Όσες φορές κι αν προσπάθησα να κάτσω να μετρήσω τα είδη των σχέσεων που υπάρχουν, κάπου στην πορεία μπερδευόμουν κι έχανα το μέτρημα. Παρ’ όλα αυτά δεν μπόρεσα ν’ αφήσω ασχολίαστα τα σημαντικότερα. Όπως αυτό της πρώτης σχέσης, της καταπιεστικής, της σχέσης από συμφέρον, της σχέσης εξ αποστάσεως και φυσικά την παράλληλη σχέση.

Αλήθεια, πόσο εύκολο είναι να δημιουργήσεις μια παράλληλη σχέση; Τι προϋποθέσεις χρειάζονται και τι κριτήρια για να μπορέσει να διατηρηθεί; Μη νομίζεις πως είναι κάτι απλό, γελιέσαι. Είναι μια περίπλοκη κατάσταση που από πίσω της κρύβεται μια ολόκληρη στρατηγική, αν φυσικά έχεις κάπου στο πίσω μέρος του μυαλού σου τη διάρκεια κάτι τέτοιου.

Κι εδώ που τα λέμε, συγγνώμη κιόλας, αλλά γιατί να θες να διαρκέσει μια παράλληλη σχέση; Για να έχεις μόνιμους μπελάδες, κρυφτό κι αναπάντητες κλήσεις; Μάλλον έχεις μερικά βίτσια παραπάνω από έναν φυσιολογικό άνθρωπο. Αλλά βέβαια, θα μου πεις, μπορεί να σε ιντριγκάρει αυτό το «παράνομο» και «απαγορευμένο», εκεί πάω πάσο.

Ας υποθέσουμε λοιπόν πως βρίσκεσαι σε μια διλημματική φάση, κι όταν λέμε διλημματική δεν εννοούμε αν θα πιεις καφέ ή τσάι, ούτε αν θα δεις κωμωδία ή θρίλερ. Εννοούμε εκείνα τα ερωτήματα που πραγματικά σε κόβουν στα δύο, κι εσένα αλλά και όλη σου τη ζωή και σε κάνουν να στριφογυρνάς πολλά βράδια στο κρεβάτι σου ξεφυσώντας, λες κι άμα παραστήσεις την ατμομηχανή θα βρεις κάπου και τη σωστή απάντηση στο ερώτημα που σε βασανίζει.

Το πιο δύσκολο όμως σε όλη αυτή την κατάσταση όπου εσύ επέλεξες να μπεις, ξέρεις ποιο είναι; Τα λόγια, τα λόγια των τρίτων που έχεις να αντιμετωπίσεις. Ξέρεις μωρέ εκείνα τα γλυκά και συμπονετικά του τύπου «κοροϊδεύεις δύο ανθρώπους» , «δεν αναλαμβάνεις τις ευθύνες σου» και λοιπά. Κλείσε τα αυτιά σου και κάνε αυτό που νομίζεις εσύ, αυτό που προκαλεί το χαμόγελό σου. Κι αν αυτό το χαμόγελο έχει προκληθεί από δύο ανθρώπους κι όχι από έναν τότε απόλαυσέ το, αλλά με προσοχή, μη μετατραπεί ξαφνικά σε δάκρυα, και δεν εννοώ χαράς.

Για αρχή, πρόσεχε πού μιλάς και σε ποιον, όχι μόνο για να αποφύγεις μερικά ακόμα από αυτά τα γλυκύτατα σχόλια, αλλά και γιατί μερικά στόματα είναι ξέφραγα αμπέλια και ποτέ δεν ξέρεις πότε μπορεί να εισβάλλει η αλεπού και να σου κατασπαράξει τη σοδειά. Κι επειδή οι παράλληλες σχέσεις τρώνε και πολύ χρόνο απ’ την καθημερινότητά σου, για να μη βρεθείς σε κανένα νοσοκομείο με υπερκόπωση, κράτα και μερικό χρόνο για σένα.

Και τον βρήκες λοιπόν το χρόνο και βολεύτηκες στον αναπαυτικό καναπέ σου και χαζεύεις στην τηλεόραση και μαζί με τις διαφημίσεις σου ήρθε κι εσένα η φλασιά να αποκαλύψεις την ύπαρξη των δύο σχέσεων, τη μία στην άλλη δηλαδή. Κι ερωτώ εγώ τώρα, είσαι καθόλου με τα καλά σου ή να φωνάξω ψυχίατρο;

Πρώτον, δε ζεις στη Σουηδία που οι άνθρωποι είναι τόσο ανοιχτόμυαλοι και υπεράνω. Αν ζεις έχει καλώς, αλλά μιας και χλωμό το κόβω να σε ενημερώσω πως όσο πολιτισμένα κι αν φαίνονται μερικά πράγματα η έννοια της «ιδιοκτησίας» και γενικά η κτητικότητα είναι στο DNA όλων μας. Όσο κουλ και άνετος κι αν φαίνεται ο άνθρωπος που έχεις απέναντί σου, στην αποκάλυψη μιας τέτοιας βόμβας δε θα μείνει ίχνος ψυχραιμίας όπως και γυαλικών στο σπίτι, και αμφιβάλλω και για τη δική σου ακεραιότητα δηλαδή. Πώς να το κάνουμε; Δεν υπάρχει άνθρωπος που να είναι δεκτικός σε ένα τέτοιου είδους μοίρασμα.

Τι έγινε; Είπες να κάνεις πράξη το άσμα «από ‘δω η γυναίκα μου κι από ‘δω το αίσθημά μου»; Από ‘δω η τρυφερότητα, η κατανόηση κι η αγάπη, κι απ’ την άλλη το σεξ, ο ενθουσιασμός κι η αδρεναλίνη στα ύψη. Μη βολεύεσαι και πολύ σ’ αυτήν την κατάσταση γιατί όπως σε βλέπω, εκτός απ’ την αδρεναλίνη σε λίγο στα ύψη θα είναι και η πίεσή σου απ’ το άγχος. Πόσο θα αντέξεις νομίζεις να ζεις με κρυμμένα μηνύματα σε κινητό και facebook, με την αγωνία μην αποκαλυφθεί το δίπορτο και βρεθείς να κυκλοφορείς με περούκα απ’ την επόμενη κιόλας μέρα;

Τα «παράλληλα» είναι ωραία όταν κρατάνε λίγο, μετά χάνεται η μαγεία και φτάνεις ένα βήμα πιο κοντά στην παράνοια. Κι αν ακόμα δεν έχεις αποφασίσει τι θέλεις τελικά, βάλε τον εαυτό σου σε μια δοκιμασία. Βάλ’ τον στη θέση του άλλου. Πώς θα αντιδρούσες εσύ αν μάθαινες ότι βρίσκεσαι στο «τρίγωνο της κολάσεως», στον κόσμο σου με απλά λόγια και πίσω απ’ την πλάτη σου τα sms πάνε κι έρχονται; Μάλλον αυτός είναι ο δρόμος για τη σωστή κατεύθυνση.

Την έκανες που την έκανες την αμαρτία, ελπίζω τουλάχιστον να την απόλαυσες στο έπακρο, μη σπάσει τζάμπα η πιατοθήκη.

 

Επιμέλεια Κειμένου Ναντίν Ξυθάλη: Σοφία Καλπαζίδου

 

Συντάκτης: Ναντίν Ξυθάλη