Έκανες μια σχέση, ίσως προχώρησε και σε γάμο, δεν άργησε και η μέρα που έγινες γονιός, αλλά θέλεις διακαώς να επιστρέψεις στα θρανία, διατηρώντας τη σπίθα του μαθητή μέσα σου ζωντανή. Ξύπνησες μια ωραία μέρα και άρχισες να σκέφτεσαι πως παρ’ όλο που σου άρεσε αυτό που σπούδασες μικρός κι εργάζεσαι χρόνια, κάτι σου λείπει. Κάτι που ίσως φοβήθηκες να τολμήσεις, είτε δεν ήξερες ότι ήθελες.

Ε και λοιπόν; Τι σε κρατάει δέσμιο και δεν κάνεις το επόμενο βήμα; Η και καλά προχωρημένη φάση στη ζωή σου -που δεν είναι σε καμία περίπτωση προχωρημένη, μην τρελαθούμε-, το παιδί που ήρθε στη ζωή σας, ή ο χρόνος που λες πως δε θα είναι εύκολο να βρεις για να τα χωρέσεις όλα μαζί; Κι όλα αυτά τα -και καλά- εμπόδια είναι πιο δυνατά από τη σπίθα αυτή του μαθητή;

Κάθεσαι διαρκώς να σκέφτεσαι πως αυτοί οι αποτρεπτικοί παράγοντες είναι σίγουρα αρκετά δυνατοί για να σταματήσουν ένα νέο πιθανό ξεκίνημα, μα το μόνο σίγουρο είναι πως κάθε τόσο που θα το αναβάλλεις και θα δίνεις παράταση για τον επόμενο χρόνο, τον μεθεπόμενο χρόνο και πάει λέγοντας, θα χάνεις την ευκαιρία να μάθεις κάτι νέο για τον εαυτό σου. Κάτσε λίγο να μεγαλώσει το παιδί, λες, να μπει σε μια σειρά, να ισορροπήσεις τα ωράρια στο γραφείο, να μην είσαι αγχωμένος όπως τώρα κι η λίστα δεν τελειώνει, που στην ουσία δεν είναι τίποτα άλλο παρά ο φόβος και η ανασφάλεια που σε διακατέχουν για το αν θα τα καταφέρεις ή όχι συνδυαστικά με το ότι πάντα ο άνθρωπος δυσκολευόταν να βγει από τη βολή του, ακόμα κι αν δεν ήταν και τόσο βολική τελικά.

Αυτή τη στιγμή, ένα πράγμα έχει σημασία και πρέπει να κατανοήσεις. Από τη στιγμή που το έχεις βάλει στο μυαλό σου και το θέλεις πραγματικά, κανένας και τίποτα δεν μπορεί να σε αποτρέψει από το να το πραγματοποιήσεις εκτός κι αν εσύ ο ίδιος βάλεις φρένο αντί γκάζι. Εντάξει, δε λέω, δυσκολίες θα συναντήσεις, αλίμονο και κούραση θα έχεις, μα θα είναι δημιουργική. Όλα μέσα στο πρόγραμμα είναι, δεν είσαι, άλλωστε, από αυτούς που δεν κάνουν σωστό προγραμματισμό. Είναι στα συν σου και αυτό αλλιώς δε θα ετοιμαζόσουν για δεύτερη γύρα σπουδών! Σκέψου πως τώρα είσαι πιο έτοιμος απ’ ό, τι ήσουν πριν πέντε χρόνια κι ας μην είχες οικογένεια τότε. Τότε δεν το σκέφτηκες, τότε δε σου βγήκε. Τώρα είναι το σωστό timing για να επιμένεις τόσο. Τώρα που είσαι πιο ώριμος, πιο πειθαρχημένος και γουστάρεις τρελά, να το κάνεις.

Μόνο η ιδέα σε εξιτάρει, τι κάθεσαι και το σκέφτεσαι πότε έτσι και πότε αλλιώς; Ναι, κάποιοι θα σε κοιτάξουν λοξά όταν τους ανακοινώσεις την απόφασή σου, θα πουν τη γνώμη τους για να σε αποτρέψουν κι ας μην έχουν κακή πρόθεση και για να μη στα πολυλογώ, το άσπρο θα γίνει μαύρο, κατράμι. Κι εσένα τι σε νοιάζει; Τα συστατικά είναι απλά. Απόφαση να το κάνεις, προγραμματισμός για να ξεκινήσει, ηρεμία στον τρόπο σκέψης και βοήθεια και στήριξη από το σπίτι. Όλα τα άλλα περιττά.

Αυτό που θέλω να πω είναι πως όλα είναι εφικτά, αρκεί να ξέρεις πώς να τα ξεκινήσεις και πώς στη συνέχεια να τα προχωρήσεις. Βάλε στόχο και πήγαινε ένα βήμα παρακάτω. Δες τον εαυτό σου να έχει ήδη αγγίξει, να κρατάει στα χέρια του το πολυπόθητο πτυχίο, δίπλωμα, πιστοποίηση, ό,τι κι αν είναι αυτό τέλος πάντων που έβαλες σκοπό να κατακτήσεις. Θα είσαι κι εσύ ένα φωτεινό παράδειγμα, όπως κι άλλοι γιατί τολμήσατε να κυνηγήσετε τη γνώση πέρα από τα δεδομένα, είτε στα 40, είτε στα 60 η ηλικία δε παίζει κανένα ρόλο, γιατί η ηλικία είναι μόνο ένας αριθμός. Η ζωή δε σταματάει γιατί απέκτησες οικογένεια, προχωράει και προχωράς κι εσύ μαζί της.  Κι από την άλλη βέβαια, ίσως βάλεις στην πρίζα αυτούς που σε κοιτούσαν λοξά προηγουμένως και ψαχτούν λίγο παραπάνω με τα δικά τους παρατημένα, μήπως τα πιάσουν ξανά απ’ την αρχή ή απ’ τη μέση.

Όπως και να έχει, εσύ για οποιοδήποτε λόγο, θέλεις αυτή την καινούρια αρχή, οπότε φρόντισε να την κάνεις με όρεξη κι όχι με ενοχές. Κάθε αρχή και δύσκολη, μα θα δεις στην πορεία πως το δύσκολο θα γίνει εύκολο για σένα στο πι και φι κι ας έρθει για λίγο τούμπα η ζωή σου, θα αξίζει τον κόπο.

 

Συντάκτης: Μαίρη Περγάμαλη
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου