Κάθε καλοκαίρι που έχουμε ζήσει είναι ξεχωριστό και πάντα θα διαφέρει απ’ αυτά που προηγήθηκαν, αλλά κι απ’ αυτά που θα ακολουθήσουν. Γι’ αυτό ονειρευόμαστε τις στιγμές που θέλουμε να ζήσουμε κατά τη διάρκειά τους. Και παρ’ όλο που ξέρουμε πως δε θα διαρκέσουν για πάντα, δεν παύουμε να ανυπομονούμε για την άφιξή τους και να τα νοσταλγούμε πριν καν φτάσουν στο τέλος τους.

Είναι λες κι έχουν τη δυνατότητα να σταματούν το χρόνο τα καλοκαίρια. Ακόμη κι αν το τέλος της μαγείας που μας προσφέρουν είναι αναπόφευκτο, είναι λες και παγώνουν οι στιγμές κατά τη διάρκειά τους. Κρύβουν μια επιθυμία για να ζήσουμε κάτι το μοναδικό, να γνωρίσουμε ξεχωριστούς ανθρώπους που θα μας χαρίσουν αξέχαστες αναμνήσεις. Γι’ αυτό δεν τα χορταίνουμε τα καλοκαίρια και δε θα πάψουμε ποτέ να τα περιμένουμε με ανοιχτές αγκάλες.

Ανυπομονούμε, λοιπόν, να δούμε τι κρύβεται πίσω απ’ το μπλε της θάλασσας και το γαλάζιο τ’ ουρανού. Πίσω απ’ τις ηλιόλουστες μέρες που καίνε τα κορμιά και τις καρδιές μας. Πίσω απ’ τις νύχτες που γεμίζουν τις ψυχές μας με γαλήνη κι ευτυχία. Μια ευτυχία αληθινή, που θα χαραχτεί μέσα μας και θα μας ακολουθεί ακόμη κι όταν το καλοκαίρι θα έχει πλέον τελειώσει.

Θα κάνουμε σπίτι μας τις παραλίες και δε θα ξεκολλάμε απ’ τις ολόχρυσες αμμουδιές τους. Εκεί θα γράψουμε την ιστορία μας. Θα τις επισκεπτόμαστε κάθε καλοκαίρι και θα δημιουργούμε καινούργιες αναμνήσεις, που δε θα αντικαταστήσουν τις παλιές, αλλά θα προστεθούν στο κομμάτι της μνήμης μας που ποτέ δε θα ξεθωριάσει. Θα δεθούμε περισσότερο με ανθρώπους σημαντικούς κι αναντικατάστατους και πριν καν αρχίσει το καλοκαίρι θα διώξουμε απ’ τη ζωή μας αυτούς που δεν την καλυτερεύουν με την παρουσία τους.

Γιατί τα καλοκαίρια δεν είναι για να τα περνάς με τοξικούς ανθρώπους, αλλά με αληθινούς. Αυτούς τους λίγους που θα αγγίξουν τα κομμάτια της καρδιάς σου και θα τα ταιριάξουν με τα δικά τους. Που θα ξημερωθούν μαζί σου σε μια παραλία, με φόντο το ηλιοβασίλεμα και χορευτική συνοδεία τον ήχο των κυμάτων. Το λες και καινούργια αρχή το καλοκαιράκι, λοιπόν. Για μια ύπαρξη γεμάτη ζωντάνια κι απερίγραπτη ευτυχία. Για την έξοδο περιττών ανθρώπων απ’ τη ζωή σου και την παραμονή μονάχα αυτών που θα επιλέξει το μυαλό κι η καρδιά σου.

Κι ας μην ξεχάσουμε τους καλοκαιρινούς έρωτες! Γιατί καλοκαίρι χωρίς έρωτες γεμάτους πάθος δε γίνεται! Ακόμη κι αν δεν έχουν μεγάλη διάρκεια οι καλοκαιρινοί έρωτες, αξίζει να κάνεις υπομονή για να τους ζήσεις. Κι αν σου τύχουν, να τα δώσεις όλα. Να μην τους αφήσεις να παν χαμένοι. Και να μην κρατήσεις πισινές, ούτε ν’ αμφιβάλλεις για το αν αξίζουν ή όχι. Θα ’ναι μέρος της ιστορίας σου κι αυτοί. Θα τους αναπολείς και θα νιώθεις περηφάνια για τον εαυτό σου που ακολούθησες την καρδιά σου κι αποφάσισες να τους ζήσεις.

Ακόμη κι αν ξέρεις, λοιπόν, πως το τέλος κάθε καλοκαιριού είναι αναπόφευκτο, δε θα σταματήσεις ποτέ να περιμένεις το επόμενο. Και δε θα κατασταλάξει ποτέ αυτή η επιθυμία σου να τα ζεις με τρέλα και να τ’ απολαμβάνεις μέχρι και την τελευταία μέρα. Και πού ξέρεις, ίσως βρεις έναν παντοτινό έρωτα που θα σε συνοδεύει σε κάθε καλοκαίρι της ζωής σου. Θα ενωθούν τα μονοπάτια σας και μαζί και τα καλοκαίρια σας.

Συντάκτης: Έλενα Γεωργίου
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη