Σε όλες τις παρέες θα συναντήσεις τον χαβαλέ, τον σοβαρό, τη «μαμά» της παρέας κι αυτόν που δε σταματάει ποτέ να μιλάει. Σε καμία, όμως, δε λείπει αυτός που ονομάζεται “party animal” ή διαφορετικά κινητός οδηγός της πόλης. Γιατί λέγεται έτσι; Τι άλλο θα μπορούσε να ήταν απ’ το γεγονός ότι γνωρίζει όλα όσα ήδη υπάρχουν από μαγαζάκια μέχρι μπιραρίες και κλαμπ, αλλά κι αυτά που μόλις άνοιξαν ή –γίνεται και χειρότερο– πρόκειται άμεσα να ανοίξουν. Είναι αυτός ο τύπος που πάντα ξέρει τι να σας απαντήσει στην ερώτηση «Τι θα κάνουμε απόψε, παιδιά;», χωρίς κανέναν δισταγμό και καμιά δεύτερη σκέψη.

Φροντίζει να ενημερώνεται για όλα τα events, για όλες τις διαφορετικές κουζίνες κι εστιατόρια, για ό,τι καινούριο πρόκειται να γίνει στην πόλη και για ό,τι άλλο ενδιαφέρει την παρέα. Είναι αυτός ο τύπος που ξέρει όλους τους δρόμους της πόλης απ’ έξω ονομαστικά και δεν υπάρχει περίπτωση να χαθείς ποτέ μαζί του. Θα σε περάσει από σοκάκια που εσύ δεν ήξερες καν πως υπάρχουν πόσο μάλλον πως θα σε βγάλουν και πιο νωρίς στον προορισμό σου.

Μαζί του δε φοβάσαι ότι θα απογοητευτείς απ’ τα μέρη που θα σε πάει μιας και πέραν του γεγονότος ότι γνωρίζει για όλα, φροντίζει πάντα να επιλέγει και τα καλύτερα τόσο γι’ αυτόν όσο και για τους φίλους του. Και με αυτό τον τρόπο καταλαβαίνεις ότι ξέρει και τους φίλους τους πολύ καλά.

Ξέρει τόσο καλά τα μέρη της παρέας που αν δεν πρόκειται για κοινή σας έξοδο, έχει να προτείνει ακριβώς αυτό που θα αρέσει στον καθένα. Κι αυτό δεν το κάνει από υποχρέωση ή για να το παίξει και καλά παντογνώστης. Το κάνει γιατί το απολαμβάνει, γιατί ζει μέσα από αυτό, γιατί θεωρεί πως ικανοποιώντας τους φίλους και την παρέα του ικανοποιεί και τον ίδιο του τον εαυτό. Θέλει να περνάει και να περνάτε –μαζί ή ξεχωριστά– καλά.

Είναι απ’ τους τύπους που δεν ησυχάζουν ποτέ. Έχουν την τάση να είναι υπερκινητικοί, ζωηρές παρουσίες. Ενθουσιάζονται τόσο πολύ με καθετί νέο, που ποτέ δεν παραμένει στα τετριμμένα. Φροντίζει να ενημερώνεται τόσο για τη δικιά του πόλη όσο και για ξένες που θα ήθελε κάποια στιγμή ή έχει ήδη επισκεφθεί.

Δεν ονομάζεται τυχαία κινητός οδηγός της πόλης αφού πέρα από βραδινές εξόδους και φαγητό φροντίζει να ξέρει και να ενημερώνεται για κάθε είδους διασκέδαση. Από μαγαζάκια με μπιλιάρδο κι ηλεκτρονικά μέχρι παιχνίδια όπως είναι τα escape rooms. Γνωρίζει κάθε μέρος ψυχαγωγίας από χαλαρού τύπου μέχρι απίστευτης αδρεναλίνης. Δεν πάει ανάλογα με τα γούστα του γιατί δε μένει ποτέ στα ίδια. Θέλει κι επιδιώκει να δοκιμάζεται σε πολλά πράγματα κι η παρέα του παίρνει μια γεύση καθημερινά απ’ αυτό, αφού είτε θα τους ψήσει να τον ακολουθήσουν είτε θα ακούνε με τις ώρες τις διηγήσεις απ’ τις περιπέτειές του. Θέλει να έχει άποψη για όλα πριν παραπέμψει κάποιον στο οτιδήποτε κι αν κάτι δεν του αρέσει θα στο πει ευθέως, αλλά θα είναι κι αντικειμενικός ανάλογα με τα γούστα του συνομιλητή του.

Δεν κολλάει πουθενά και δύσκολα θα τον συναντήσεις με τις ώρες σε μια καφετέρια ή σε ένα κλαμπ πάνω από δυο φορές. Γυρνάει από μέρος σε μέρος και δεν κουράζεται ποτέ. Ζει για να μαθαίνει και να ανακαλύπτει μέρη κι όμορφα τοπία. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι ο τέλειος ξεναγός, αλλά στη δικιά του πόλη. Θα σου συστήσει και θα προσφερθεί να σου δείξει τα καλύτερα. Μαζί του δε βαριέσαι ποτέ, αφού κάθε μέρα έχει και κάτι καινούργιο να σου προτείνει και το σίγουρο είναι πως με ένα τέτοιο μέλος στην παρέα δε θα ξεμείνεις ποτέ από ιδέες ούτε θα μπουχτίσεις στα ίδια και τα συνηθισμένα.

Αν και μερικές φορές ίσως σου σπάει τα νεύρα με την τόση όρεξη για περίπατο κι εξόδους που έχει, δε θα τον άλλαζες ποτέ με κανέναν. Αν είσαι λοιπόν κι εσύ τυχερός κι έχεις ένα τέτοιο μέλος στη δικιά σου παρέα, κράτησέ τον όσο πιο σφιχτά μπορείς και φρόντισε να ζήσεις ανεπανάληπτες στιγμές μαζί του, γιατί αυτός ξέρει τον τρόπο. Αφέσου κι εσύ σ’ αυτό το μαγικό ταξίδι και ζήσε χωρίς ποτέ να βαριέσαι. Τέτοιοι φίλοι είναι χρυσός οδηγός.

Συντάκτης: Άντρια Χατζηθωμά
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη