Η λέξη «πρώην» σηματοδοτεί κάτι παρελθοντικό και πολλοί από εσάς θα βιαστείτε να κλείσετε το παρελθόν σε ένα ντουλαπάκι και να καταπιείτε και το κλειδί. Κι αν τελικά δεν είναι έτσι;

Σίγουρα πριν την παρούσα σχέση σου είχε υπάρξει κάποιο άλλο πρόσωπο και για ‘σένα αλλά και για το άλλο σου μισό. Το θέμα είναι κατά πόσον θα το αφήσεις να εισβάλλει και στο παρόν, πόσο μάλλον στο κοινό σας παρόν. Αν η αγάπη σου, λοιπόν, έχει κρατήσει επαφές με το πρώην κομμάτι της ζωής της, μη βιαστείς να κατηγορήσεις. Θα σου περάσει απ’ το μυαλό ότι έχει επαφές ακόμα για ρεζέρβα τις κρύες νύχτες του χειμώνα. Λάθος! Δεν είναι σόμπα. Αν ήθελε κάποιον να ζεσταίνει τις νύχτες του, θα έπαιρνε θερμαινόμενο υπόστρωμα, όχι τον πρώην έρωτα.

Και δηλαδή για να καταλάβω… Πιο μάγκες είναι ο Orlando και η Miranda που βγαίνουν αγκαζέ σαν να μην τρέχει κάστανο; Ή μήπως η Demi Moore με τον Bruce Willis; Καλά εντάξει η Demi πάντα ήταν πρωτοπόρα οπότε δεν τίθεται θέμα σύγκρισης.

Οι περισσότεροι υποστηρίζουν πως δε θα μπορούσαν να κρατήσουν φιλικές επαφές με κάποιον πρώην, υπάρχουν όμως κι οι εξαιρέσεις. Αλλά για να υπάρξουν αυτές οι εξαιρέσεις πρέπει να υπάρχουν και τα ανάλογα κριτήρια. Ποια είναι αυτά τα κριτήρια; Πρώτον και κύριον να θεωρείς τον νυν καλύτερο απ’ τον πρώην (σε οποιονδήποτε τομέα), να έχει περάσει αρκετός καιρός απ’ το χωρισμό ούτως ώστε να είσαι σίγουρος πως τον έχεις ξεπεράσει, να μην έχει πέσει το δάκρυ κορόμηλο για πάρτη του, ε και στην τελική να μη σε καβλώνει πια, βρε αδερφέ.

Η φιλία είναι μεγάλη και πρισματική. Το ίδιο πράγμα συμβαίνει και στον έρωτα. Όλα έχουν να κάνουν με το αν έχεις ξεκολλήσει απ’ το παρελθόν ή όχι. Αν, δηλαδή, πιστεύεις ότι η ερωτική φάση που έχεις περάσει με αυτόν τον άνθρωπο, έχει διαγραφεί, τότε μπορείς να οδηγηθείς σε μια άλλη κατεύθυνση, πιο πλατωνική, πιο φιλική.

Φυσικά μιλάμε για μια σχέση η οποία τελείωσε υπό φυσιολογικές συνθήκες κι όχι με τα μισά πιάτα σπασμένα, ένα αυτοκίνητο χαραγμένο κι ένα σπίτι μισοκαμένο. Σε μια τέτοια περίπτωση, νομίζω πως η διατήρηση μιας φιλικής σχέσης ή ακόμα και μιας τυπικής δε θα ήθελες να είναι ούτε ο χειρότερος εφιάλτης σου.

Ας υποθέσουμε λοιπόν πως το έτερον ήμισυ διατηρεί σχέσεις με το αερόθερμο, εμ, συγγνώμη, πρώην ήθελα να πω. Ποια η αντίδρασή σου; Οι επιλογές σου είναι δύο. Ή που δε θα έχεις καμία εμπλοκή επί του θέματος ή που θα προσπαθήσεις να έχεις κι εσύ όσο το δυνατόν καλύτερες σχέσεις με τον πρώην έρωτα του νυν έρωτα.

Κι επειδή, όταν θα σου ανακοινώσει βραδινή έξοδο με το παρελθόν, εσύ θα στριφογυρνάς στο κρεβατάκι σου αγκαλιά με τις αμφιβολίες, παλεύοντας να σε πάρει ο ύπνος, δε θα ήταν καλύτερο να συμμετέχεις κι εσύ σ’ αυτή την έξοδο;

Και να σου πω και κάτι βιωματικά; Είναι σημαντικά άτομα οι πρώην. Ξέρεις πόσα μπορείς να μάθεις από αυτούς; Δε φαντάζεσαι καν. Ξεδιπλώνεται μπροστά σου ολόκληρο το παρελθόν του ανθρώπου που έχεις στο πλευρό σου. Μαθαίνεις παλιές συνήθειες που έχει ξεχάσει, τα φοιτητικά του χρόνια από μια άλλη οπτική γωνία που εκείνος δε θα σου περιέγραφε ποτέ, τα τότε στέκια του, τον άνθρωπό σου με τα μάτια κάποιου τρίτου, με παρόμοιες αναμνήσεις με τις δικές σου αλλά παρελθοντικές.

Και πού ξέρεις; Το παρελθόν του άλλου μπορεί να καταλήξει ένα όμορφο παρόν για σένα. Μια καινούρια φιλία που ποτέ δεν είχες φανταστεί.

Επιμέλεια Κειμένου Ναντίν Ξυθάλη: Πωλίνα Πανέρη

Συντάκτης: Ναντίν Ξυθάλη