Ο ρόλος του δασκάλου-καθηγητή ήταν και συνεχίζει να είναι ιδιαίτερα απαιτητικός. Όπως κάθε επάγγελμα, έχει κι αυτό τις δικές του δυσκολίες. Το βασικό πρόβλημα με το οποίο καλείται να έρθει κανείς αντιμέτωπος, ειδικά τα πρώτα χρόνια που ξεκινά να εργάζεται, είναι οι θέσεις που πρέπει να καλύψει ως αναπληρωτής. Η διαδικασία της μετακόμισης δεν είναι κι ό,τι πιο εύκολο και η συνεχής αλλαγή περιβάλλοντος -σε ετήσια βάση- γεμίζει τον αναπληρωτή άγχος. Δυσκολεύεται να δεθεί με πρόσωπα στον τόπο που βρίσκεται, να αποκτήσει κολλητούς φίλους ή κάποια σταθερή σχέση, μιας και ξέρει πως λίγους μήνες μετά θα επιστρέψει στη βάση του περιμένοντας το επόμενο χαρτί διορισμού.

Το άγχος κορυφώνεται λίγο πριν βγουν τ’ αποτελέσματα και πληροφορηθεί τη νέα τοποθεσία. Μόλις το μάθει, σπεύδει να μαζέψει όλα του τα υπάρχοντα εντός τριών ημερών για να παρουσιαστεί στο σχολείο που τον στέλνουν. Ο αναπληρωτής είναι μαθημένος σε τέτοιου είδους εναλλαγές, όμως όσο μεγαλώνει η διαδικασία δυσκολεύει, καθώς αφήνει πίσω του οικογένεια, φίλους ή και παιδιά. Καλείται να τακτοποιήσει όλες τις εκκρεμότητες , να βρει σπίτι σε μία εβδομάδα, μεταφορικό μέσο, να δημιουργήσει καινούριο κύκλο. Ωστόσο, αν το δει από άλλη οπτική έχει και τα θετικά του να ‘σαι αναπληρωτής.

 

1. Μια ακόμη εμπειρία

Η διαδικασία της μετακόμισης έχει και την αίγλη της. Στα θετικά του διορισμού είναι πως δεν ξέρεις τι σου ξημερώνει αύριο. Κι αν για κάποιους που βάζουν πάνω απ’ όλα τον προγραμματισμό και τη σταθερότητα αυτό μοιάζει τρομακτικό ακόμα και στη σκέψη, το να μην είσαι προετοιμασμένος για το τι σε περιμένει εκεί που θα πας έχει και τη φάση του. Ένας διορισμός για περιορισμένο χρονικό διάστημα είναι ευκαιρία για μια μοναδική εμπειρία, αρκεί να το αξιοποιήσεις και να προσαρμοστείς γρήγορα.

 

2. Ευκαιρία για διακοπές

Μπορεί το μέρος που θα πας να προσφέρει ευκαιρίες για χειμερινό τουρισμό ή για μπανάκια στη θάλασσα με το που ανοίξει ο καιρός. Ίσως οι γειτονικές περιοχές να είναι ιδανική επιλογή για μια εξόρμηση το Σαββατοκύριακο, ώστε να φορτίσεις τις μπαταρίες σου. Γνωρίζεις μέρη και γωνιές της Ελλάδας που δεν αποτυπώνονται στον χάρτη και που ίσως ούτε φανταζόσουν ότι υπάρχουν κι έτσι μαζί με τον διορισμό ανακαλύπτεις μικρούς κρυμμένους θησαυρούς.

 

3. Νέοι άνθρωποι, συμπεριφορές κι έθιμα 

Μπορεί να ζούμε στην ίδια χώρα κι όμως -αν βγάλουμε απ’ την εξίσωση τη μοναδικότητα του καθενός- από τόπο σε τόπο η συμπεριφορά των ανθρώπων μπορεί να διαφέρει. Ίσως εκεί που θα πας να γνωρίσεις νέα έθιμα, συνήθειες που ούτε φανταζόσουν πως για κάποιους αποτελούν καθημερινότητα. Μέσα από τη συναναστροφή με νέους ανθρώπους διευρύνεις τους ορίζοντές σου, ενώ καθόλου απίθανο να αποκτήσεις φίλους και να επιστρέφεις στο μέρος που διορίστηκες συχνά-πυκνά για να τους δεις.

 

4. Ασκείς το επάγγελμα που αγαπάς

Φαντάσου να σε στέλνανε φαντάρο σ’ ένα μέρος μακριά απ’ τον τόπο σου, χωρίς να πληρώνεσαι και χωρίς να ξέρεις κανέναν. Θα μου πεις, η θητεία είναι υποχρέωση για τους άρρενες στη χώρα μας και μέσα σ’ ένα χρόνο ξεμπερδεύεις. Από την άλλη, βέβαια, σκέψου πως στον διορισμό πρακτικά σου προσφέρουν μια θέση στο αντικείμενό σου, σε αυτό που επέλεξες να σπουδάσεις και να ασχοληθείς μαζί του. Άσε που αποκτάς μεγαλύτερη εμπειρία -και μαζί και μόρια για να έρχεσαι όλο και πιο κοντά στον τόπο σου-, ενώ αμείβεσαι κανονικά για τις ώρες εργασίας.

 

5. Ένας τρόπος διαφυγής 

Έχεις συνειδητοποιήσει πως η ζωή σου δε σε καλύπτει; Προσπαθείς να κάνεις κάτι άλλο και δεν ξέρεις από πού να πιαστείς; Τι να αφήσεις πίσω και τι να πάρεις μαζί νέο σου ξεκίνημα; Ο διορισμός σε άλλο μέρος είναι μια ιδανική ευκαιρία να ξεκινήσεις απ’ το μηδέν εκεί που θα πας, να καθαρίσεις το μυαλό σου, να σκεφτείς τι πραγματικά θες στο επόμενο βήμα σου, κρατώντας αποστάσεις από όλα εκείνα που σε έκαναν να νιώθεις φορτισμένος συναισθηματικά.

 

Μπορεί να μην είναι και το καλύτερό σου αν είσαι αναπληρωτής να σου ‘ρθει το χαρτί του διορισμού για ένα μέρος που ούτε έχεις ξανακούσει και δεν ξέρεις καν που βρίσκεται στον χάρτη, όμως αν το δεις θετικά μπορείς να περάσεις καλά στη θέση που σου προσφέρεται για 9 μήνες. Αρκεί να ξεκινήσεις με χαρά και διάθεση για νέες περιπέτειες, κι όχι με μούτρα και παράπονο.

Συντάκτης: Μελίνα Κοσμίδου
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.