Τι όμορφη που είναι η Κυριακή και πόση γλύκα περιγραφεί τις στιγμές της. Οι Κυριακές είναι για εμάς. Για τους ανθρώπους μας. Για όλα αυτά που κάνουμε, στ’ αλήθεια, κέφι. Για τις εξορμήσεις μας. Για τις υπερβολές μας. Για τις βαθύτερες επιθυμίες μας που σώπασαν καρτερικά κατά τη διάρκεια μιας κοινότυπης εβδομάδας που μόλις έδωσε σ’ αυτήν εδώ την Κυριακή και πάλι τη σκυτάλη.

Οι Κυριακές είναι για να το σκάμε. Μεταφορικά έστω. Αν το μπορείς και κυριολεκτικά ακόμα καλύτερα! Να κάνουμε κοπάνα όπως τότε στο σχολείο όταν ένα μάθημα μας δημιουργούσε απ’ το πρώτο κιόλας τέταρτο πονοκέφαλο κι αλλεργία μαζί. Να την κάνουμε, ρε παιδάκι μου, για το άγνωστο. Γιατί πρέπει να έχουν όλα ταμπέλα ή καλούπια; Οι καλύτεροι προορισμοί προέκυψαν τυχαία, ενστικτωδώς. Να παίρνουμε μαζί μας μονάχα ένα μπουφάν, γιατί ο καιρός δεν ξέρει τι του γίνεται, μας έμοιασε! Και μια φωτογραφική μηχανή για να κρατήσουμε αθάνατες τις Κυριακές μας, την ξεγνοιασιά μας, την ελευθερία μας. Γιατί ακριβώς αυτό είναι η Κυριακή. Η λέξη «ελευθερία» χωμένη σε μια μέρα.

Ελευθερία απ’ τα πρέπει, απ’ τα ωράρια, απ’ όλα τα τυπικά της εβδομάδας. Ελευθερία να είσαι περισσότερο ο εαυτός σου. Ή μάλλον να είσαι ο εαυτός σου για περισσότερες στιγμές. Ελευθερία να κάνεις όλα αυτά που σε εξιτάρουν και που στερήθηκες γιατί ξεχάστηκες ανάμεσα στ’ άλλα κι έγινες κι εσύ μηχανή παραγωγής έργου κι είναι αυτό εντάξει.

Όλα αυτά, όμως, που σε κάνουν πραγματικά ευτυχισμένο κι έτσι πνευματικά ελεύθερο θα τα βρεις στις Κυριακές. Που δεν έχεις να δώσεις λόγο σε κανέναν. Που δε θα σε εκνευρίζει η κίνηση κι η αγωνία αν θα βρεις έναν ευλογημένο τόπο να παρκάρεις. Που δε θα χολοσκάς για την έκβαση μιας επαγγελματικής συνάντησης γιατί απλά όλα κάνουν διάλειμμα και παίρνουν παράταση.

Ξυπνάς το πρωί κι όλος ο κόσμος σου ανήκει κι είναι στα πόδια σου. Έτσι δε νιώθεις κι εσύ; Το ξυπνητήρι δεν έχει καμία θέση σε μια τέτοια ολόδική σου μέρα. Ξέχασες ήδη το πόσο σε εκνεύρισε τις προηγούμενες πέντε ήέξι μέρες ανάλογα και το συγχώρεσες, προσωρινά. Γιατί απλά είναι Κυριακή κι εσύ χαμογελάς ασυναίσθητα. Χαμογελάς γιατί μπορείς να πάρεις αυτή τη μέρα και να βάλεις μέσα της όλα κι όσους γουστάρεις, για όσο, χωρίς περιορισμούς. Ελευθερία. Απόλυτη. Αναζωογονητική.

Ξέρω, θα μου πεις, εκτός από ελευθερία νιώθεις κι ένα κρυφό καμάρι. Για όλα αυτά που κατάφερες την εβδομάδα που μόλις διανύσαμε. Για τα ασήμαντα και τα ζωτικής σημασίας. Για τους ανθρώπους που συνάντησες. Για τα εμπόδια που προσπέρασες κάνοντας άλματα πιο γρήγορα απ’ τη φθορά. Για τις προκλήσεις που σε ιντρίγκαραν και σε γοήτευσαν κατακτώντας τις. Για τα λόγια που τόλμησες να πεις γιατί ήταν επιτέλους καιρός. Για την απόδοσή σου, για τη μαγκιά σου, για την επιμονή και την αστείρευτη δύναμή σου. Για σένα, για όλα όσα έχεις καταφέρει σε δύσκολους καιρούς. Μπράβο σου! Το αξίζεις το μπράβο. Όλοι το αξίζουν. Τώρα είσαι ελεύθερος.

Φτιάξε τον αγαπημένο σου καφέ γιατί η καφεΐνη συγκαταλέγεται στις ιδιαίτερες αδυναμίες σου, αλλά και για να συνέλθεις απ’ το χθεσινό μεθύσι και τη γλυκιά ζάλη. Μια πανέμορφη Κυριακή διαδέχεται ένα ξέφρενο, διασκεδαστικό Σαββατόβραδο. Κι είναι έτοιμη να την πάρεις απ’ το χέρι και να την πας όπου θέλεις εσύ. Τι λες; Πήρες εκείνο το μπουφάν που λέγαμε; Η φωτογραφική είναι πάνω στο γραφείο. Τρέξε να την πάρεις για να κάνουμε όλες τις στιγμές μας κορνίζες και να πειστούμε έτσι κάπως πως η ζωή μας είναι όλες οι Κυριακές μας.

Οι μέρες που ζούμε πιο ανέμελα, πιο οικογενειακά, πιο ερωτικά, πιο χαλαρά, πιο αυθόρμητα και πιο ανθρώπινα. Οι μέρες που είμαστε απλά ο εαυτός μας. Χύμα κι αραχτοί. Οι δικές μας μέρες, οι πιο ωραίες μέρες μας. Με το ένα, με το δύο, με το τρία, χαμογελάστε στο φακό!

Φτιάξε ένα άλμπουμ με τα πιο όμορφα Κυριακάτικα ηλιοβασιλέματα και τα πιο λαμπερά κι ειλικρινή χαμόγελα της μέρας. Ένα άλμπουμ με τις πιο λατρεμένες στιγμές μιας ελεύθερης Κυριακής που δε θέλεις να τελειώσει. Και κάπως έτσι, με μια φωτογραφία, που θα την έχεις για πάντα, δεν πρόκειται να λείψει από μέσα σου ποτέ!

Συντάκτης: Άννα-Μαρία Χάσικου
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη