Οι φίλοι κι η οικογένειά μας συχνά δίνουν συμβουλές που πολλές φορές μας κάνουν να νιώθουμε χειρότερα. Ένας single, είτε επειδή είναι φρεσκοχωρισμένος, είτε επειδή έτσι θέλει την ερωτική του ζωή, σίγουρα έχει ακούσει και συνεχίζει να ακούει πολλά που τον οδηγούν ένα βήμα πιο κοντά στην πλήξη. Πιστεύοντας ότι έτσι θα νιώσει καλύτερα και θα τον βοηθήσουν να προχωρήσει, του αραδιάζουν γενικές αερολογίες, διότι δεν υπάρχει και κάτι άλλο να του πουν. Ποιες είναι όμως αυτές οι ατάκες που δεν αντέχει άλλο να ακούει ένας single για τις σχέσεις και τον έρωτα;

 

1. Όλα για κάποιον λόγο γίνονται

Πρόκειται για μια απ’ τις πιο γνωστές και χιλιοειπωμένες φράσεις. Συνήθως κάποιος τη χρησιμοποιεί για να παρηγορήσει αλλά και να προσφέρει ένα είδος ανακούφισης. Σκοπός της να ωραιοποιήσει το πρόβλημα του καθενός, αλλά στην ουσία γίνεται χειρότερο. Πόσες φορές μπορεί να δημιούργησε ακόμα και θυμό αυτή η φράση; Όλοι γνωρίζουν πολύ καλά ότι για όλα υπάρχει κάποιος λόγος, όμως το να μην ξέρει κανείς ποιος είναι και να του το υπενθυμίζουν, δεν είναι κι ό,τι καλύτερο.

 

2. Τα καλύτερα έρχονται

Άλλη μια αερολογία που μπορείς να ακουστεί και μάλιστα με στόμφο. Οι άλλοι μάλλον τα βλέπουν καλύτερα τα πράγματα απ’ αυτόν που βιώνει την κατάσταση- λογικό. Όμως και πάλι, το να στηρίζεις μια συμβουλή σε κενό αέρος δεν έχει καμία ουσία, ακόμη κι αν είσαι η Πυθία. Στο άκουσμα της φράσης τριγυρίζουν σκέψεις στο μυαλό χωρίς κατεύθυνση. Πού είναι, πότε θα έρθουν ή γιατί εγώ δεν τα βλέπω; Η αναμονή αυτή προκαλεί ανυπομονησία και κάποιες φορές ενδεχομένως κι απόγνωση. Το βέβαιο είναι ότι κάποια στιγμή θα έρθει κάτι καλό στη ζωή του αλλά η καθυστέρηση μπορεί και να τον τρελάνει.

 

3. Σου αξίζει κάτι καλύτερο

Είναι μια φράση που θα ειπωθεί σίγουρα μετά από κάθε χωρισμό. Για τον χωρισμένο, είναι το τελευταίο που τον ενδιαφέρει εκείνη τη χρονική στιγμή. Ο καθένας αξίζει να δώσει την ενέργεια και τον χρόνο του σε κάτι ή κάποιον που θα του το ανταποδώσει. Όμως πρώτον, προσβάλλεις την επιλογή που καλώς ή κακώς έκανε, δεύτερον παίρνεις την ευθύνη από πάνω του -πού ήταν όταν συνέβαινε η σχέση;- και τρίτον δεν τον νοιάζει κάτι καλύτερο. Τον νοιάζει να μην πονάει.

 

 

 

4. Όταν είσαι έτοιμος, κάτι θα έρθει

Εν ολίγοις, προσπαθούν να απαλύνουν τον πόνο του και να τον κάνουν να μη νιώθει άσχημα που είναι ένας απ’ τους πολλούς μόνους. Όμως, πετυχαίνουν ακριβώς το αντίθετο, αφού του προκαλούν νεύρα αλλά κι άγχος ταυτόχρονα, για μια επιλογή που στην τελική μπορεί και ν’ απολαμβάνει και που είναι τουλάχιστον μικροπρεπές να δέχεται shame με τη μορφή συγκαταβατικότητας. Μπαίνει σε μια διαδικασία να σκεφτεί πότε κι αν θα έρθει τελικά κάτι στη ζωή του κι αν είναι δείγμα ανωριμότητας συναισθηματικής το ότι δεν έχει σχέση. Το να είναι επιλογή;

 

5. Καλύτερα που έγιναν έτσι τα πράγματα

Καλύτερα για ποιον; Ξέρουν άραγε κάτι που δεν το γνωρίζει ο ίδιος; Δημιουργούνται απορίες, διότι μόνο εκείνος ξέρει τι είναι αυτό που θέλει, καλύτερα απ’ οποιονδήποτε άλλο, οπότε είναι μια φράση που δε θα έπρεπε να χρησιμοποιείται. Δε χρειάζεται να προσποιείσαι, όταν δίνεις μια συμβουλή, ότι τα ξέρεις όλα. Κανένας δεν είναι σε θέση να κατανοήσει τον λόγο που γίνεται κάτι στη ζωή άλλου, μόνο να συμπονέσει και να συναισθανθεί.

 

6. Δεν έχει βρεθεί ακόμα ο κατάλληλος άνθρωπος

Αμέτρητες είναι οι φορές όπου προσπάθησε κάποιος να δώσει αιτία σε κάτι ανεξήγητο. Η χρήση της συγκεκριμένης φράσης έχει σκοπό να δώσει αιτία -κι αρκετά μοιρολατρική- στη μοναξιά. Εφόσον, δεν υπάρχει μια χειροπιαστή δικαιολογία, λέγοντας κάτι γενικό κι αόριστο μπορεί και να επιτευχθεί ο στόχος, ο οποίος είναι να γίνει δυάδα με τον «κατάλληλο». Ίδιο συμπέρασμα, χωρίς ουσιαστική συμβουλή.

 

7. Καλύτερα μόνος σου

Όταν ακούει ένας single αυτή τη φράση, θέλει να τραβήξει τα μαλλιά του. Καθώς, μόνο εκείνος ξέρει τι εστί μοναχικότητα κι αν την έχει βαρεθεί ή τη γουστάρει. Επιπλέον, αυτή η φράση μπορεί να προκαλέσει έντονο εκνευρισμό όταν έρχεται από άτομο που είναι σε σχέση, καθώς μπορεί και να είναι ένα υπόγειο καθρέφτισμα, μια προβολή για το τι νιώθει εκείνος που δίνει τη συμβουλή αλλά αρνείται να παραδεχτεί.

 

8. Να κοιτάξεις τον εαυτό σου

Μια φράση που ακούει, όχι μόνο όταν χωρίσει, αλλά κι όταν δηλώνει ελεύθερος. Απ’ τη στιγμή, που είναι καιρό μόνος του, είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα έχει κάνει τα πάντα, θα έχει αλλάξει δουλειά, χόμπι κι άλλα τόσα. Τι άλλο μένει να κάνει δηλαδή; Τα έχει κάνει όλα και συνεχίζει να εστιάζει στον εαυτό του. Δε χρειάζεται σχέση για να το κάνεις αυτό, ούτε είναι το χρυσό εισιτήριο για να στη φέρει. Είναι μια διαδικασία που δε σταματά ποτέ.

 

9. Να δεις τη θετική πλευρά

Στην ελευθερία φυσικά κι υπάρχει θετική πλευρά. Όμως, όταν πρόκειται για μεγάλο διάστημα, χάνει την αίγλη της κι αρχίζει ν’ αποκτά αρνητικά στοιχεία. Δεν μπορείς να μιλάς τόσο αφηρημένα και γενικόλογα για μια συνθήκη που δεν είναι θέσφατο. Δηλαδή τι πάει να πει θετική πλευρά; Η αρνητική πια είναι; Επίσης, για πόσο καιρό και με τι ένταση; Και θετική για ποιον; Όχι άλλες αοριστίες σε θάλασσες κι ακτές.

 

10. Να μην το σκέφτεσαι τόσο

Ασφαλώς και θα του έρχονται σκέψεις, μπορεί να μελαγχολήσει, να χαρεί, να ανακουφιστεί και ξανά μανά. Οπότε, αυτή η παρότρυνση, δε θα λειτουργήσει κι είναι και κακή συμβουλή. Είναι σαν να λες να σκεφτεί οτιδήποτε άλλο από ένα περιστέρι μπλε. Και το μόνο που θα σκεφτεί, είναι ένα περιστέρι μπλε. Διότι, τα παιχνίδια του μυαλού είναι δύσκολο να τα ελέγξει κανείς.

Υπάρχουν αμέτρητες φράσεις που έχει ακούσει κανείς ως ελεύθερος που δεν είχαν καμία χρησιμότητα. Το πρόβλημα είναι πως αντί για να τον βοηθούν, τον επιβαρύνουν κι έχουν μια λογική διδαχής. Είναι προτιμότερο να μην πει κανείς τίποτα, απ’ το να πει κάτι για να το πει.

 

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

 

Συντάκτης: Μελίνα Κοσμίδου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου