Υπάρχει μυστικό για μια τέλεια σχέση; Ένα μαγικό φίλτρο που θα καταφέρει να κρατήσει ένα ζευγάρι ενωμένο, ικανό να ξεπεράσει τα προβλήματα και τη φθορά της καθημερινότητας; Κάτι που κρατάει τη σχέση για πάντα; Αν, βέβαια, δεχτούμε ότι ισχύει το «για πάντα». Πολυσυζητημένο θέμα,   σε παρέες, σε άρθρα, σε ομιλίες, σε διαλέξεις. Ακόμα και θέμα βιβλίων.

Ας είμαστε ειλικρινείς. Σε μια μόνιμη (ερωτική) σχέση πρέπει να κρατηθούν και να τηρηθούν πολλές ισορροπίες προκειμένου να μείνει ζωντανή κι ενδιαφέρουσα. Είναι η καθημερινή ρουτίνα, οι υποχρεώσεις, οι επιθυμίες. Εάν υπεισέλθει σ΄αυτή την εξίσωση και ο παράγοντας απόσταση, τότε η λύση της δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο. Δεν είναι και πολύ δύσκολο να παρασυρθούν και οι δύο, να βουλιάξουν στα καθημερινά και να χαθεί (για πάντα;) η σπίθα. Είναι γι΄αυτό, λοιπόν που κάποιοι, όχι μόνο διάσημοι απλώς γι΄αυτούς μαθαίνουμε λόγω δημοσιότητας, επινόησαν τον άγραφο κανόνα των δύο εβδομάδων.

Δεν ξέρω αν οι δεκαπέντε μέρες περιέχουν κάτι το μαγικό ή το ανεξήγητο, ή αν είναι απλώς το φυσιολογικό διάστημα που κάποιος συνειδητοποιεί κάποια σημαντικά πράγματα, αλλά το ίδιο χρονικό διάστημα χρησιμοποιείται, άτυπα και πάλιν, ως ορόσημο μετά το πρώτο ραντεβού για να καταλάβεις αν η σχέση έχει μέλλον ή όχι. Παρεμπιπτόντως, ο αριθμός 2 επανέρχεται και στον «μαγικό» συνδυασμό που προτείνεται από ψυχολόγους: μια κοινή έξοδος ανά δύο εβδομάδες, μια εξόρμηση ανά δύο μήνες, διακοπές για δύο ανά δύο χρόνια.

Αυτές οι δεκαπέντε μέρες, λοιπόν, είναι σημαντικές ως το μεγαλύτερο διάστημα που μπορείς να είσαι μακριά από το ταίρι σου, εάν υπάρχει για οποιοδήποτε λόγο η απόσταση μεταξύ σας. Για κάποιους φαντάζουν πολλές ακόμα κι αυτές οι δεκαπέντε μέρες, για κάποιους άλλους είναι το ιδανικό  διάστημα για να πεθυμήσεις τον άλλον. Με φωτεινό παράδειγμα τον Χολιγουντιανό (και για πολλούς ακαταμάχητα γοητευτικ ) ηθοποιό Ρομπερτ Ντάουνι Τζούνιορ και την επί 21 συναπτά έτη  σύζυγό του (παραγωγό ταινιών)  Σούζαν (που μαζί έχουν δύο παιδιά), αυτός ο κανόνας μοιάζει να είναι αυτό που ψάχνουμε για να κρατηθεί η σχέση ζωντανή.

Βασικός κι απαράβατος κανόνας στη σχέση τους είναι να μη μένουν χώρια, παρόλο που μπορεί να το απαιτούν οι δουλειές τους, πέραν των δύο εβδομάδων. Αμφότεροι, βέβαια, παραδέχονται πως, ακόμα κι έτσι, μπορεί να μην εξελιχθούν τα πράγματα όπως θέλουν. Είναι, όμως, ο τρόπος τους για να διατηρούν την ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής. Πόσο βασικό είναι να τηρείται αυτός ο κανόνας;

Οι σχέσεις που δοκιμάζονται και λόγω απόστασης, εάν αφεθούν, φθείρονται, οι δύο πλευρές κουράζονται, είναι πιο επιρρεπείς σε καβγάδες, παράπονα κι εντάσεις. Το πιο βασικό είναι ότι χάνει ο ένας πράγματα και στιγμές από την καθημερινότητα του άλλου. Στην περίπτωση του διάσημου ζευγαριού, το παράδειγμα του οποίου ακολούθησαν κι άλλα, που λόγω εργασιακών υποχρεώσεων αναγκάζεται να ταξιδεύει και να μένει χωριστά, επιβεβαιώνεται ότι δεκαπέντε μέρες είναι όντως πολλές.

Ακόμα και στις σχέσεις εξ αποστάσεως, εκείνες που προέκυψαν είτε λόγω του ότι ο ένας μετανάστευσε είτε λόγω του ότι γνωρίστηκαν με τη συνδρομή της τεχνολογίας, αυτές οι δεκαπέντε μέρες κρατούν σε εγρήγορση τη σχέση. Από όταν θα χωριστείτε, συνήθως στο αεροδρόμιο, περνάς τις υπόλοιπες μέρες έχοντας στο μυαλό σου τις στιγμές που περάσατε μαζί, όσα είπατε, όσα μοιραστήκατε. Νιώθεις εκείνη τη γλυκιά ανατριχίλα στη θύμηση του ερωτικού αγγίγματος, της σφιχτής αγκαλιάς, του πρώτου μετά από μέρες παθιασμένου φιλιού. Μιλάτε στο τηλέφωνο, βιντεοκλήσεις και φωνητικά μηνύματα. Τις πρώτες μέρες, διατηρείται αυτή η γλυκιά ανάμνηση. Και με τις μέρες, αυτή μετατρέπεται σε προσμονή, αναμονή κι ανυπομονησία. Μετράτε ανάποδα μέχρι τις δεκαπέντε, μέχρι το όμορφο εκείνο ορόσημο που θα σας φέρει ξανά κοντά. Που θα ξαναζήσετε το άγγιγμα, την αγκαλιά, το φιλί, το βλέμμα.

Οι στιγμές που περνούμε με τον σύντροφό μας είναι εκείνες που μας αποφορτίζουν από την καθημερινότητα, που μας χαλαρώνουν, μας φέρνουν πιο κοντά. Είναι απαραίτητες για την ψυχική μας υγεία, ισορροπία, γαλήνη, ηρεμία. Κι επειδή με τους έντονους ρυθμούς της καθημερινότητας είναι πολύ πιθανόν να νιώθουμε ότι χάνουμε αυτές τις στιγμές, είναι άκρως αναγκαίο να φροντίζουμε να βρίσκουμε ώρα, όρεξη και δύναμη για ποιοτικό χρόνο.

Remaining Time-0:00

Fullscreen

Mute

Συντάκτης: Χριστιάνα Δεμέναγα
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου