Η ενδέκατη εντολή θα έπρεπε να ήταν «Ου μπλέξεις με άτομο μέσα από την παρέα σου». Αλλά έλα που δεν υπάρχει πουθενά αυτό το σοφό ρητό και ακόμα και αν κάποιος σε προειδοποιήσει και προσπαθήσει να σε αποτρέψει από το μέγα λάθος και πάλι θα πέσεις με τα μούτρα γιατί αν δεν την πατήσεις, δε θα μάθεις. Και άπαξ και κάνεις το λάθος να ερωτευτείς το φίλο του φίλου που είναι και αναπόσπαστο κομμάτι της ευρύτερης παρέας, μη δοκιμάσεις να χωρίσεις. Αν θες να χωρίσεις καλύτερα άλλαξε νησί ή πόλη.

Οι άνθρωποι έχουμε την απίστευτη ικανότητα να περιπλέκουμε τις ζωές μας, να βιώνουμε κάθε δευτερόλεπτο μέσα στην ένταση, να υποκινούμε περίπλοκες καταστάσεις και να παλεύουμε μέσα στα κύματα γιατί η στεριά είναι πολύ βαρετή. Όταν λοιπόν ο καλός σου ή η καλή σου είναι αυτό το απίστευτο τυπάκι που δεν μπόρεσες να αντισταθείς και τυγχάνει να είναι και κολλητός του κολλητού σου ή της κολλητής σου και γενικότερα φίλος όλων στην παρέα σου, ετοιμάσου να κολυμπήσεις και να φας στη μάπα και τα σαράντα κύματα, ένα προς ένα και κυρίως χωρίς διαμαρτυρία, γιατί στα λέγανε δε στα λέγανε; Αλλά δεν άκουγες!

Στην αρχή η σχέση με άτομο μέσα από την παρέα φαντάζει ιδανική, χωρίς κανένα απολύτως ψεγάδι, όλοι συμπαθούν τον άνθρωπό σου, όλοι τον θεωρούν κουλ άτομο, δε θα έκαναν άλλωστε μαζί του παρέα, στον πρώτο τσακωμό όλοι προσπαθούν να σας συμφιλιώσουν, πέρα από σχέση σου είστε παράλληλα και φίλοι, δε χρειάζεται να σκας για το πότε θα δεις την παρέα σου και πότε το έτερον ήμισυ, ούτε θα αγχώνεσαι αν θα τον συμπαθήσουν και πώς θα ενταχθεί ομαλά στην παρέα σου.

Και κάπου εδώ που όλα είναι τέλεια και πέτυχες το λαχείο, ξεκινάνε τα πρώτα προβλήματα και αυτή η ιδανική σχέση που έχει με τους φίλους σου αρχίζει να σε ενοχλεί. Και με το δίκιο σου φυσικά, γιατί δεν μπορείς να τσακωθείς έστω μία φορά και να μην ενημερωθεί όλη η παρέα, πρέπει να ειπωθεί η κάθε σου κουβέντα, δεν μπορείς καν να αποκρύψεις κάτι που δε σε συμφέρει και φυσικά να τα παρουσιάσεις από τη δική σου θιγμένη και αδικημένη πλευρά.

Και φυσικά ας μην ξεχνάμε και τα στρατόπεδα, ποιοι δικαιολογούν εσένα και ποιοι σε κράζουν που πρήζεις τον ταλαίπωρο φίλο τους. Κάπως έτσι αρχίζουν και οι παρεξηγήσεις με τους φίλους σου, που επειδή ακριβώς είναι φίλοι σου θες να υποστηρίζουν πάντα και για όλα εσένα και όχι την αντίθετη πλευρά. Αλλά όταν αυτός δεν είναι ένας άσχετος ξένος που στενοχώρησε ένα μέλος της παρέας, αλλά ο κολλητός τους, τα πράγματα περιπλέκονται και η φωτιά φουντώνει.

Το βασικότερο αρνητικό είναι πως μέσα σε όλο αυτό το παιχνίδι ερωτικού-φιλικού κάπου τελικά χάνεσαι κ εσύ και αυτός και ξεχνάτε τι είστε. Είστε και εσείς φίλοι; Έχετε σχέση; Είστε και φίλοι και εραστές; Και γιατί ξαφνικά νιώθεις πως έχεις σχέση με όλη την παρέα και παράλληλα πως μέσα στους φίλους σου πλέον συγκαταλέγεται και το ο άνθρωπός σου; Ένα κουβάρι όλα στο μυαλό σου και πλέον οι κλωστές έχουν μπερδευτεί τόσο που δεν μπορείς να τις ξετυλίξεις και αφήνεσαι και οι κλωστές μπλέκουν και άλλο και στο τέλος η λύση είναι μία για να ξετυλιχτεί αυτό το μπάχαλο: το κόβεις.

Και εδώ είναι που επιστρέφουμε σε αυτά που λέγαμε αρχικά, κόβεις το κουβαράκι σου, τρέξε να βρεις άλλο νησί και άλλη πόλη. Είναι απλώς ασύμβατο, απερίγραπτο και απίστευτα ενοχλητικό να έχεις χωρίσει με έναν άνθρωπο και να πρέπει να τον βλέπεις κάθε φορά που συναντάς τους φίλους σου, να ακούς το όνομα του σε κάθε συζήτηση, να μαθαίνεις πώς προχωράει στη ζωή του και τι κάνει μετά από εσένα, να μην τον μισούν οι φίλοι σου, να μην σε υποστηρίζουν ακόμα και αν φταις εσύ εξ ολοκλήρου.

Φυσικά, κάποια στιγμή περνάει, βρίσκετε τις ισορροπίες σας, προχωράτε, κανένας δεν πληγώνεται πλέον, κανένας δεν ενοχλείται και όλα είναι ένα μακρινό κακόγουστο αστείο. Αλλά αν δε θες να περάσεις όλη αυτήν την ταλαιπωρία, πριν δοκιμάσεις να κάνεις σχέση με άτομο μέσα από την παρέα σου θυμήσου την ενδέκατη εντολή.

Συντάκτης: Ναταλία Καρά
Επιμέλεια κειμένου: Κατερίνα Καλή