Sapiosexuals ή αλλιώς (αν προσπαθήσουμε να δώσουμε έναν ελληνικό ορισμό) νοοσεξουαλικοί ή ευφυϊολάγνοι. Μία κατηγορία ανθρώπων που κυκλοφορούν ανάμεσά μας αναζητώντας το ιδανικό για εκείνους ταίρι με κάπως διαφορετικά (απ’ τα συνηθισμένα) κριτήρια. Κάποιοι από εμάς μάλιστα ίσως να υπαγόμαστε σε αυτούς και να μην το γνωρίζουμε. Ο συγκεκριμένος όρος προέρχεται απ’ τη λατινική λέξη sapiens, η οποία σημαίνει σοφός και συνετός, καθώς και τη λέξη sexual που σημαίνει σεξουαλικός. Όπως, λοιπόν, γίνεται αντιληπτό απ’ την ίδια την ετυμολογία της λέξης, πρόκειται για άτομα που διεγείρονται, ερωτεύονται και θαυμάζουν τον ανθρώπινο νου, γοητεύονται απ’ την ευφυΐα.

Είναι άνθρωποι με προσωπικότητα που αναζητούν ένα ταίρι με πνευματικό υπόβαθρο, με ποιότητα και κουλτούρα. Χωρίς αυτό απαραίτητα να συνεπάγεται άτομα με πτυχία και πανεπιστημιακές γνώσεις. Κάτι τέτοιο θα αποτελούσε μία στεγνή ρατσιστική σκέψη, που σίγουρα δεν ασπάζονται. Οι sapiosexuals ψάχνουν να βρουν τον έρωτα στο πρόσωπο ενός ατόμου με παιδεία και νοημοσύνη που δεν επαναπαύεται. Που θέλει να μαθαίνει, να ψάχνει, να διαβάζει, να συζητάει και να ανταλλάσσει απόψεις. Ενός ανήσυχου πνεύματος που δεν εφησυχάζει ποτέ και πάντα επιζητεί το κάτι παραπάνω.

Προκαταρκτικά για εκείνους θεωρούνται βαθιές συζητήσεις που άπτονται ψυχολογικών, φιλοσοφικών και (γιατί όχι) επιστημονικών θεμάτων. Εξιτάρονται απ’ το μυαλό του άλλου, τη γνώση και την άποψη του συνομιλητή τους. Έχουν απέναντί τους έναν άνθρωπο που ίσως τους βάλει σε μια διαδικασία αναθεώρησης, κάποιον που προσφέρει μία ακόμη οπτική στην κριτική τους σκέψη κι αυτό αρκεί για να τους εξάψει.

Ποιοτικές κουβέντες, βασισμένες στην ανταλλαγή απόψεων, λογομαχίες, διαφωνίες, επιχειρήματα κι αντεπιχειρήματα αποτελούν το καλύτερο αφροδισιακό για εκείνους. Βαριούνται τις μονότονες προσωπικότητες, τις χλιαρές καταφάσεις, τις επαναπαυμένες αντιλήψεις και τους επιφανειακούς ανθρώπους. Οι sapiosexuals δε δίνουν ιδιαίτερη βάση στην εμφάνιση του συντρόφου τους, το βασικότερο γι’ αυτούς είναι η διείσδυση στο μυαλό τους κι οι πληροφορίες που θα αντλήσουν από μια συζήτηση μαζί.

Στόχος των sapiosexuals θα μπορούσαν να θεωρηθούν δάσκαλοι και καθηγητές, μιας κι ως άνθρωποι των γραμμάτων έχουν μία άλλη κουλτούρα, ενδιαφέρονται εξίσου για τη γνώση και διψάνε για μάθηση. Αυτή τη διαρκή πνευματική αναζήτηση είναι που εντοπίζουν οι sapiosexuals και δεν μπορούν να αντισταθούν. Έτσι κάπως ξεκινάει μια πλατωνική σχέση, φυσικά απ’ το μυαλό και με τον ενθουσιασμό ότι έχουν συναντήσει ένα νου που δε σταματάει να ψάχνει και να μαθαίνει. Κάπως έτσι προκύπτει κι η ερωτική επαφή. Μέσω του εγκεφάλου δημιουργείται το πάθος κι η ηδονή.

Ας μην ξεχνάμε ότι το μυαλό μας είναι στοιχείο της προσωπικότητάς μας. Κι η προσωπικότητα παίζει τεράστιο ρόλο στο σεξαπίλ. Σε κάθε περίπτωση ο όρος sapiosexuals δεν αποτελεί μέχρι και σήμερα μία επίσημα σεξουαλική ταυτότητα, ωστόσο έχει κατά καιρούς προκαλέσει αντιδράσεις -τόσο θετικές όσο κι αρνητικές. Πολλοί έχουν ταυτιστεί με αυτά που πρεσβεύει η ταυτότητα ενός sapiosexual ενώ πολλοί άλλοι ανακάλυψαν ότι ερωτεύονταν ανέκαθεν μυαλά κι απλώς δε γνώριζαν τον συγκεκριμένο όρο.

Αυτό που αναστατώνει και διεγείρει τους sapiosexuals είναι η νοημοσύνη, ο τρόπος που χειρίζεται κάποιος τις καταστάσεις, που αντιδράει και συζητάει. Ο τρόπος που στηρίζει την άποψή του και πώς επιχειρηματολογεί όχι τόσο για να πείσει τον συνομιλητή του όσο γιατί παθιάζεται με ό,τι πρεσβεύει.

Ο εγκέφαλος είναι το μεγαλύτερο σεξουαλικό όργανο. Όλα ξεκινάνε από αυτόν κι όλα καταλήγουν σε αυτόν. Ίσως να είμαστε ή να έπρεπε να είμαστε περισσότεροι οι sapiosexuals σε μια εποχή που έχει αδυναμία στην επιφάνεια, χαζεύει την εικόνα και ξεχνάει την ουσία.

Συντάκτης: Ναταλία Καρά
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη