noel1061

Η θάλασσα κι η ηρεμία που αποπνέει, αποτελεί πυρήνα έλξης για όλους εκείνους που ‘χουν ανάγκη τη σταθερότητά της, ακόμη και στη μέση του καταχείμωνου. Το απέραντο γαλάζιο της, κι η ελευθερία της κίνησης που νιώθει ο καθένας από εμάς μέσα σ’ αυτό, την καθιστά αναντικατάστατο κομμάτι της ζωής μας, που δε χορταίνουμε ν’ απολαμβάνουμε, ακόμη κι όταν ο καιρός δε μοιάζει κι ο ιδανικός.

Γι’ αυτό και πολλοί τη βλέπουν σαν μια πρόκληση, υποστηρίζοντας ακράδαντα την ακατάπαυστη επιθυμία τους να κολυμπήσουν στα νερά της κατά τη διάρκεια του χειμώνα, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τους το κρύο, ή ακόμα και το χιονιά. Θαρραλέοι και τρελοί, θα ‘λεγε κανείς, οι χειμερινοί κολυμβητές δίνουν ρεσιτάλ αντοχής και ξεπερνούν τα όριά τους, για ν’ αποδείξουν πως τα νερά της θάλασσας δεν είναι και τόσο δύσβατα. Χρειάζεται τόλμη κι αποφασιστικότητα για να τα διασχίσεις, εξάσκηση και χρόνος για να τα κατακτήσεις.

Όπως, όμως, και σε κάθε μορφή γυμναστικής –που συνδυάζει και χαλάρωση– υπάρχουν πράγματα που πρέπει να προσέξει λεπτομερώς όποιος αποφασίσει ν’ αφιερώσει χρόνο για τη συγκεκριμένη δραστηριότητα, είτε το κάνει ερασιτεχνικά είτε πιο οργανωμένα, σχεδόν επαγγελματικά. Η ανυπομονησία της επιτυχίας χωρίς την απαραίτητη προετοιμασία μπορεί να οδηγήσει σε αρνητικές καταστάσεις που θα μπορούσαν πολύ εύκολα να είχαν αποφευχθεί, αν η προσαρμογή στις απαιτήσεις της χειμερινής κολύμβησης έπαιρνε το χρόνο της. Η αφοσίωση δεν ισοδυναμεί, σε καμία περίπτωση, με την τελειότητα, ειδικά όταν ο άνθρωπος που την εκφράζει δε δίνει χρόνο στον εαυτό του να βελτιωθεί και να μάθει απ’ τα λάθη και τις αδυναμίες του.

Είναι ψυχοθεραπεία η κολύμβηση, σε κάθε εποχή, πόσο μάλλον μες στη μέση του χειμώνα, κυρίως γιατί νιώθεις πως η θάλασσα είναι ολόδική σου κι αυτό ανακουφίζει την ψυχή σου και πνίγει τις σκοτούρες σου. Η διαφορά της θερμοκρασίας θα σε τρομάξει στην αρχή, αλλά, σύμφωνα με έρευνες, ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα κι ανακουφίζει απ’ τους πόνους στις αρθρώσεις, ακόμη κι αν φτάσεις στο αντίθετο συμπέρασμα την πρώτη φορά που θα επιχειρήσεις να την εντάξεις στη ζωή σου. Η συνέπεια κι η σταθερότητα αποτελούν σημαντικό κομμάτι της χειμερινής κολύμβησης, γι’ αυτό και πρέπει ν’ αφοσιωθείς σ’ αυτή, για ν’ αντεπεξέλθεις στις απαιτήσεις της.

Το κρύο νερό προπονεί το σώμα κι αυξάνει την άμυνά του, βελτιώνοντας έτσι την αντοχή του οργανισμού στις χειμερινές θερμοκρασίες. Η συχνή επαφή με αυτό έχει ως αποτέλεσμα την επίτευξη μιας ψυχολογικής ισορροπίας στη ζωή του ανθρώπου, γεγονός που του επιτρέπει να καταπολεμεί το άγχος με πιο αποτελεσματικές κι ανώδυνες μεθόδους. Αυξάνει, επίσης, τα επίπεδα αδρεναλίνης κι αποσπά την προσοχή, αφού δεν επιτρέπει στις μικροενοχλήσεις ν’ αποπροσανατολίσουν τον κολυμβητή απ’ το στόχο του.

Καταρρίπτεται, λοιπόν, ο μύθος που παρουσιάζει τη χειμερινή κολύμβηση σαν έναν επικίνδυνο εχθρό του ανθρώπου. Αυτό δε σημαίνει, όμως, πως δεν πρέπει να συμβουλευτείς το γιατρό σου, σε περίπτωση που σ’ ενδιαφέρει ν’ ασχοληθείς σοβαρά με αυτή. Στους περισσότερους οργανισμούς είναι μάλιστα υποχρεωτική η παρακολούθηση από ειδικούς, αφού ο οργανισμός μας κι οι αντιδράσεις του στα διάφορα ερεθίσματα που λαμβάνει απ’ το εξωτερικό περιβάλλον χαρακτηρίζεται απ’ το απρόβλεπτο.

Ακόμη πιο σημαντική είναι κι η άνεση που έχει ο κάθε άνθρωπος μες στο νερό, αλλά κι η ικανότητά του να κινηθεί το ίδιο άνετα μέσα σε αυτό. Η προσαρμογή θέλει χρόνο κι αξίζει τον κόπο, αφού το ωφελήματα είναι πολύ περισσότερα απ’ τους λίγους μήνες που χρειάζονται γι’ αυτήν την εξοικείωση. Η επαφή με το νερό πρέπει να είναι συστηματική και σταθερή, έτσι ώστε να δημιουργηθεί μια αντίσταση στη χαμηλή θερμοκρασία του και να διατηρηθεί.

Εξάσκηση και προετοιμασία, λοιπόν, αποτελούν τους δύο καλύτερους συμμάχους σου σ’ αυτήν την τολμηρή προσπάθειά σου να πας ενάντια στο συνηθισμένο και να δοκιμάσεις κάτι διαφορετικό. Η εμπειρία δεν είναι απαραίτητη, αλλά θα σε βοηθήσει στην επίτευξη του στόχου σου και θα δεις τον εαυτό σου να βελτιώνεται ακόμη περισσότερο μέσα απ’ αυτή. Θα ενεργοποιήσεις το μεταβολισμό σου μέσα απ’ τη χειμερινή κολύμβηση και θα καταφέρεις να παραμείνεις σε φόρμα, τόσο εξωτερικά όσο κι εσωτερικά.

Θα ξεφύγεις απ’ τα προβλήματα που διχάζουν την ψυχή σου και θα βελτιώσεις τον τρόπο ζωής σου, χωρίς καν να το συνειδητοποιήσεις. Τι περιμένεις λοιπόν; Ζεις σε μια χώρα που περιτριγυρίζεται απ’ το πιο όμορφο γαλάζιο, ήρθε η ώρα να το εκμεταλλευτείς -ακόμη κι αν ο καιρός δε φωνάζει καλοκαίρι μπορεί να το φωνάζει η ψυχή σου!

Συντάκτης: Έλενα Γεωργίου
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη

Κάνε σχόλιο!

Έχεις κάποια ιδέα για άρθρο;

Μπορείς να μας προτείνεις ένα θέμα που θα ήθελες να διαβάσεις σε κάποιο απ' τα επόμενα άρθρα μας!