Έφτασε η στιγμή να μιλήσουμε για χατίρια! Είναι ευρέως γνωστό ότι ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων έχει διάφορες επιθυμίες ή και απαιτήσεις από την εκάστοτε σχέση, οι οποίες θέλει να γίνουν πραγματικότητα επειδή έτσι φαίνεται η αγάπη και η αφοσίωση μέσα στην σχέση. Τα παράπονα των συντρόφων για τα χατίρια που έγιναν ή δεν έγιναν όπως τα  περίμεναν -ή δυστυχώς για κάποιους δεν έγιναν καθόλου- είναι ένα από τα αιώνια προβλήματα των ερωτικών σχέσεων.

Απόλυτα, ο άνθρωπος που δε σου κάνει όλα τα χατίρια, δε σε κακομαθαίνει και λέει πού και πού όχι, είναι ξενέρωτος και ίσως λιγάκι αδιάφορος προς την σχέση. Ή μήπως μας αρέσει πολύ απλά να χρησιμοποιούμε ταμπέλες; Υπάρχουν διάφορες κατηγορίες συντρόφων ανά σχέση κι αυτό συμβαίνει επειδή η κάθε σχέση έχει τις ιδιαιτερότητές της και ο κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός.

Η λέξη χατίρι μπορεί να ισούται με παγωτό στην παραλιακή, ποτό σε κάποιο μπαράκι, παιχνίδι με VR γυαλιά σε PS4, απλό περπάτημα κι όχι καφέ στο πιο διάσημο καφέ της πόλης και συνεχίζεται με βραδιές στο σπίτι κι όχι κρασάκι έξω με φίλους, με συναυλίες ή εκδρομές και πολλά άλλα καθώς η λίστα αυτή ποικίλλει ανά περίπτωση. Οι επιλογές είναι πολλές αλλά τι από αυτά όντως γίνεται;

Εκεί κάπου ξεκινάει και το πρόβλημα. Όταν οι παραπάνω επιθυμίες δεν εκπληρώνονται ποτέ είναι απολύτως φυσιολογικό να αρχίσουν τα μούτρα, τα νεύρα, άγριοι τσακωμοί για έλλειψη προσοχής και φροντίδας κι ίσως μια σκέψη ότι δεν υπάρχει η προαναφερθείσα αγάπη κι αφοσίωση. Ατάκες όπως «μα γιατί βρε αγάπη μου να μην πάμε διακοπές στο τάδε νησί και να μείνουμε εδώ;» ή «γιατί επιμένεις να μην καταλαβαίνεις ότι θέλω απλά να πίνω μπύρες στο μπαλκόνι μέχρι το πρωί;» δίνουν και παίρνουν με αποτέλεσμα να εντείνουν μια κατάσταση που οδηγεί ξεκάθαρα σε κακή διάθεση, ανάμεικτα συναισθήματα και σίγουρα καμία υποχώρηση από καμία πλευρά. Η ερώτηση που βασανίζει πολύ κόσμο είναι: Γιατί δε γίνεται αυτό το ρημάδι το χατίρι;

Η απάντηση είναι καθαρά υποκειμενική αλλά ας πούμε ότι το χατίρι δε γίνεται επειδή δεν υπάρχει η απαιτούμενη διάθεση εκείνη τη στιγμή ή μπορεί οι προτιμήσεις να διαφέρουν αρκετά και να μη θέλει ο άνθρωπος αυτός να πει ναι σε κάτι που δε θα του δώσει την ίδια χαρά που θα πάρεις εσύ. Κάποιοι, αυτό το βλέπουν εγωιστικό κι άλλοι το θεωρούν σεβασμό προς τον εαυτό τους.

Υπάρχουν επίσης εκείνοι που με τη συνεχόμενη άρνηση βλέπουν αδιαφορία και καθόλου διάθεση για να δουλέψουν μέσα στη σχέση τους με αποτέλεσμα να καταλήγουν χωρισμένοι κι ελεύθεροι να κάνουν όσα δεν έκαναν παλιότερα. Δεν τους αδικώ σε καμία περίπτωση και δίκιο έχουν που φεύγουν, αλλά θα ήθελα λίγο να σκεφτούμε ότι στη ζωή δεν είναι όλα άσπρο-μαύρο. Υπάρχουν και πενήντα αποχρώσεις του γκρι που μέσα τους υπάρχουν άνθρωποι που δε θέλουν να σε κακομάθουν παραπάνω και προσπαθούν να μετριάσουν τις καταστάσεις.

Είναι κι άλλοι που δε θα κάνουν κάποιο χατίρι επειδή έτσι έχουν μάθει ή επειδή απλά φοβούνται να μη χάσουν την δυναμική τους λέγοντας «ναι» στη σχέση τους. Όλα είναι πιθανά και σχετικά και φυσικά κάποιοι είναι όντως ξενέρωτοι που δε σου παίρνουν το μαλλί της γριάς που τόσο ήθελες μία φορά στα εκατό χρόνια ή το ποτό που ήθελες και δεν ήπιες ακούγοντας 90s.

Όσοι δεν κάνουν ποτέ ούτε μισή υποχώρηση σε καμία των περιπτώσεων, είναι και κακοί σύντροφοι και υπερβολικά εγωιστές και τέτοιοι άνθρωποι εννοείται ότι δεν αξίζουν το χρόνο σου. Όλα χρειάζονται μέτρο! Κάποια χατίρια οφείλουν να γίνονται, όσο χαριτωμένα, τρολ ή και ρομαντικά μπορεί να είναι, επειδή αγαπάς και νοιάζεσαι τη σχέση σου. Αν δε γίνουν, ψάξε τη βαθύτερη αιτία και συζήτα το.

Όλοι έχουν κάποιο λόγο που χαλάνε χατίρια, αλλά ο λόγος αυτός πρέπει αφενός να γίνεται γνωστός στο άλλο σου μισό κι αφετέρου, εάν είναι σοβαρός, πιθανώς να χρειάζεται σεβασμό κι όχι γκρίνια και κακές σκέψεις. Οτιδήποτε δε σου αρέσει, προσπάθησε να το βελτιώσεις μαζί με τη σχέση σου. Αν η σχέση σου δεν επιθυμεί καθόλου τροποποιήσεις, υποχωρήσεις και κατ’επέκταση την εκπλήρωση κάποιας επιθυμίας σου, τότε δεν είναι για εσένα! Άρχισε κι εσύ να χαλάς μερικά χατίρια για να δεις κάποιες αντιδράσεις, να μαθαίνεις τους ανθρώπους και συντρόφους γύρω σου και να φεύγεις για να δώσεις στον εαυτό σου το χατίρι που του αξίζει!

 

Συντάκτης: Ευτυχία Συντυχάκη
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου