Τα φοιτητικά χρόνια είναι ό,τι πιο όμορφο θα συναντήσεις στη ζωή σου, με τις εύκολες και τις δύσκολες στιγμές του. Όλες τόσο έντονες που χαράζονται αιώνια στο μυαλό σου. Συνοδεύονται από παρέες, γλέντι, ποτό, χορό, αξέχαστες στιγμές, τρέλα και τόσα άλλα που δε χωράνε σε μερικές μόνο φράσεις. Είναι τα χρόνια της ζωής σου που πέρα απ’ το γεγονός ότι κάνεις το πρώτο βήμα για να πραγματοποιήσεις το όνειρό σου, τη μοιράζεσαι με τους πιο κατάλληλους ανθρώπους, που σου προσφέρουν τις καλύτερες αναμνήσεις.

Τι γίνεται, όμως, όταν πέρα απ’ όλα αυτά υπάρχει και μια σχέση; Κι όχι οποιαδήποτε σχέση, αλλά μια σχέση από απόσταση, κάτι που για πολλούς μοιάζει με περιγραφή ταινίας τρόμου. Ε, λοιπόν, αυτές οι λέξεις θα προσπαθήσουν να καταγράψουν κάτι ανάμεσα σε περιπέτεια και ρομαντική κομεντί το θρίλερ που έχεις στο μυαλό σου.

Μια σχέση στα φοιτητικά σου χρόνια ίσως να σου στερεί κάποιες απ’ τις ελευθερίες των singles. Μια σχέση από απόσταση, όμως, σου επιτρέπει την απόλυτη ελευθερία σου, με την έννοια ότι δεν είστε συνεχώς μαζί, άρα έχεις χρόνο για την παρέα σου κι όλες τις τρέλες που θέλετε να κάνετε μαζί. Αυτή η απουσία δέσμευσης, βέβαια, κάποιες φορές μεταφράζεται σε μοναξιά, αφού σίγουρα σου λείπει και θα ήθελες να περάσετε περισσότερο κοινό χρόνο με το ταίρι σου και να δημιουργήσετε στιγμές κι αναμνήσεις.

Η σχέση από απόσταση –ενώ παράλληλα είσαι φοιτητής– απαιτεί κατανόηση, εμπιστοσύνη και συμβιβασμούς -σημαντικά κι απαραίτητα για κάθε είδους σχέση, μόνο που σε αυτή την περίπτωση, χρειάζονται σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό για να αντέξει. Φοιτητής σημαίνει έξοδοι, ξενύχτια, μεγάλες παρέες, ξημεροβραδιάσματα σε σπίτια φίλων, απρογραμμάτιστα ραντεβού με την παρέα. Γενικά φοιτητής πάει να πει κάθε τρέλα που μπορεί να κατεβάσει το κεφάλι σου και ζωή χωρίς πρόγραμμα. Δεν είναι όπως το σχολείο που ήθελες να ξέρεις δυο μέρες πριν τι θα κάνεις για να προετοιμάσεις τους γονείς. Εδώ κανονίζεις εκδρομή σε άλλη πόλη μισή ώρα πριν την αναχώρηση του τρένου κι όλο αυτό είναι εντάξει.

Σε μια σχέση από απόσταση όλα όσα έχεις είναι η επικοινωνία τουλάχιστον τον περισσότερο καιρό. Ό,τι κι αν κάνεις, όπου κι αν πας, με όποιους κι αν είσαι, το κινητό είναι πάντα εκεί, πάντα σε πλήρη φόρτιση κι εσύ με μια ανησυχία για το αν θα χτυπήσει κι αν θα ‘χει σήμα εκεί που είσαι. Εντάξει, δε χρειάζεται να είσαι συνεχώς στην τσίτα. Σημαντική η επαφή κι η ενημέρωση, όχι για λόγους ελεγκτικούς αλλά για να μοιράζεστε στιγμές σαν να είστε μαζί, αλλά δε χρειάζεται να είσαι διαρκώς πάνω απ’ το τηλέφωνο. Ναι, να μιλάτε, να περιγράφετε τη μέρα σας με λεπτομέρειες, να ξέρει ο άλλος πού είστε ώστε να μην ανησυχεί, αλλά να φροντίζεις να περνάς και καλά με την παρέα σου.

Μια σχέση από απόσταση σε συνδυασμό με την ανεμελιά της φοιτητικής ζωής, μπορεί να φέρει πολλά προβλήματα αν δε λυθούν απ’ την αρχή, οδηγούν μάλλον προς το χωρισμό. Δεν αποκλείεται, όμως, και μια όμορφη κι αληθινή σχέση, που θα αντέξει στο χρόνο. Το μόνο που χρειάζεται είναι ισορροπίες, μέτρο, αμοιβαίοι συμβιβασμοί κι υποχωρήσεις -όταν αυτές είναι απαραίτητες για το κοινό καλό. Καμία σχέση δεν καταδικάστηκε επειδή κάποιος απ’ τους δυο ζει μερικά χιλιόμετρα μακριά ή, ακόμα, έφυγε στο εξωτερικό. Όλα εξαρτώνται αποκλειστικά και μόνο απ’ τους δύο άμεσα ενδιαφερόμενους.

Μια σχέση –είτε με απόσταση είτε όχι– στα φοιτητικά σου χρόνια, ίσως σε κάνει λίγο ­πιο προσεκτικό, πιο επιλεκτικό κι ίσως, κάποτε, να σε τραβάει πίσω, ίσως, στην τελική, να σε ωριμάζει πιο γρήγορα. Αυτό, σε καμία περίπτωση, δε σημαίνει πως θα χάσεις την παρέα σου ή θα αποκοπείς απ’ αυτήν. Όλα είναι θέμα ορίων κι αυτοσεβασμού. Όταν θες κρατάς την ισορροπία ανάμεσα στους φίλους που έχεις διαλέξει και τον άνθρωπο που σ’ αγαπάει. Γιατί σίγουρα σ’ αγαπάει για να μπει σε αυτή τη διαδικασία της απόστασης μαζί σου.  Ύπουλη και δύσκολη, μπαίνει ανάμεσά σας και σας παιδεύει, όχι όμως αδύνατη.

Το να είσαι φοιτητής, λοιπόν, και να έχεις παράλληλα μια σχέση από απόσταση δεν είναι σενάριο που πρέπει να σε τρομάζει ή να σε αγχώνει -εκτός φυσικά αν δεν είσαι σίγουρος για τα αισθήματά σου, που τότε δεν υπάρχει λόγος να μπεις σε αυτή τη διαδικασία. Αν, όμως, έχεις έστω και μακριά, έναν άνθρωπο που αγαπάς, που σε καταλαβαίνει και δε σε πιέζει, μοιράζεσαι στιγμές μαζί του κι έχεις και μια παρέα, που αναγνωρίζει την καψούρα σου, χαίρεται γι’ αυτήν και κάνει υπομονή όταν κολλάς στην οθόνη σε κάθε σας συνάντηση, τα ΄χεις όλα. Φρόντισε να τα κρατήσεις.

 

Συντάκτης: Άντρια Χατζηθωμά
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη