητα της φαντασίας και διέγειρε την περιέργεια και το ενδιαφέρον, παίρνοντας ένα ρόλο, ναι μεν διασκεδαστικό, αλλά κι εκπαιδευτικό ταυτόχρονα.

Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο ξεχώρισε απ’ την πρώτη στιγμή και τα τελευταία χρόνια με την εξέλιξη της τεχνολογίας, το παιχνίδι αυτό, αναβαθμίστηκε και αναβιώθηκε από μεγάλες εταιρείες. Οι χάρτινοι δίσκοι έχουν αντικατασταθεί πλέον από ψηφιοποιημένες, τρισδιάστατες ιστορίες, μέσω των ευρέως διαδεδομένων smartphones.

Πρόσφατα, η καινούργια εκδοχή του view-master άνοιξε τις πόρτες της στο σύμπαν. Τα εξελιγμένα γυαλιά σου δίνουν την ευκαιρία να ταξιδέψεις στον κόσμο του διαστήματος, μέσα από 3D εικόνες του ηλιακού συστήματος, γαλαξιών κι εκτοξεύσεων.

Και κάπως έτσι το view-master αποκτά μια πιο ισχυρή δυναμική. Άλλωστε, ο πρωτότυπος και μη συνηθισμένος τρόπος διασκέδασης που προσφέρει δεν έχει ηλικιακούς περιορισμούς. Λατρεύεται -κι όχι άδικα- από μικρούς και μεγάλους.

 

Επιμέλεια Κειμένου Ειρήνης Τρίγκα: Ιωάννα Κακούρη

Συντάκτης: Ειρήνη Τρίγκα