Θα συναντήσεις πολλούς ανθρώπους κατά τη διάρκεια της ζωής σου. Κάποιοι θα καταφέρουν να διεισδύσουν με τον τρόπο τους στην καρδιά και το μυαλό σου και κάποιοι άλλοι θα είναι απλά περαστικοί. Έχεις αναρωτηθεί όμως τι κρύβεται πίσω από κάθε άνθρωπο που συναντάς κατά τη διάρκεια αυτού του απρόβλεπτου ταξιδιού;

Μπορεί να είναι γνωστός, μπορεί όμως και να μην τον έχεις γνωρίσει ποτέ. Μπορεί να τον κάρφωσες φευγαλέα με την άκρη του ματιού σου γιατί είχε κάτι δελεαστικό που δεν μπορούσες να αγνοήσεις. Και μέσα σε κλάσματα δευτερολέπτου, εξαφανίστηκε, έγινε ένα με το πλήθος και  χάθηκε. Έτσι απλά. Μέσα στη βουή του δρόμου και της καθημερινότητας. Ένιωσε άραγε το βλέμμα σου να τον κοιτάζει; Να προσπαθεί να αναλύσει τον χαρακτήρα του και να διαβάσει τις σκέψεις του;

Μπορούμε με βεβαιότητα να πούμε ότι ο καθένας από εμάς κρύβει μέσα του τρία πρόσωπα. Το πρώτο είναι αυτό που μοιραζόμαστε με ανθρώπους που συναντάμε επί καθημερινής βάσεως, αλλά δε γνωρίζουμε σε προσωπικό επίπεδο. Έχουμε μοιραστεί το ίδιο βαγόνι, το ίδιο μονοπάτι, ίσως και το ίδιο δωμάτιο.  Άγνωστα πρόσωπα, που κρύβουν τις εκφράσεις τους κι αποκαλύπτουν μόνο ό,τι βρίσκετε στην επιφάνεια. Ξένοι με τους οποίους το μόνο κοινό βρίσκεται στο γεγονός ότι σε κάποια φάση της ζωής μας ήμασταν στο ίδιο μέρος, την ίδια στιγμή.

Η παρουσία τους δεν επηρεάζει άμεσα τη ζωή μας  ούτε εμείς τη δική τους. Συμπρωταγωνιστές στην ίδια παράσταση που όμως δε γνωριστήκαμε ποτέ, ο καθένας από εμάς γράφει και  σκηνοθετεί το δικό του κεφάλαιο χωρίς να έχει επίγνωση για το τι συμβαίνει στις ιστορίες των υπολοίπων. Διαμορφώνουμε λοιπόν την προσωπικότητά μας και τον τρόπο που συμπεριφερόμαστε, βάσει του επιπέδου γνωριμίας κι οικειότητας που έχουμε με τους γύρω μας.

Κι αυτό μας οδηγεί στο δεύτερο κι αναμφίβολα το πιο σημαντικό απ’ τα τρία πρόσωπα, παραλήπτες του οποίου είναι  οι άνθρωποί μας. Αυτοί που με τη συμπεριφορά και το χαρακτήρα τους εντάχθηκαν στο στενό μας κύκλο κι επιδίωξαν να ανακαλύψουν τι κρύβεται πίσω απ’ το χαμόγελό μας, τι υπάρχει κάτω απ’ την επιφάνεια που προβάλλαμε με απίστευτη ευκολία σε ξένους και περαστικούς.

Άγνωστοι για τους γύρω τους αλλά δεύτερη οικογένεια για εμάς. Άνθρωποι με τους οποίους μοιραζόμαστε τον εαυτό μας, γιατί πολύ απλά μας έμαθαν πόσο σημαντικό είναι να αγαπάμε αυτό που είμαστε. Και φυσικά δε θέλουμε να σταματήσουμε γιατί γεμίζουν με χρώμα τη ζωή μας. Μπορούμε να εκφραστούμε ελεύθερα γιατί ξέρουμε ότι θα μας καταλάβουν. Όσο διαφορετικοί κι αν είμαστε, θα δουν τον κόσμο μέσα απ’ τα μάτια μας κι εμείς μέσα απ’ τα δικά τους.

Ξεχώρισαν εμάς μέσα στο πλήθος. Κι εμείς με τη σειρά μας, ακόμη κι αν η πρώτη μας επαφή ήταν μια φευγαλέα ματιά, ένα μικρό κι αβέβαιο χαμόγελο, τους εντάξαμε στη ζωή μας και τους επιλέξαμε για συνοδοιπόρους του ταξιδιού μας. Νικήσαμε ενωμένοι τις τρικυμίες που έβαλε στο δρόμο μας η ζωή κι οδεύουμε προς ένα αύριο καλύτερο απ’ το χθες. Γι’ αυτό και γράφουμε μαζί τους ένα κοινό κεφάλαιο που θα ενταχθεί φυσικά στην ιστορία της ζωής όλων όσοι εμπλέκονται σε αυτό.

Το τελευταίο πρόσωπο κι αυτό που μερικές φορές μπερδεύει κι εμάς τους ίδιους, είναι φυσικά αυτό που κρατάμε αποκλειστικά για τον εαυτό μας. Δεν είναι ούτε εγωιστικό ούτε πρωτάκουστο. Πολλοί από εμάς, έχουμε κάποιες πτυχές του χαρακτήρα και της προσωπικότητάς μας σαν φυλακτό, στα πιο απόκρυφα μέρη της ψυχής μας. Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε ζήσει εμπειρίες που δε θέλουμε να μοιραστούμε με τρίτους γιατί πολύ απλά θα χάσουν τη μαγεία τους. Αναμνήσεις οι οποίες παραμένουν στο μυαλό μας γιατί δεν μπορεί τόσο εύκολα να τις σβήσει ο χρόνος και γνωρίζουν μόνο αυτοί που τις δημιούργησαν.

Δεν έχουν πολλοί την ευκαιρία να γνωρίσουν το πιο κρυφό μας πρόσωπο. Αυτό τον εσωτερικό μας κόσμο που κρύβει πολλές φορές σκέψεις και συναισθήματα που λίγοι θα μπορούσαν να χειριστούν και να καλλιεργήσουν. Δεν τον σκορπίζουμε και δεν τον διαφημίζουμε παντού γιατί πολύ απλά μας ανήκει ολοκληρωτικά.

Μπορεί να κρύβει ένα σκοτάδι που χρειάζεται το φως για να ισορροπήσει, μπορεί να κρύβει ένα φανταστικό κόσμο, το κλειδί του οποίου παραχωρούμε σ’ αυτούς που μπορούν να τον αντέξουν. Σίγουρα όμως κρύβει και τις πιο βαθιές μας επιθυμίες, που συγκεκριμένα πρόσωπα μπορούν να εκπληρώσουν. Και θα το κάνουν αν τους το επιτρέψουμε. Κι αν φυσικά είναι οι κατάλληλοι για να κάνουν πράξη τα όνειρα που κρατήσαμε τόσο καιρό για τον εαυτό μας.

 

Επιμέλεια Κειμένου Έλενας Γεωργίου: Πωλίνα Πανέρη

Συντάκτης: Έλενα Γεωργίου