Κατά την πάροδο των χρόνων, τα βιβλία έχουν κατακτήσει μια ιδιαίτερη θέση στις καρδιές αναγνωστών απ’ όλα τα μέρη του κόσμου. Έρχονται σε διάφορες μορφές κι έχουν αυτή την –αν μη τι άλλο θαυμάσια– ικανότητα να σου κρατάνε συντροφιά, όχι μόνο στα πάνω αλλά και στα κάτω σου.

Με λίγα λόγια, οι περισσότεροι από εμάς αναζητάμε τη συντροφιά ενός βιβλίου περισσότερο απ’ όσο αναζητάμε τη συντροφιά συγγενών και φίλων. Είναι αυτοί λοιπόν που δεν έχουν νιώσει ποτέ την αίσθηση ενός βιβλίου στα χέρια τους κι είμαστε κι εμείς που η μυρωδιά τους έχει γίνει το αγαπημένο μας άρωμα. Και φυσικά ευχόμαστε να μπορούσαμε να την παγιδεύσουμε σ’ ένα μπουκάλι, έτσι ώστε να μην την αποχωριζόμαστε ποτέ. Λέτε άραγε να υπάρχει τέτοιο άρωμα και να μην το ’χουμε πάρει χαμπάρι;

Ως γνωστόν άλλωστε, τα βιβλία καταγράφουν ιστορίες που θα τις ξεθώριαζε ο χρόνος, αν δεν είχαν σωθεί χάρη στην εξυπνάδα και την επινοητικότητα κάποιον ανθρώπων. Μιλούν για γεγονότα και λάθη του παρελθόντος που σκοπό έχουν την αποφυγή τους στο παρόν, αλλά και το μέλλον.

Μιλούν για ιππότες και πριγκίπισσες, για δράκους και μάγισσες, για απαγορευμένους έρωτες κι ανεκπλήρωτες αγάπες. Μπορείς με τη βοήθειά τους, να ξεδιπλώσεις κόσμους που δεν ήξερες καν πως υπήρχαν και να αποδράσεις απ’ την καθημερινότητα και τη μουντή ρουτίνα που ίσως να χαρακτηρίζει τη ζωή σου.

Πέρα όμως απ’ την ικανότητά τους να μας ταξιδεύουν σε μέρη πρωτόγνωρα και πάνω απ’ όλα μαγικά, μπορούν με ευκολία να μας οδηγήσουν προς μια καλύτερη ψυχική, αλλά και σωματική υγεία. Σύμφωνα λοιπόν με έρευνες που διεξήχθησαν σε διάφορα μέρη του κόσμου, έστω και πέντε λεπτά διαβάσματος μπορούν να μειώσουν το στρες σε μεγάλα επίπεδα και να ανεβάσουν την ψυχολογία μας.

Καθώς ξεδιπλώνεται η πλοκή της ιστορίας που κρύβει το οποιοιδήποτε βιβλίο, καθώς οι σελίδες μειώνονται κι η αγωνία φτάνει στα ύψη, αυξάνεται ταυτόχρονα κι η μακροπρόθεσμη μνήμη του καθενός από εμάς. Ενθαρρύνεται επίσης η κριτική σκέψη, αφού μπαίνουμε στη διαδικασία να αναλύσουμε λεπτομερώς ό,τι διαβάσαμε, κάτι που χωρίς αμφιβολία έχει θετικές επιδράσεις και στην καθημερινότητά μας. Μαθαίνουμε έτσι να παρατηρούμε τα πάντα γύρω μας και να υπολογίζουμε τις λεπτομέρειες χωρίς να αποδεχόμαστε άκριτα άδειες κουβέντες και διεφθαρμένες πράξεις.

Τα βιβλία βοηθούν, εκτός των άλλων και σε περιπτώσεις αϋπνίας. Μια ώρα διάβασμα πριν τον ύπνο, βοηθά στην προετοιμασία του εγκεφάλου μας, έτσι ώστε να χαλαρώσει πιο εύκολα και να αφεθεί στα χέρια του Μορφέα.

Το μυαλό μας εισέρχεται σε μια ζώνη διαφορετική, σε μια άλλη διάσταση απ’ την οποία με τίποτα και για κανένα λόγο δε θέλουμε να ξεφύγουμε. Όταν αρχίσεις λοιπόν να μπαίνεις κι εσύ στον κόσμο του διαβάσματος, θα δεις ότι δεν υπάρχει διέξοδος. Και σίγουρα δε θα υπάρξει ποτέ αφού χωρίς να το καταλάβεις, θα αφεθείς και θα παραδοθείς στον μαγικό κόσμο των βιβλίων.

Έναν κόσμο που θα αναβαθμίζεις συνέχεια με τις ιστορίες που θα προσθέτεις στην αποθήκη του μυαλού σου. Εκτός όμως απ’ τη θετική επίδραση που έχει το διάβασμα στην υγεία μας, βελτιώνει και την ικανότητα συγκέντρωσής μας, ενώ χωρίς να το καταλάβουμε εμπλουτίζεται το λεξιλόγιό μας.

Είμαι σίγουρη πως οι περισσότεροι από εσάς, που έχετε εντάξει το διάβασμα στη ζωή σας και το έχετε μετατρέψει σε κομμάτι της καθημερινότητάς σας, αναρωτιέστε συχνά πώς γίνεται να χρησιμοποιείται συγκεκριμένες λέξεις στις προτάσεις σας. Βρίσκεται στη μέση μιας συζήτησης για παράδειγμα, όταν απ’ το πουθενά, ξεπετάγονται κάτι φράσεις που ούτε καν φανταζόσασταν πως γνωρίζατε.

Μέσα απ’ το διάβασμα λοιπόν, ενεργοποιείται, σε μεγάλο μάλιστα βαθμό η φαντασία μας. Μια φαντασία που πολλοί δε θα μπορούσαν να καταλάβουν ακόμη κι αν προσπαθούσαν, που μας επιτρέπει να ταξιδεύουμε σε κόσμους, όχι και τόσο πολυταξιδεμένους. Κόσμους που εμείς δημιουργήσαμε βάσει αυτών που είχαμε την τύχη να διαβάσουμε. Κόσμους στους οποίους είμαστε ελεύθεροι να περιπλανόμαστε αβίαστα και χωρίς ενδοιασμούς.

Το μυαλό μας χαλαρώνει και ζει πλέον σ’ ένα σύμπαν κατασκευασμένο από λέξεις που φέρνει στα μέτρα του και μετατρέπει χωρίς καμία δυσκολία σε μια σειρά από πολύχρωμες και ζωηρές εικόνες. Βγαλμένες, θα μπορούσε να πει κανείς, από ταινία που εμείς σκηνοθετήσαμε. Κάθε μέρα που περνάει, αποτελεί κι ένα κεφάλαιο στην ιστορία της ζωής μας.

Οι λέξεις έχουν την ικανότητα να μας αλλάξουν. Να μας κάνουν καλύτερους και να μας παρουσιάσουν κόσμους που δεν ξέραμε καν ότι υπήρχαν. Τι περιμένεις λοιπόν; Τα βιβλία είναι ίσως οι μεγαλύτεροι σύμμαχοί μας, το μεγαλύτερο όπλο που έχουμε ως ανθρωπότητα για να καταπολεμήσουμε τους φόβους και τις προκαταλήψεις μας. Δεν είναι για όλους, το ξέρω. Αλλά πώς θα ξέρεις αν αγαπάς κάτι, χωρίς καν να το προσπαθήσεις;

 

Επιμέλεια Κειμένου Έλενας Γεωργίου: Πωλίνα Πανέρη

Συντάκτης: Έλενα Γεωργίου