Ερωτικές προβλέψεις για το Σαββατοκύριακο 4/5-5/5

Άκουσες τα νέα, όμορφε και σύγχρονε κόσμε; Η φρέσκια τάση στα social media και κυρίως στο instagram δεν είναι η διαγραφή φίλου ή το block. Είναι η ρύθμιση της «σίγασης» που σημαίνει ότι δε σου σκάνε stories και δημοσιεύσεις του προσώπου αυτού στην αρχική σου σελίδα κι έτσι φεύγεις απ’ τη δύσκολη θέση να φανεί ότι διέγραψες κάποιον φίλο και να γλυτώσεις από χαρακτηρισμούς περί μικροπρέπειας για την πράξη σου αυτή. Κάτι αντίστοιχο με το unfollow του facebook.

Έχουν γραφτεί διάφορα για τη διαγραφή και το μπλοκ και γενικότερα οι απόψεις για το θέμα αυτό ποικίλουν, ανάλογα με τον άνθρωπο και την κατάσταση. Αρκετοί είναι εκείνοι που υποτιμούν μια τέτοια κίνηση, θεωρούν πως δεν είναι ηθικά σωστή και πως καταλήγει παιδιάστικο το γεγονός να μπλοκάρεις κάποιον χρήστη, ειδικά αν κάποτε ήταν ενεργό κομμάτι της ζωής σου. Γι’ αυτούς, λοιπόν, τους λόγους, που έχουν μια ρεαλιστική βάση, το πλέον διαδεδομένο και πολύ πιο χρησιμοποιημένο instagram φρόντισε να προσθέσει μια διαφορετική επιλογή.

Πηγαίνοντας στο προφίλ του ακολούθου που θέλεις να αποφύγεις, θα βρεις πάνω δεξιά τρεις οριζόντιες τελείες. Πατώντας πάνω τους, θα σου εμφανιστούν διάφορες επιλογές ανάμεσα στις οποίες θα βρεις την απόκρυψη ιστορίας και το μπλοκάρισμα χρήστη, αλλά ακριβώς μετά υπάρχει η επιλογή της σίγασης. Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεις να μη βλέπεις φωτογραφίες του χρήστη εκείνου στην αρχική σου σελίδα και κυρίως να μη σου εμφανίζονται οι ιστορίες του, ώστε να μην μπαίνεις σε πειρασμό να τις δεις.

«Και γιατί, ρε παιδιά, να μην τον διαγράψω τον άλλον μια και καλή;». Εύστοχη ερώτηση αυτή. Ίσως γιατί δεν είσαι σίγουρος αν θέλεις να σβήσεις εντελώς τον άνθρωπο αυτό κι απ’ την ιντερνετική ζωή σου. Γιατί απ’ την πραγματική ζωή σου είναι προφανώς απών, είτε γιατί έφυγε εκείνος ή γιατί τον έδιωξες εσύ. Έτσι, τώρα προσπαθείς να αντιμετωπίσεις όσο πιο ανώδυνα αυτή την απουσία με κάθε τέχνασμα και δυνατότητα σου δίνει η τεχνολογία.

Ίσως να επιλέγεις μια μέση λύση γιατί στην ουσία δε θέλεις να χαθεί εντελώς απ’ τη ζωή σου και καίγεσαι να μαθαίνεις νέα απ’ τον συγκεκριμένο άνθρωπο. Μαθαίνοντάς τα, όμως, το νιώθεις στο πετσί σου ότι και σε πειράζει και δε σου έχει τελειώσει, οριστικά. Η «σίγαση» ουσιαστικά σου δίνει τη δυνατότητα μιας ανακουφιστικής σιωπής, που σε βοηθάει να ξεχάσεις, χωρίς όμως να κάνει τίποτα τελεσίδικο, αφήνοντας δηλαδή κι ένα παραθυράκι ελπίδας.

Θα ‘ναι σαν να μην υπάρχει αυτός ο άνθρωπος στον διαδικτυακό σου κόσμο και θα φαίνεται πως εσύ αδιαφορείς χωρίς να μπεις καν στη διαδικασία να γίνεις εκείνος ο ανώριμος που δεν άντεξε έναν τσακωμό ή ένα φινάλε και ξεκίνησε τα μπλοκ, δείχνοντας μικροπρέπεια, κακία και δίνοντας ίσως πολύ μεγάλη αξία και το δικαίωμα στον άλλο να θεωρεί πως έχει δύναμη πάνω σου, την οποία δεν μπορείς να διαχειριστείς γι’ αυτό και τρέπεσαι σε δειλές φυγές.

Επιλέγουμε, λοιπόν, μια προσποιητή αδιαφορία, που δε μας εκθέτει, ενώ μας κρατά ασφαλείς από ψυχολογικές μεταπτώσεις, κρατώντας μας σε απόσταση κι αφήνοντας στον άλλο τη δυνατότητα να παρατηρεί την, τάχα, ευτυχισμένη ινσταγκραμική ζωή μας.

Με τη σίγαση, λοιπόν, κερδίζεις μια κάποια ησυχία και λίγη ξενοιασιά, κυρίως μέσα στο κεφάλι σου, ενώ στην ουσία παίζεις με τον εαυτό σου. Τον ξεγελάς για λίγο, εξαφανίζοντας έστω και προσωρινά αυτόν που μπορεί να σε επηρεάζει ψυχολογικά και μόνο που υπάρχει. Μια επιφανειακή λύση, που δεν εγγυάται τίποτα, αφού μπορείς να αλλάξεις όποτε θελήσεις αυτή τη ρύθμιση και να ‘χεις και πάλι πρόσβαση σε stories και φωτογραφίες. Μπορείς ακόμη, ενώ έχεις επιλέξει σίγαση, σε στιγμές αδυναμίας να επισκέπτεσαι το προφίλ του χρήστη (γιατί, σε περίπτωση που ξεχάστηκες, τον ακολουθείς ακόμη κανονικά) και να ενημερώνεσαι από ‘κει για τα νέα του, ενώ συνεχίζει να σε προστατεύει η αρχική σου εξαφανίζοντάς τα.

Αν τώρα είσαι στη θέση εκείνου που του έχουν κάνει σίγαση και το ‘χεις καταλάβει διαβάζοντας αυτές τις γραμμές, τότε να ξέρεις ότι ίσως αυτή η ρύθμιση να έγινε για να χαθείς από κάποιον, που δεν αντέχει την ιδέα να σε χάσει οριστικά. Επιλέγει να μη σε βλέπει για να μη στεναχωριέται. Σε μια διαδικασία αυτοάμυνας ή απλά ζεν, κρατά απόσταση απ’ ό,τι μπορεί να τον πονέσει ή να τον εκνευρίσει, μακριά από μπλοκαρίσματα, διαγραφές και την ανωριμότητά τους.

Όλα αυτά όμως, παραείναι επιτηδευμένα και προσποιητά για κάποιον που κάποτε υπήρξε κομμάτι σου, ίσως όχι απαραίτητα ερωτικό αλλά και φιλικό. Τα καλύτερα είναι πάντα τα ξεκάθαρα. Αλλά μας έφαγαν οι ανασφάλειες, οι άμυνες, τα στολίσματα κι οι δήθεν καλοί τρόποι, για να μην κακοχαρακτηριστούμε. Αξίζει τόση υποκρισία και θέατρο; Αν γουστάρεις να μαθαίνεις τα νέα κάποιου, το κάνεις φανερά, στέλνεις ένα μήνυμα, χωρίς σίγαση κι άλλα παρόμοια κόλπα. Αλλιώς πατάς την παιδιάστικη αλλά ειλικρινή διαγραφούλα σου και προσπαθείς να τα αφήσεις όλα πίσω σου, ακόμη κι αν προκαλέσεις σχόλια και θυμό. Ο καθένας παίρνει, εξάλλου, αυτό που του αξίζει.

Βρες δύναμη και πάρε τις αποφάσεις σου με χαμόγελο. Άσε τους υπόλοιπους να παίζουν με αποκρύψεις ιστορίας και σιγάσεις. Εσύ είσαι για άλλα επίπεδα, ειλικρινή κι απόλυτα!

 

Συντάκτης: Ευτυχία Συντυχάκη
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη