paul795

Δεν είναι δύσκολος ο χωρισμός, αλλά περισσότερο η διαδικασία στην οποία χρειάζεται να υποβάλεις τον εαυτό σου για να τον παραδεχτείς και να τον ανακοινώσεις. Μια απλή συγγνώμη δεν είναι αρκετή κι ούτε μπορείς να προσπεράσεις ό,τι προϋποθέτει το τέλος μιας σχέσης, μόνο και μόνο για να νιώσεις καλύτερα για την κατάληξή της.

Θα πληγωθείς και θα πληγώσεις μέσα απ’ αυτήν, λογικά χωρίς να ‘σαι έτοιμος για τις συνέπειες. Γι’ αυτό και θα μπεις στον πειρασμό ν’ αφήσεις πίσω το παρελθόν και να προφυλάξεις την πορεία σου στο μέλλον, με την πολύτιμη βοήθεια της τεχνολογίας, που κατάφερε ν’ αλλάξει τα δεδομένα του παρόντος σου. Παντού, στη ζωή και στον έρωτα.

Δε θα ‘χεις το θάρρος ν’ αντιμετωπίσεις κατά πρόσωπο ένα χωρισμό κι ένα μήνυμα μοιάζει τόσο βολική λύση για να αποφύγεις όλες τις άβολες στιγμές που θα φέρει ένα φινάλε που συζητιέται από κοντά. Η τεχνολογία προσφέρει διάφορες εναλλακτικές που μπορείς να χρησιμοποιήσεις προς όφελός σου, χωρίς να επιβαρύνεις συναισθηματικά τη συνείδησή σου. Έτσι, δε θα χρειαστεί να ξεβολευτείς για να χωρίσεις, να κλάψεις εσύ ή ο άλλος μπροστά σου, αφού μπορεί να σε βγάλει απ’ όλη αυτήν την αμηχανία ένα sms, μια εικόνα, ένα βιντεάκι. Σωστά;

Δε θα ιδρώσεις με την ιδέα του αντίο, δε θ’ αυξηθούν οι παλμοί της καρδιάς σου εξαιτίας ενός χωρισμού κι ούτε θα μπεις στη διαδικασία να περιμένεις για την κατάλληλη στιγμή πραγματοποίησής του, αφού δε θα βγει, τελικά, απ’ το στόμα σου. Στην κυριολεξία, τουλάχιστον. Θα το πληκτρολογήσεις μ’ ευκολία και χωρίς πολλά-πολλά, μεταφέροντάς το σε μια άψυχη οθόνη και, μετατρέποντάς το σε μια φθηνή αντανάκλαση των σκέψεών σου, θα πατήσεις ανακουφισμένος «αποστολή».

Στην περίπτωση αυτή, λοιπόν, η πρόοδος της τεχνολογίας μοιάζει με καταστροφή και κάθε άλλο παρά βοηθητική καταλήγει σε ό,τι αφορά τις ανθρώπινες σχέσεις. Αποτελεί μάλλον ένα απ’ τα μεγαλύτερο εμπόδια για την πνευματική εξέλιξη και μια τέλεια συγκάλυψη της ανειλικρίνειας και της δειλίας μας. Έχει ξεφύγει απ’ τον έλεγχό μας κι έχει εισβάλλει σε κάθε πτυχή της ζωής μας. Γι’ αυτό κι έχει τη δυνατότητα να σου προσφέρει απλόχερα ακόμα και μια διέξοδο απ’ την πολύπλοκη φύση ενός χωρισμού.

Είναι, σίγουρα, δύσκολη υπόθεση το «αντίο» και μπορεί να σε διαλύσει, προτού καν προλάβεις να το συνειδητοποιήσεις. Του αξίζει, όμως, σοβαρότερη αντιμετώπιση, πιο ανθρώπινη, κι όχι απλά μια ξερή παράγραφος που θα ξεχαστεί στη μνήμη ενός κινητού και θα διαγραφεί με το πάτημα ενός κουμπιού. Θέλει ειδική μεταχείριση ένα τέτοιο ζήτημα και δεν είναι πως χρειάζεται να υπερβάλεις για να γίνεις ξεκάθαρος. Το αντίθετο, μάλιστα. Μια απλή συνάντηση μονάχα, ειλικρίνεια και σεβασμός στα συναισθήματα του άλλου και τα όσα ζήσατε, αυτά αρκούν.

Έτσι, μια συζήτηση πρόσωπο με πρόσωπο θα αποδείξει τη στοιχειώδη, τουλάχιστον, εκτίμηση για τον άνθρωπο που στάθηκε δίπλα σου, όσο κι αν διήρκεσε η σχέση σας. Δεν του αξίζει ένα απρόσωπο μήνυμα για ν’ ανακοινώσεις τις προθέσεις σου. Δε θα καταφέρεις πολλά, άλλωστε, αν αποφασίσεις να επιλέξεις τον εύκολο δρόμο της τεχνολογίας. Θα φτάσεις στο τέλος της ιστορίας με μια απάθεια που δεν αντιπροσωπεύει το πάθος που κρύβεις μέσα σου και, τελικά, θ’ απογοητεύσεις τον εαυτό σου με έναν τόσο πρόχειρο επίλογο.

Δεν είναι πάντα βολική η αντιμετώπιση της κάθε δυσκολίας με αξιοπρέπεια, από κάτι τέτοια, όμως, ξεχωρίζει η ποιότητα των ανθρώπων. Γι’ αυτό κι η επιλογή σου για το πώς θα ρίξεις τους τίτλους τέλους σε μια σχέση, θ’ αποκαλύψει πολλά για τον χαρακτήρα σου. Οι αναμνήσεις που θ’ αφήσει πίσω του το φινάλε θα γίνουν τα θεμέλια μιας καινούργιας αρχής.

Στην περίπτωση του χωρισμού, λοιπόν, μια πρόσωπο με πρόσωπο αναδρομή στο παρελθόν θα οδηγήσει στο κλείσιμο ενός κεφαλαίου που σου άλλαξε τη ζωή, βάζοντας μια οριστική τελεία στην επιρροή που μπορεί να ‘χει μελλοντικά σε αυτήν. Ένα απλό μήνυμα δε θα έχει το ίδιο αποτέλεσμα, αφού θ’ αφήσει πίσω του πολλά ερωτηματικά που δε θ’ απαντηθούν όπως κι όταν πρέπει. Γεγονός που θα μετανιώσεις, αλλά δε θα μπορείς να ανατρέψεις.

Ο χρόνος δε γυρίζει πίσω για καμία στιγμή που έχασες στην προσπάθειά σου ν’ αποφύγεις τις συνέπειες των πράξεών σου. Δε θα ζήσεις ευτυχισμένος αν εθελοτυφλείς γι’ αυτά που έχουν πραγματική σημασία, ούτε θα μπορείς για πάντα να αποφεύγεις να κοιτάξεις την αλήθεια. Άσε τα βολικά και πορεύσου με τα αληθινά, ακόμα κι αν κάποτε είναι επίπονα.

Συντάκτης: Έλενα Γεωργίου
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη