Φαντάσου αυτή την εικόνα. Είσαι σε μια παραλία σχετικά ερημική με μεγάλα βράχια πίσω σου και μπροστά σου να απλώνεται το απέραντο γαλάζιο. Κοιτάς όσο περισσότερο μπορείς για να ρουφήξεις την ομορφιά και να τη φυλάξεις μέσα σου, να την κουβαλήσεις μέχρι πίσω στην πόλη σου, ώστε να επανέρχεται στη μνήμη σου κάθε φορά που τα πράγματα δυσκολεύουν. Φαντάζεσαι στιγμές που θα ήθελες να συμβούν και σκέφτεσαι πώς θα μπορούσες να τις πραγματοποιήσεις. Βλέπεις την παρέα σου να κολυμπάει αμέριμνη και ξέρεις πως χρειάζεσαι μια ασχολία αφού δεν είσαι άνθρωπος που κοιμάται  στην παραλία.

Εσύ λοιπόν ενώ ζεις μια τέτοια στιγμή και όλα θα μπορούσαν να θεωρηθούν και σκηνικό από ταινία κάνεις το μέγα λάθος να βγάλεις από τη τσάντα άρλεκιν, περιοδικά ή το κινητό. Όχι, μην το κάνεις αυτό φέτος, μην αναλωθείς σε χαζά αναγνώσματα απλώς για να σκοτώσεις το χρόνο σου θεωρώντας πως δεν μπορείς να κερδίσεις κάτι από αυτές τις στιγμές. Από τα πάντα μπορείς να εξοικονομήσεις το οτιδήποτε, από μια εμπειρία μέχρι μια φοβερή γνώση ή κάποια τρελή διαπίστωση για τη ζωή. Για να συμβεί όμως αυτό θα πρέπει να διαβάσεις, να επιτρέψεις στον εαυτό σου να ζήσει ταυτόχρονα και μια άλλη ιστορία κοντινή και μακρινή ταυτόχρονα.

Φέτος πάρε μαζί σου στις διακοπές εκείνο το βιβλίο που σου έκαναν δώρο και επειδή σου φάνηκε τεράστιο δεν πήρες ποτέ την απόφαση να το ξεκινήσεις. Ξεκίνησέ το διαβάζοντας την περίληψη και την εισαγωγή. Μην παραλείψεις τώρα κάτι λόγω βαρεμάρας και δικαιολογιών που επρόκειτο να σκαρφιστείς. Διάβασέ το ώστε να το συνδυάσεις και με τις συγκεκριμένες διακοπές σου και να δηλώνεις πως αυτό το καλοκαίρι έκανα δύο φανταστικά ταξίδια κυριολεκτικά και μεταφορικά.

Δε μας ενδιαφέρει για αυτό το καλοκαίρι ποιος χώρισε και παντρεύτηκε, αν η εγχώρια σόου μπιζ διασκεδάζει και σε ποια μέρη. Δε θέλουμε να ξέρουμε τα ζώδια και τα υγιεινά φαγητά για τις διακοπές, θέλουμε εικόνες να κατακλύζουν το μυαλό μας για να δραπετεύουμε ακόμη και από τον εαυτό μας ορισμένες στιγμές. Ούτε όμως άρλεκιν να εμφανίσεις μέσα από την τσάντα δηλώνοντας πως είναι μόνο για παραλία και μάλιστα δε σε επηρεάζει. Ό,τι διαβάσεις από αυτό θα σε επηρεάσει για περισσότερο από δύο ώρες και θα σε φορτώσει με σκέψεις σχετικά με τον τέλειο καλοκαιρινό έρωτα που δεν μπορείς να ζήσεις τελικά όπως έχεις ονειρευτεί άρα ποιο το νόημα να βιώνεις καλοκαίρι. Μην αφήσεις την ανύπαρκτη στην ουσία τελειότητα να σου καταστρέψει τις διακοπές.

και Μπορείς να ζήσεις όχι μόνο πολλές ζωές μέσα από ένα βιβλίο αλλά και πολλά καλοκαίρια. Να αποθηκεύσεις  τουλάχιστον υλικό ή για καταστάσεις ή που θέλεις να βιώσεις στο μέλλον. Αλλά ακόμη και αν δε θες να διαβάσεις μπορείς να λύσεις  κάποιο σταυρόλεξο, να μάθεις καινούρια πράγματα και γιατί όχι να κάνειςκαινούριες γνωριμίες ρωτώντας ο,τι αγνοείς στο σταυρόλεξο. Προς θεού όμως μη κάτσεις μπροστά στην οθόνη του κινητού μην έχοντας κάτι σημαντικό να κάνεις απλώς για να περάσει η ώρα. Άλλωστε μόνο αν περνάς καλά στην παρέα με τον εαυτό σου θα μπορέσεις να περάσεις όμορφα και με τους υπόλοιπους.

Καλοκαίρι πάντως είναι ο ήχος από τις σελίδες ενός καλού βιβλίου που γυρίζουν και εσύ ηρεμείς, σκέφτεσαι και τέλος αναρωτιέσαι ενώ μπορούν όλα να είναι απλά και εύκολα γιατί τα δυσκολεύουμε;

Συντάκτης: Βέρα Πάρδου
Επιμέλεια κειμένου: Κατερίνα Καλή