noel1059

Έπιασαν τα κρύα –στη χώρα, όχι στις καρδιές μας– κι είτε το περιμέναμε είτε όχι, είτε το θέλαμε είτε όχι, πρέπει να βρούμε τρόπους να το αντέξουμε κι ιδανικά να το εκμεταλλευτούμε κιόλας, μιας και δεν κρατάει για πολύ.

Οι επιλογές σχετικά περιορισμένες απ’ την κακοκαιρία αλλά καλή διάθεση να υπάρχει κι όλα τα άλλα βρίσκονται. Φορέσαμε τα πιο ζεστά μας ή ό,τι είχαμε στην ντουλάπα, ανάψαμε τζάκι, υπόστρωμα, σόμπα, κλιματιστικό, φτιάξαμε καυτά ροφήματα και σούπες κι είμαστε έτοιμοι για όλα. Τι είναι, όμως, το καλύτερό μας για τις παγωμένες μέρες; Ευκαιρία για χουζούρι, εκδρομές στα χιόνια, σπιτικές μαζώξεις με φίλους ή βραδιές κάπου έξω με ρακόμελα και τσιμπολόγημα; Αυτές τις επιλογές σας δώσαμε στο poll της περασμένης εβδομάδας και πάμε μαζί να δούμε τα αποτελέσματα.

Κάποιοι λίγοι, οι πιο θαρραλέοι, το 10%, δήλωσε με αποφασιστικότητα πως το κρύο είναι ευκαιρία για εκδρομές στα χιόνια. Ρομαντικά απομονωμένα καταλύματα, θερμαινόμενα αχνιστά νερά, παραδοσιακά καταφύγια, απότομες βουνοπλαγιές περιμένουν τους τολμηρούς και τους καλά εξοπλισμένους για μια αλλιώτικη εμπειρία. Προσφέρουν περιπέτεια, παιχνίδι, θέα κι υπόσχονται να διασκεδάσουν εκείνους που έχουν όρεξη για δράση.

Κάποιοι περισσότεροι, το 16%, πιστεύουν πως το κρύο είναι ιδανικό για ρακόμελα και τσιμπολόγημα. Τι καλύτερο από ένα ζεστό ποτό μαζί με μερικά συνοδευτικά; Τα ποτήρια παίρνουν κυριολεκτικά φωτιά κι υπόσχονται να ζεστάνουν το «είναι» μας, αλλά και να μας χορτάσουν παίζοντας με τον ουρανίσκο μας. Η γλυκάδα απ’ το μέλι κι η σπιρτάδα απ’ τους μεζέδες κάνουν το κρύο να μοιάζει κάτι παραπάνω από ανεκτό. Ίσως κι ευχάριστο, μαζί με αμπελοφιλοσοφίες, μπόλικα γέλια και μερικές πενιές.

Κι έρχονται τώρα οι σπιτόγατοι. Μπορεί το καλοκαίρι να αγαπούν το τριγύρισμα ή κι όχι, αλλά με το κρύο επιλέγουν σπιτικές μαζώξεις με φίλους. Πρόκειται για το 30%, το οποίο φαίνεται πως δε θέλει να μπλέκεται με τα χιόνια, τις αλυσίδες, τον πάγο, το τουρτούρισμα κι εκ του ασφαλούς προτιμά να μείνει στο σπίτι. Επιστρατεύει τηλεόραση, επιτραπέζια, αλκοόλ, φαγητό και βασίζεται στην καλή παρέα για να παλέψει τον χιονιά. Τους υποδέχεται στο σαλόνι ή τους στριμώχνει στην γκαρσονιέρα, αλλά ξέρει πως τα γέλια κι οι αγκαλιές με αγαπημένα πρόσωπα ανεβάζουν διάθεση και θερμόμετρο. Οπότε, τι καλύτερο από εκείνους που ξέρουν να απολαμβάνουν τα απλά σαν να ‘ταν σπουδαία;

Τέλος, το 44%, συνδυάζει το κρύο με το χουχούλιασμα. Χουζούρι∙ στους βιαστικούς ρυθμούς του 21ου αιώνα μοιάζει λέξη ιερή. Σπανίζει, όταν το ξυπνητήρι κυνηγά τον ύπνο μας κι όταν πέφτουμε οριακά τελευταία στιγμή να κοιμηθούμε, γιατί δεν προλαβαίνουμε. Οπότε, τι καλύτερο από μια αφορμή να αναβάλουμε τις υποχρεώσεις μας και να κουκουλωθούμε κάτω απ’ το πάπλωμα; Μουσική, ζέστη, καλή συντροφιά ή απολαυστική μοναξιά και χαλάρωση μοιάζουν να καλύπτουν κάθε ανάγκη του κορμιού και του μυαλού μας.

Δηλώνουμε αδυναμία πρόσβασης στη δουλειά ή επικαλούμαστε σοβαρό κρύωμα, ομολογούμε στους φίλους πως χρειαζόμαστε λίγο χρόνο για τον εαυτό μας κι απλά απλωνόμαστε κατά μήκος του κρεβατιού ή του καναπέ. Παίρνουμε βολική θέση, αγκαλιάζουμε το μαξιλάρι, το σκύλο, τη σχέση μας ή κανέναν απολύτως και κλείνουμε τα μάτια. Όχι, δε χρειαζόμαστε ύπνο. Χρειαζόμαστε κενή σκέψη. Λίγο χρόνο χωρίς να μας νοιάζει τι ώρα δείχνει το ρολόι, χωρίς τη λίστα όσων πρέπει να γίνουν να μας κατατρέχει.

Δε βγάζουμε ούτε το μικρό μας δαχτυλάκι απ’ τα σκεπάσματα. Δε θα το θυσιάσουμε στο κρύο. Κάνουμε όνειρα ξύπνιοι, χαζεύουμε για ώρες σειρές, διαβάζουμε βιβλία, ανταλλάσσουμε φιλιά κι απολαμβάνουμε τη ζεστασιά απ’ όσα θερμαίνουν την ψυχή μας.

Έτσι αντέχεται το κρύο κι είναι ευκαιρία να το αφήσουμε να αλλάξει για λίγες μέρες ή λίγους μήνες τη ζωή μας. Στη χώρα που δίνει μοναδική υπόσταση στο καλοκαίρι, το κρύο αποτελεί ειδική κατάσταση κι αξίζει να αντιμετωπιστεί ως τέτοια. Γιατί, λοιπόν, να ζήσουμε με τρόπο συνηθισμένο τις μέρες που ο καιρός είναι διαφορετικός; Βάζουμε φαντασία και κάνουμε τα έκτακτα αξιομνημόνευτα.

Συντάκτης: Εβίτα Λυκούδη
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη

Κάνε σχόλιο!

Έχεις κάποια ιδέα για άρθρο;

Μπορείς να μας προτείνεις ένα θέμα που θα ήθελες να διαβάσεις σε κάποιο απ' τα επόμενα άρθρα μας!