Η ζωή, όπως όλα δείχνουν, είναι μια πρόκληση. Δεν είναι λίγες οι φορές που έρχεσαι αντιμέτωπος με τον εαυτό σου και προσπαθείς να καταλάβεις μέχρι ποιο σημείο είσαι διατεθειμένος να φτάσεις όταν ενδιαφέρεσαι για κάτι ή για κάποιον.

Κάνουμε γνωριμίες που μας τραβάνε σαν μαγνήτης, ενώ τα πράγματα δεν εξελίσσονται όπως τα περιμένουμε. Ίσως αφορά άτομα που η κοινωνικότητά τους δεν είναι το μεγάλο τους ατού, προσωπικότητες που δεν προσεγγίζονται εύκολα. Αυτή, όμως, η αποστασιοποιημένη στάση, σου κέντρισε τελικά το ενδιαφέρον. Όσο παράξενο και να ακούγεται, εντυπωσιάστηκες από αυτήν τη διαφορετική συμπεριφορά. Είχε κάτι το γοητευτικό. Βάζεις στόχο να αφοπλίσεις την πανοπλία που φορά. Τολμάς να κυνηγήσεις και να κατακτήσεις.

Αναμφισβήτητα, αυτή η κατηγορία των κλειδωμένων ανθρώπων χρειάζεται ένα χρονικό περιθώριο για την πλησιάσεις και να την προσεγγίσεις. Απαιτείται υπομονή και μεγάλη θέληση σε αυτές τις περιπτώσεις. Ο ενθουσιασμός που σου έχει προξενήσει αυτό το γοητευτικό χαρακτηριστικό, θα λειτουργήσει ως κινητήρια δύναμη στην προσπάθειά σου.

Όλο αυτό το μυστήριο, σε ιντριγκάρει και σε οδηγεί στο να θέλεις να τον «γδύσεις» για να δεις μέσα του. Να ανακαλύψεις τι κρύβεται πίσω απ’ την πανοπλία, να δεις τον εσωτερικό του κόσμο. Έχεις θέσει πλέον ένα στόχο, να περπατήσεις στα απόκρυφα μονοπάτια του και να αποκρυπτογραφήσεις το μυαλό του.

Για να φτάσεις εκεί, θα περάσεις από πολλά στάδια. Είναι αναγκαίο να προσπαθείς ασταμάτητα για να κερδίσεις την εμπιστοσύνη του. Σίγουρα, δε θα είναι εύκολο, αλλά σε αυτό το σημείο έρχεσαι αντιμέτωπος με τον εαυτό σου και θέτεις τα όριά σου. Είναι σημαντικό να ξέρεις πόσο το θέλεις, αν είναι πραγματική επιθυμία ή απλό καπρίτσιο, που θα ξεφουσκώσει γρήγορα. Θα αναρωτηθείς πολλές φορές αν αξίζει τον κόπο. Αν δε ρισκάρεις, όμως, δε θα το μάθεις ποτέ. Όπως κι αν καταλήξει, είναι δυνατή εμπειρία.

Συνήθως, αυτοί οι κλειδωμένοι άνθρωποι που ενδέχεται να μπουν στη ζωή μας απρόσμενα, κουβαλούν μαζί τους μια περιπέτεια. Το μυστήριό τους γίνεται πηγή ζωής. Κι είναι επίσης αλήθεια πως στις περισσότερες περιπτώσεις κρατούν πολύ συναίσθημα μέσα τους, αλλά βαθιά κρυμμένο. Θέλουν το χρόνο τους για να εξωτερικεύσουν όσα νιώθουν.

Το πιο πιθανό είναι να σε περάσουν από σαράντα κύματα μέχρι να αποδείξεις πως αξίζεις να σου χαρίσουν το μαγικό κλειδί τους. Σιγά σιγά, αν καταφέρεις να τους ρίξεις τις άμυνες, ξετυλίγονται κι αναδιπλώνουν τον υπέροχο χαρακτήρα τους. Αν αναρωτηθείς γιατί έγιναν τόσο απόμακροι κι αν ήταν από πάντα έτσι, ίσως να μην πάρεις ποτέ απάντηση. Ίσως πάλι να ισχύει η θεωρία πως πληγώθηκαν στο παρελθόν κι από τότε κουβαλούν μια καχυποψία συνεχώς μαζί τους, ίσως κι όχι.

Επιλέγουν συνειδητά τη μοναξιά, αφού αυτή δεν μπορεί να φέρει καμία απογοήτευση. Έτσι, αποστασιοποιούνται κι άλλοτε διώχνουν εύκολα ανθρώπους –που υπό άλλες συνθήκες μπορεί να ενδιαφέρονταν, αλλά φοβούνται να προσπαθήσουν– είτε γοητεύουν εκείνους που είναι έτοιμοι να λύσουν κάθε αίνιγμά τους, για να κατακτήσουν μια θέση στη ζωή τους.

Αξίζει να τολμάς για ένα τέτοιο άτομο κι ας μην το ξεκλειδώσεις. Μην ξεχνάς πως ποτέ δε χάνουμε ή κερδίζουμε, μόνο μαθαίνουμε απ’ τις επιλογές μας. Κι αν καταφέρεις να πετάξεις την πανοπλία του, ακολουθεί μια ηθική ικανοποίηση. Όσο μεγαλύτερη θέληση κι υπομονή έχεις, τόσο περισσότερες πιθανότητες υπάρχουν να φωτίσεις έναν σκοτεινό άνθρωπο. Τόλμησέ το, δοκίμασε τον εαυτό σου. Αντέχεις τα δύσκολα;

Συντάκτης: Γιώτα Κολιμάτση
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη