Κάθε φορά που έρχονται οι γιορτές, μια αργία ή απλώς ένα σαββατοκύριακο, συνηθίζεις να πηγαίνεις στο πατρικό και στην πόλη σου. Είναι μια ευκαιρία για να δεις την οικογένεια και τους φίλους που ενδεχομένως έχεις καιρό να επισκεφτείς. Όμως, μετά από ένα διάστημα ξεκινάει ίσως να υπάρχει προσωπική ζωή ή ανάγκη για να περάσεις διαφορετικά τον ελεύθερο χρόνο σου, χωρίς να σημαίνει ότι θα το κάνεις σύστημα. Μαζί με την ιδέα να κάνεις κάτι διαφορετικό, έρχεται κι η ενοχή στη σκέψη μήπως κακοφανεί στους δικούς σου και στενοχωρηθούν, μην αισθανθούν ότι τους πουλάς για λίγες διακοπές με την παρέα ή το ταίρι σου, που όμως νιώθεις μεγάλη ανάγκη να κάνεις. Είναι η κατάλληλη στιγμή να θέσεις τα όριά σου και να βρεις έναν τρόπο που θα κάνεις αυτό που επιθυμείς. Κι ας μοιάζει αδιανόητο να χαράξεις πορεία αντίθετα στην προσκόλληση της ελληνικής οικογένειας.

Για όλα υπάρχει ο κατάλληλος τρόπος που θα σου λύσει τα χέρια και θα σε βγάλει από τη δύσκολη θέση. Σε καμία περίπτωση δε θέλεις να πληγώσεις τους γονείς σου ή να σκεφτούν ότι δε θέλεις να τους δεις- αυτή είναι μια σκέψη που προκύπτει από τον ανταλλακτικό χαρακτήρα των δεσμών της οικογένειας, που συχνά δε δίνει το δικαίωμα της επιλογής. Αυτό ακριβώς το ενδεχόμενο, όμως, σου προκαλεί άγχος, διότι σίγουρα κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Ωστόσο δεν ξέρεις πώς να το αποδείξεις.

 

 

Είναι ελαφρώς περίεργο να πρέπει να επιχειρηματολογήσεις στους γονείς σου, γιατί έχεις ανάγκη να απελευθερωθείς λιγάκι από αυτή τη δέσμευση και τη ρουτίνα. Κι είναι πιο περίεργο όταν αυτές οι συζητήσεις δε συμβαίνουν στα 17-18 αλλά στα 30. Γιατί βαρέθηκες κι οφείλεις στον εαυτό σου να κάνεις κάτι που θα σε ανανεώσει και ταυτόχρονα θα σε ξεκουράσει. Γιατί είναι ανάγκη σου ν’ αλλάξεις παραστάσεις, να επισκεφτείς έναν καινούριο προορισμό. Γιατί επιθυμείς να συναντήσεις άγνωστο ή διαφορετικό κόσμο, κι όχι για ακόμα μια φορά τη θεία σου τη Ρούλα. Γιατί στην τελική, δε θέλεις φέτος να κάνεις Πάσχα στο χωριό μα στη Μάλτα.

Υπάρχει λύση κι είναι σχετικά εύκολη, αρκεί να φερθείς με διπλωματικό τρόπο. Υπάρχουν πολλές δικαιολογίες που μπορείς να βρεις, αλλά αυτό είναι που πρέπει ν’ αποφύγεις διότι δε θα δώσουν μόνιμη λύση. Είσαι έτοιμος να πεις ότι έχεις πολλή δουλειά ή οικονομικά δε σε παίρνει; Άσ’ το καλύτερα. Θα το μεταφράσουν ως μια αφορμή για να γλιτώσεις την επίσκεψη. Σκοπός είναι να νιώσουν πως θα ήθελες πολύ να πας, αλλά υπάρχει και κάτι άλλο που είναι σημαντικό για σένα, χωρίς να αναιρεί την επιθυμία σου να τους συναντήσεις. Προσπάθησε συνεπώς να μην μπεις στη διαδικασία να πεις ψέματα, διότι θα το καταλάβουν- για τους γονείς σου μιλάμε άλλωστε.

Το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι να είσαι ειλικρινής, λέγοντας ακριβώς αυτό που σκέφτεσαι κι αυτό που έχεις στον νου σου, αποφεύγοντας ωστόσο την ένταση. Μια καλή λύση είναι ο συμβιβασμός. Αν δεις ότι δυσκολεύονται να δεχτούν το γεγονός ότι το Πάσχα φέτος δε θα έχει Γιώργο, Ανέστη και Μαρία, τότε βρες μια μέση λύση, χωρίς όμως να μετακινηθείς από τη θέση σου- γιατί θα υπάρξει ψυχολογικός εκβιασμός. Πρότεινε να πας κάποια άλλη στιγμή και τελικά μπορεί να βολεύει καλύτερα και τις δύο πλευρές. Προετοιμάσου για τα μούτρα και τις κοφτές συζητήσεις, και συνέχισε να μιλάς μαζί τους όπως και πριν, χωρίς να δίνεις σημασία στις τακτικές τους. Αποφυγε να ακυρώσεις τελείως μια συνάντηση, γιατί θα είναι απότομη αλλαγή για εκείνους και δε θα έχουν από τι να πιαστούν. Έτσι, θα περιμένεις μέχρι να περάσει το σοκ του απογαλακτισμού (τους) και τα μούτρα σιγά-σιγά θα υποχωρήσουν, χωρίς να τα αφήσεις να σε καθορίσουν.

Αν δε θέλεις εντάσεις κι είσαι ειλικρινής μαζί τους, θα καταφέρεις να διαχωρίσεις τη θέση σου χωρίς να τους πληγώσεις. Θα πιεστείς λιγάκι- σε κανέναν δεν αρέσει να χαλάει χατίρι στους γονείς του, μα είναι στο πρόγραμμα κι αυτό. Οι τύψεις προκύπτουν στην προσπάθειά σου να ανατροφοδοτήσεις αυτήν την προσκόλληση. Αν φερθείς έξυπνα, θα αποφύγεις τυχόν τσακωμούς, θα εκτιμήσουν την ευθύτητά σου και κάνετε την αρχή μιας πιο υγιούς σχέσης. Θα είσαι ελεύθερος να προγραμματίσεις ό,τι πραγματικά έχεις να ανάγκη χωρίς το άγχος ότι προδίδεις την οικογένειά σου. Το λες και νίκη.

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Μελίνα Κοσμίδου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου