Πόσο μπορεί τελικά η οικονομική κατάσταση δύο ανθρώπων να επηρεάσει τη μεταξύ τους σχέση και πόσο μάλλον όταν αυτή είναι ερωτική; Οι απόψεις διίστανται. Υπάρχει η μερίδα των ανθρώπων που θεωρεί ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να επιφέρει ένταση στο ζευγάρι και διαφωνίες. Άλλοι θεωρούν ότι η οικονομική διαφορά μεταξύ του ζευγαριού δεν στοιχειοθετεί καν πρόβλημα. Τελικά όλο αυτό αποτελεί ταμπού κι απαρχαιωμένες απόψεις ή πραγματικότητα;

Κανείς δεν μπορεί να υποστηρίξει κάτι απόλυτα. Δεν υπάρχει συγκεκριμένη απάντηση, μα κάθε άποψη είναι σεβαστή. Γιατί κάθε ζευγάρι και κάθε άνθρωπος επιλύουν διαφορετικά τα προβλήματά τους, ενώ κάποιοι αντιμετωπίζουν μια κατάσταση κι ένα γεγονός ως πρόβλημα, τη στιγμή που σε άλλους κάτι τέτοιο φαίνεται αστείο. Σε αυτές τις περιπτώσεις δε χωρεί διάκριση των φύλων. Αυτό που έχει πραγματικά σημασία είναι πώς η εν λόγω οικονομική διαφορά εμφανίζεται στην καθημερινότητα του ζευγαριού.

Κάποιοι άνθρωποι ίσως νιώθουν μειονεκτικά λόγω αυτής της κατάστασης εξαιτίας του γεγονότος πως δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν σε καθετί που επιθυμεί ο σύντροφός τους. Για παράδειγμα, ίσως ο τρόπος διασκέδασης του ενός να περιλαμβάνει πιο ακριβές δραστηριότητες, όπως ταξίδια ή χόμπι που απαιτούν οικονομική άνεση. Ίσως προτιμάει στις διακοπές του πιο πολυτελή ξενοδοχεία. Ίσως στην επιλογή της κοινής κατοικίας, σε περίπτωση συγκατοίκησης, οι επιλογές του ενός να μην ανταποκρίνονται στην οικονομική ευχέρεια του άλλου. Όλο αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει αρνητικά συναισθήματα κι ίσως και κάποια ένταση.

Ωστόσο, υπάρχει κι η πλευρά που υποστηρίζει πως στην εποχή που ζούμε πλέον κακώς συζητάμε ένα τέτοιο θέμα. Ουδέν πρόβλημα δημιουργείται λόγω των διαφορετικών οικονομικών δυνατοτήτων των μελών ενός ζευγαριού. Κανένας δε θα έπρεπε να νιώθει άσχημα ή μειονεκτικά για ένα τέτοιο λόγο. Επιλέγουμε το σύντροφό μας με κριτήρια που δεν έχουν καμία σχέση με την οικονομική του δυνατότητα. Ανάλογα με τις οικονομικές δυνάμεις του, το ζευγάρι συναποφασίζει και κρίνει ποιες δραστηριότητες μπορεί και θέλει να ακολουθήσει, βρίσκει μια άριστη ισορροπία κι αποφεύγει κάθε ενδεχόμενο τσακωμό. Ο αμοιβαίος σεβασμός σε ένα τέτοιο τόσο λεπτό ζήτημα, όπως το οικονομικό, είναι η βάση για όλα. Κανείς δε θα μας κάνει κουμάντο στα οικονομικά μας κι αντίστοιχα δε μας πέφτει λόγος να κρίνουμε κανένα για την οικονομική του άνεση.

Κάθε άποψη είναι σεβαστή, καθώς κάθε ζευγάρι σκέπτεται και πράττει διαφορετικά. Μα σε κάθε περίπτωση η τσέπη του καθενός αποτελεί δικό του προσωπικό ζήτημα. Σίγουρα όταν οι οικονομικές δυνατότητες του ενός από τους δύο είναι περιορισμένες, οι επιλογές μειώνονται, δίχως αυτό να σημαίνει ότι κάτι τέτοιο αποτελεί τροχοπέδη για την ομαλή συνύπαρξη του ζευγαριού. Το ίδιο το ζευγάρι είναι αυτό που θα μπορούσε εύκολα να αποτινάξει από πάνω του κάθε ταμπού και ν’ αντιμετωπίσει με ευθύτητα και σεβασμό προς τον άνθρωπό του κάθε κοινό ζήτημα.

Τελικά, η οικονομική ευχέρεια κι οι απολαβές του καθενός σε μια σχέση ίσως δημιουργούν κατά καιρούς μικρές διαφωνίες κι εντάσεις. Η αλήθεια είναι πως ο ένας από τους δύο μπορεί να νιώσει πιο ευάλωτος ή να αισθανθεί άσχημα. Αυτή είναι η μια πραγματικότητα. Φυσικά, πολλοί είναι κι αυτοί που έχουν ξεπεράσει τέτοιου είδους ζητήματα και δεν τα αφήνουν να δημιουργούν σύννεφα στη σχέση. Αλλά αυτό πάντα εξαρτάται από τον άνθρωπο, τον τρόπο που αντιμετωπίζει τις καταστάσεις και τη δική του προσωπικότητα και ψυχοσύνθεση.

Το σημαντικό είναι το ίδιο το ζευγάρι, ενωμένο, να μπορεί να μην αφήνει τέτοια ζητήματα να το απομακρύνουν και να το διχάζουν. Όσο για λύσεις, υπάρχουν πολλές.

 

Συντάκτης: Ναταλία Καρά
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου