Σεξ χωρίς προφυλακτικό. Άπειρες είναι οι φορές που όλοι μας έχουμε διαβάσει ή ακούσει γιατί δεν πρέπει να συμβαίνει. Δεν πρέπει να πραγματοποιείται η πράξη χωρίς προφύλαξη κι ο λόγος είναι αναμενόμενος.

Με το πλαστικό εκείνο σκουφάκι δεν αποφεύγεις μόνο κάποια πιθανή εγκυμοσύνη, αλλά προστατεύεις τον ίδιο σου τον εαυτό. Σε μια εποχή που τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας, θα ήταν το λιγότερο ανευθυνότητα να το αμελήσεις.

Η φράση καραμέλα, « Έλα μωρέ σ’ εμένα θα τύχει; Εγώ είμαι καθαρός». Εμ δε θα μείνεις για πολύ αν δεν πάρεις τα μέτρα σου, άσε τις επιπολαιότητες και κατανόησε πως το προφυλακτικό είναι σύμμαχός σου. Δικαιολογίες του τύπου «Δεν έχω μαζί μου, είσαι τόσο σέξι που δεν μπορώ να περιμένω» κι η καλύτερη όλων «Χωρίς  προφυλακτικό θα το ευχαριστηθείς περισσότερο” απορρίπτονται.

Η χρήση προφυλακτικού δεν είναι πάντα εύκολη υπόθεση. Σχεδόν όλοι μας έχουμε κάνει σεξ χωρίς να το χρησιμοποιήσουμε κυρίως όταν βρισκόμαστε σε κάποια μόνιμη σχέση. Γνωρίζουμε τον άνθρωπο που έχουμε απέναντί μας και πολλές είναι οι φορές που πάνω στην κάβλα, μόνο να αρχίζεις να ψάχνεσαι για το πού είναι το κουτάκι δε θέλεις.

Αν είσαι άντρας της λες πως θα τραβηχτείς κι αν είσαι γυναίκα ανάμεσα στα αχ- βαχ, πετάς κι ένα «μην τελειώσεις μέσα». Η πράξη τελειώνει κι ούτε γάτα ούτε ζημιά, έτσι νομίζεις εσύ τουλάχιστον. Μάθε λοιπόν πως ακόμη κι αν είσαι μονογαμικός, το να κολλήσεις κάποιο νόσημα δεν είναι απίθανο. Ναι, δεν είναι υποψήφιοι μόνο εκείνοι που έχουν έντονη σεξουαλική ζωή.

Πάμε τώρα σε ένα άλλο φλέγον ζήτημα, την απιστία και στο πώς μπορούν αυτά τα δύο θέματα να συσχετίζονται. Το να απατήσει ο ένας εκ των δύο σε μια σχέση, έχει πλέον γίνει αναμενόμενο. Τι γίνεται, όμως, όταν ο σύντροφός σου σε απατήσει και δε φροντίσει να πάρει προφυλάξεις;

Να το κάνουμε λίγο πιο απτό, αποφασίζεις να απατήσεις τον άνθρωπό σου, βρίσκεσαι να κυλιέσαι σε ξένες αγκαλιές με όλους εκείνους τους κινδύνους που προαναφέραμε και μένεις άπραγος. Για την ακρίβεια γνωρίζεις πολύ καλά τι κάνεις και δείχνεις να μη σε ενδιαφέρει καθόλου. Γυρίζεις λοιπόν σπίτι βρίσκεσαι με τον επίσημο σύντροφό σου κι απλόχερα μεταδίδεις ό,τι κόλλησες.

Το να θέτεις τον ίδιο σου τον εαυτό σε κίνδυνο είναι επιλογή σου, το να το προκαλείς στους άλλους είναι θράσος κι ηλιθιότητα. Πόσο μάλλον σε εκείνους που υποτίθεται πως αγαπάς. Μπορεί να άξιζε την απιστία ο άνθρωπός σου, μπορεί κι όχι· όπως και να έχει αυτό στα σίγουρα δεν το αξίζει κανένας ό,τι και αν έχει κάνει.

Και στην τελική, για πες μας λίγο πόση αηδία θα ένιωθες εσύ αν μάθαινες πως πριν συναντηθείς με το ταίρι σου, εκείνο πηδιόταν αλλού; Αντέχεις στη σκέψη να φιλάει άλλα χείλη, να βρίσκετε μέσα σε ένα ξένο σώμα; Αντέχεις να σκέφτεσαι πως και σε απάτησε και σε έθεσε σε κίνδυνο; Βρες μου τότε έναν λόγο για να το κάνεις εσύ.

Το θέμα ακούγεται ειρωνικό και για κάποιους τουλάχιστον τρελό, συμβαίνει όμως. Ας μην ξεχάσουμε το σχετικά πρόσφατο γεγονός, με τις οροθετικές ιερόδουλες που συνευρίσκονταν με πελάτες χωρίς τη χρήση προφυλακτικού. Το τηλέφωνο που αναγκάστηκε να βγάλει στη μεγάλη οθόνη το υπουργείο υγείας, κάνοντας έκκληση σε οποιονδήποτε που θεωρεί πως κινδυνεύει να εξεταστεί. Να μην ξεχάσουμε επίσης, τα σχεδόν δέκα χιλιάδες άτομα που τηλεφώνησαν.

 Προφύλαξε τον εαυτό σου, μόνο αυτόν έχεις και στην τελική αν δεν το κάνεις εσύ, ποιος θα το κάνει;

 

Επιμέλεια Κειμένου Μαρίας Καλλιοντζή: Πωλίνα Πανέρη

Συντάκτης: Μάρω Καλλιοντζή