Δεν είναι υπερβολή, αυτό που υποστηρίζουν ορισμένοι, πως όλα στη ζωή είναι έρωτας και πως μπορεί να υπάρχει παντού γύρω μας, χωρίς απόλυτα να τον αντιλαμβανόμαστε. Ερωτεύεσαι συνήθειες, δραστηριότητες κι οτιδήποτε άλλο βλέπεις πως σε κάνει να αισθάνεσαι όμορφα, σαν να βιώνεις μια ολοκλήρωση όταν το πραγματοποιείς. Τότε, με ενθουσιασμό στα μάτια, σχεδιάζεις πιο καλοδιάθετα την καθημερινότητά σου. Εκείνη, που με κάποιες πινελιές ευχαρίστησης, δε φαντάζει πλέον τόσο πεζή κι αδιάφορη.

Ο έρωτας εν γένει γεννιέται απρόσμενα μέσα στην καρδιά του καθενός, άλλοι βέβαια τον σχεδιάζουν από μικρή ηλικία, σαν να τον προετοιμάζουν. Και δεν αναφέρομαι αποκλειστικά στον ερωτικό τομέα, γιατί δεν κρύβεται μόνο εκεί. Αν το καλοσκεφτείς, ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων δηλώνει αιώνια ερωτευμένο με το επάγγελμά του. Αυτή η σχέση έχει ξεκινήσει από μικρή ηλικία, όταν ξεκινούν τα όνειρα κι η επίτευξη στόχων. Χρόνια προσπαθείς, στερείσαι, κοπιάζεις, για να έρθει αυτή η στιγμή που θα φωνάξεις «ναι, τα κατάφερα»!

Και μόλις ένιωσες μια ηθική ικανοποίηση, επειδή κατόρθωσες να ασκείς το επάγγελμα που είναι πιο κοντά σε σένα, στο χαρακτήρα σου, που ταυτίζεσαι με αυτό και νιώθεις πως σου ταιριάζει απόλυτα. Προσπαθείς καθημερινά, όταν ενημερώνεσαι και διευρύνεις τις γνώσεις σου, με σκοπό να εξελιχθείς και γίνεσαι όσο το δυνατόν καλύτερος. Ξυπνάς το πρωί με χαμόγελο, γιατί απολαμβάνεις τη συνήθεια της δουλειάς σου κι όχι με μούτρα και κακοκεφιά, σαν αγγαρεία. Δεν είναι μόνο η ανάγκη σου για τα χρήματα, είναι και το μεράκι σου που σε κρατάει σε εγρήγορση.

Έρωτας, ωστόσο, είναι κι η τέχνη της μαγειρικής. Ψάχνουν μυστικά, περίεργες συνταγές, συμβουλεύονται ακόμη κι ανώτερους. Όλα αυτά γιατί έχουν το μικρόβιο της δημιουργίας και γενικότερα αρέσκονται στο να ανακαλύπτουν καινούργιες γεύσεις και μυρωδιές. Νιώθουν ότι παράγουν έργο, σαν να αναπτύσσεται ένας έρωτας με την κουζίνα. Χάνονται για ώρες μέσα στο βασίλειό τους, έχοντας γύρω τους μόνο υλικά και μαγειρικά σκεύη. Γίνεται το πάθος τους, η ενασχόλησή τους, είτε επαγγελματική είτε σαν χόμπι. Όπως και να έχει, δε χάνουν χρόνο, προσπαθούν να εξελίσσονται. Κάθε επιτυχημένη συνταγή είναι επίτευγμα και κάθε σωστά δουλεμένη νοστιμιά τους, επιβράβευση.

Δεν είναι μόνο η τέχνη της μαγειρικής που μπορεί να σε σαγηνεύσει. Υπάρχουν κι άλλες που σου κεντρίζουν το ενδιαφέρον κι όταν αρχίζεις τυχαία να ασχολείσαι, συνειδητοποιείς πως έχεις ένα μικρό, καλά κρυμμένο ταλέντο Ξεδιπλώνοντάς το, δημιουργούνται αξιοθαύμαστα έργα. Έτσι συμβαίνει και με την τέχνη της φωτογραφίας. Ξεκινάει δειλά για τους περισσότερους, σαν ένα απλό χόμπι, αλλά καταλήγει σε παθιασμένο έρωτα, αυστηρά συνδεδεμένο με τη φύση, με αξιοπρόσεχτα τοπία, αλλά και πρόσωπα.

Οι καλλιτέχνες ψάχνουν, ενημερώνονται και με μεράκι ασχολούνται με αυτήν την τέχνη που τους εξελίσσει αισθητικά και πνευματικά. Κι αυτό αντανακλάται στο αποτέλεσμα, το οποίο σίγουρα θα είναι φροντισμένο και καλά δουλεμένο κι έτσι θα φανερωθεί ο κρυφός έρωτάς τους.

Πώς, όμως, να μην επισημάνεις ως έρωτα, την εξωτερική εμφάνιση, όχι απ’ την οπτική αν έχει κάποιος ωραία εξωτερικά χαρακτηριστικά ή όχι, αλλά απ’ την οπτική του στιλ που ακολουθεί. Αν θέλεις να ορίσεις το στιλ, δεν είναι απαραίτητα η πιστή παρακολούθηση των τάσεων της μόδας κι η πλήρης αντιγραφή τους, αλλά η προσωπική πινελιά που βάζει κανείς πάνω του. Ο τρόπος που ντύνεται, φανερώνει την καλαισθησία του, το γούστο του. Όσο πιο πολύ το προσέχει κι ασχολείται με αυτό, τόσο έρχεται πιο κοντά με μια σωστή ενδυματολογική εικόνα. Σε άλλους αρέσει κι άλλοι αδιαφορούν, γιατί τους φαίνεται βαρετό, με αποτέλεσμα να μην προσέχουν τον εαυτό τους και να τον παραμελούν. Δεν είναι μια απλή συνήθεια το στιλ, είναι βαθύς έρωτας που γίνεται όλο και πιο ξεχωριστός, όσο περισσότερο ψάχνεσαι, για να το βελτιώσεις. Ενθουσιάζεσαι να ανακαλύπτεις μυστικά της μόδας που ξέρεις πως θα κάνουν πιο εντυπωσιακή την εμφάνισή σου.

Όλα αυτά, βέβαια, αποκτούν περισσότερο νόημα κι ενδιαφέρον, μόλις έρθει απρόσμενα κι ο αληθινός έρωτας που θα σε ολοκληρώσει. Το σίγουρο ακόμη είναι πως θα σε βοηθήσει να πραγματοποιείς με μεγαλύτερη ευχαρίστηση τις δραστηριότητες που έχεις αποφασίσει να πλαισιώνουν την καθημερινότητά σου.

Όλα θα φαντάζουν πιο ιδανικά με έναν μαγικό τρόπο. Αυτός ο απρόσκλητος επισκέπτης, ο έρωτας που θα φροντίζεις, θα νοιάζεσαι και θα του δίνεις χρόνο απ’ το χρόνο σου, θα σου δημιουργεί το μεράκι και τη χαρά να ασχολείσαι με ό,τι σε ευχαριστεί με έντονη δημιουργικότητα και διάθεση. Τότε θα έχεις αγγίξει σίγουρα, έστω και λίγο, αυτή που λένε όλοι άπιαστη, την ευτυχία και θα νιώθεις πως ο έρωτας είναι παντού.

Συντάκτης: Γιώτα Κολιμάτση
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη