t45er

Το ikigai είναι μία ιαπωνική έννοια. Σε μία μόλις λέξη μεταφράζεται ως λόγος ύπαρξης ή διαφορετικά ο λόγος για τον οποίο ξυπνάμε το πρωί. Σύμφωνα με τους Ιάπωνες, όλοι κρύβουμε μέσα μας ένα ικιγκάι, ακόμη κι αν δεν έχει βγει στην επιφάνεια. Πόσες φορές σκεφτήκαμε για ποιο λόγο ήρθαμε σ’ αυτόν τον κόσμο και προσπαθούμε να βρούμε το νόημα της ζωής μας; Αυτή η τεχνική είναι ένας άμεσος τρόπος που μπορεί να μας βοηθήσει και να δώσει λύση στο πιο δύσκολο αίνιγμα που καλούμαστε να επιλύσουμε. Να βρούμε το νόημα της ζωής μας.

Το ικιγκάι δεν έχει σχέση με το εισόδημα, αλλά αποτελεί τη σύγκληση τεσσάρων βασικών στοιχείων. Το πρώτο αφορά το πάθος μας κι αντιπροσωπεύει αυτό που αγαπάμε. Το δεύτερο την αποστολή μας κι αυτό που χρειάζεται ο κόσμος. Ενώ το τρίτο το επάγγελμά μας, δηλαδή αυτό για το οποίο θα μας πληρώσουν. Τέλος, το ταλέντο μας, αυτό στο οποίο είμαστε καλοί.

Ορισμένοι είναι τυχεροί και το έχουν βρει συνειδητά, ενώ άλλοι ακόμη το ψάχνουν. Πρέπει να εξερευνήσουμε καλά τον εσωτερικό μας κόσμο, να επενδύσουμε χρόνο, να δείξουμε υπομονή, ώστε να φτάσουμε στο βάθος του εαυτού μας και να βρούμε το ικιγκάι μας. Αυτό θα είναι η αφετηρία μας και ο λόγος να ξυπνάμε το πρωί. Μπορεί να έχουμε ένα χόμπι και να έχουμε πάθος γι’ αυτό, όμως να μη νιώθουμε ολόκληροι και πλήρεις. Αυτό συμβαίνει διότι δεν έχουμε συνδυάσει όλους τους παραπάνω κύκλους κι έχουμε στη ζωή μας μόνο κάποια χαρακτηριστικά που δεν μπορούν να δημιουργήσουν μια ολοκληρωμένη σύνθεση.

Το ikigai αποτελεί ένα παζλ του εαυτού μας που δένει με όλα τα χαρακτηριστικά που έχουμε ανάγκη. Ένα από τα πιο βασικά κομμάτια του είναι η έμφαση που δίνει στο ανήκειν. Η συμμετοχή στην κοινότητά μας, το ομαδικό πνεύμα, έχει ως βάση την αλληλοβοήθεια, καθώς προάγει κατ’ αυτόν τον τρόπο την κοινωνική συμπεριφορά μας που χαρακτηρίζεται από ύψηστες αξίες. Για να επιτευχθεί η εύρεσή τους, ο Ιάπωνας ψυχίατρος Σόμα Μορίτα δημιούργησε τη θεραπεία Μορίτα, τον διαλογισμό Νάικαν που βασίζεται στη ζεν φιλοσοφία.

 

Ποιο είναι το κατάλληλο επάγγελμα για μένα;

Τι θα με κάνει πραγματικά ευτυχισμένο;

Πώς θα βρω τι είναι αυτό που μ’ εκφράζει και μου αρέσει;

Τι με κινεί στη ζωή μου;

Τι χρειάζεται ο κόσμος γύρω μου από μένα;

 

Τα παραπάνω είναι ερωτήσεις που η τεχνική αυτή σε βοηθάει να ανακαλύψεις. Αν απλοποιήσουμε τη ζωή μας κι αφαιρέσουμε από τη αυτή, όσα μας φθείρουν και περισσεύουν, θα γίνουμε πιο ευτυχισμένοι και ήρεμοι. Διότι θα αντιληφθούμε τι πραγματικά είναι αυτό που μας οδηγεί προς την ευτυχία. Ένα άλλο πολύ σημαντικό βήμα, είναι ν’ ασχοληθούμε με όσα μας προκαλούν χαρά.

Για να έρθουμε πιο κοντά στην ανακάλυψή του, αρκούν κάποια πολύ απλά βήματα, τα οποία όμως δεν είναι πάντα τόσο εύκολα, καθώς απαιτούν εσωτερική αναζήτηση και γενναιότητα για να γίνει. Θα πρέπει να μείνουμε ενεργοί και να βελτιώσουμε τη διαδικασία του φαγητού, να γυμνάζουμε το σώμα μας, να έχουμε στο περιβάλλον τους φίλους μας, να επανασυνδεθούμε με τη φύση, να είμαστε ευγνώμονες για την κάθε μέρα που ζούμε και για όλα όσα έχουμε. Εξίσου σημαντικό όμως είναι να μην ξεχνάμε να ζούμε στο παρόν. Να μη σχεδιάζουμε μόνο τι θα γίνει αύριο, μα να εκτιμάμε τι γίνεται σήμερα.

Αν ακολουθήσουμε τον δρόμο του ικιγκάι μας, αβίαστα και χωρίς να χαθούμε, θα βρούμε έναν δρόμο πιο κοντά στη χαρά και την αυτοπραγμάτωση. Εστιάζοντας από έξω προς τα μέσα σε ό,τι έχει ουσία για μας, μέχρι να φτάσουμε στην καρδιά της ευτυχίας μας.

 

How To Find Your Ikigai And Transform Your Outlook On Life And Business

Συντάκτης: Μελίνα Κοσμίδου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου