Μπορεί το φετινό καλοκαίρι να μας έκανε αρκετά τσαλίμια μέχρι να εμφανιστεί, αλλά να που επιτέλους έφτασε για να το απολαύσουμε όπως και κάθε χρόνο. Μέσα στις απολαύσεις που έχει να μας προσφέρει, περιλαμβάνεται και η λατρεμένη ηλιοθεραπεία η οποία μας χαρίζει το λαμπερό και σταρένιο δέρμα που φωνάζει απο μακριά “‘εκανα τριήμερο να σκάσετε” στο γραφείο. Και μπορεί να θέλουμε σαν παλαβοί να ξαπλώσουμε στις αμμουδιές για να το αποκτήσουμε, αλλά πάντα πρέπει να θυμόμαστε τους παρακάτω κανόνες για το καταφέρουμε με τον ασφαλέστερο τρόπο.

 

SPF το ιερό

Ναι, ναι ξέρω έχουμε κουραστεί να ακούμε συνέχεια για το πόσο απαραίτητα είναι τα αντηλιακά, αλλά τυγχάνει πολλοί να τα περιφρονούν με καταστροφικές συνέπειες για το δέρμα. Το να καείς από τον ήλιο δεν είναι πάντα απλό, ούτε μπορεί να ξεπεραστεί μέσα σε μια μέρα. Μπορεί να συνδεθεί με σοβαρά προβλήματα για την υγεία τα οποία, όμως, μπορούμε εύκολα να τ’ αποφύγουμε βάζοντας αντηλιακό κατά την έκθεσή μας στον ήλιο. Αυτό ισχύει και για σώμα και για το πρόσωπο. Δείκτης 50 σε στεγνό και καθαρό δέρμα μία ώρα πριν την έκθεση στον ήλιο και επαναλαμβάνουμε κάθε 45 λεπτά το αργότερο.

 

Λάδι ναι, αλλά με αντηλιακό μαζί

Το λάδι μαυρίσματος μπορεί να επιταχύνει το μαύρισμα, αλλά δεν έχει την ίδια ικανότητα προστασίας με τα γαλακτώματα. Για την ακρίβεια, δεν έχει καμία ικανότητα προστασίας. Καλό είναι, επίσης, το λάδι να χρησιμοποιείται αφού το δέρμα έχει πρώτα εκτεθεί υπό την προστασία αντηλιακού για ένα μισάωρο τουλάχιστον.

 

Καπέλο-ομπρέλα-σαγιονάρες

Το καπέλο είναι απαραίτητο για την προστασία του κεφαλιού και την αποφυγή της ηλίασης. Η ομπρέλα μπορεί να βοηθήσει επίσης σε αυτό. Πρέπει πάντα να έχουμε ένα σημείο σκιάς για προστασία, ιδίως εάν κάνουμε ηλιοθεραπεία τις πολύ μεσημεριανές ώρες. Επίσης, η άμμος κι οι πέτρες αναπτύσσουν πολύ υψηλές θερμοκρασίες στη διάρκεια της μέρας, γι’ αυτό καλό είναι να μην περπατάμε ξυπόλητοι στην παραλία, αφού σε συνδυασμό με το ξηρό περιβάλλον, μπορούν να προκαλέσουν εγκαύματα στα πέλματα (τα οποία καλό είναι να αλείφουμε επίσης με αντηλιακό).

 

Συνεχής ενυδάτωση

Στις υψηλές θερμοκρασίες, η υγρασία από το σώμα χάνεται πιο εύκολα, γι’ αυτό πάντα πρέπει να έχουμε νερό όταν βρισκόμαστε στην παραλία. Καλός ο καφές και τα αναψυκτικά, αλλά το νερό είναι απαραίτητο. Αντίστοιχα, το αλκοόλ σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες δεν είναι μια καλή επιλογή, διότι επιταχύνει την αφυδάτωση. Κι αν το νερό δεν κατεβαίνει σκέτο, ας διαλέξουμε μια δροσερή γρανίτα ή έναν χυμό κατά τη διάρκεια της ηλιοθεραπείας. Και σε περίπτωση που δεν έγινα σαφής, δεν ξεχνάμε ποτέ το νερό.

 

Άσε το φαγητό γι’ αργότερα

Καλό είναι, όταν έχουμε πρόθεση να εκτεθούμε στον ήλιο, να μην έχουμε καταναλώσει βαρύ φαγητό, διότι αυτό μπορεί να μας προκαλέσει δυσφορία, ζάλη, ως και ταχυκαρδία. Επίσης, το φαγητό πρέπει να αποφεύγεται κι εάν επιθυμούμε να κολυμπήσουμε. Μπορούμε να κόψουμε την πείνα με κάποια φρούτα και να φάμε το γεύμα μας αφού γυρίσουμε από την παραλία.

 

Επικίνδυνες ώρες

Ο ήλιος είναι ιδιαίτερα καυτός μεταξύ 11:00 και 15:00 και καλό είναι να μην του κάνουμε παρέα εκείνες τις ώρες. Εάν πάλι είναι αδύνατο να κρατηθούμε μακριά του το διάστημα αυτό, πρέπει να τηρούμε απαρέγκλιτα όλα τα προηγούμενα, φροντίζοντας να βρούμε μια σκιά για να μπορούμε τουλάχιστον να εναλλάσσουμε την έκθεσή μας στον ήλιο με ένα πιο δροσερό περιβάλλον.

 

Αύξησε σταδιακά την έκθεση

Αν είσαι όλη μέρα κλεισμένος σε ένα γραφείο και ξαφνικά βγεις και κάτσεις 5 ώρες στον ήλιο, το πιο πιθανό, εκτός από την ηλίαση, είναι να γίνεις και σαν αστακός και να πονάς για 2 βδομάδες από τα εγκαύματα. Άρα ξεκινάμε με απογευματινή έκθεση στον ήλιο, τύπου 4-7, ή πρωινές τύπου 9-11 και σταδιακά μπορούμε να πάμε και σε πιο μεσημεριανές και θερμές ζώνες. Κατά τη διάρκεια της ηλιοθεραπείας, επίσης, καλό είναι να κάνουμε βουτιές στο νερό ανά διαστήματα, ώστε να πέφτει η θερμοκρασία του σώματος. Ο ήλιος εξακολουθεί να μας επηρεάζει όσο είμαστε και μέσα στο νερό, αλλά είναι λιγότερο επιβαρυντικός.

 

After sun

Η προστασία του δέρματος πρέπει να συνεχίζεται και μετά την έκθεση στον ήλιο. Αφού κάνουμε το μπάνιο μας με καθαρό νερό, καλό είναι να δροσίζουμε ο σώμα μας με μια κρέμα after sun που περιέχει καταπραϋντικές ουσίες, όπως αλόη. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η έκθεση του δέρματος στον καυτό ήλιο, ιδίως εάν γίνεται απότομα, αποτελεί ένα σοκ και πρέπει να το βοηθήσουμε να επανέλθει. Η εξωτερική ενυδάτωση μετά την ολοκλήρωση της ηλιοθεραπείας είναι απαραίτητη ώστε να μπορέσουμε και πάλι να εκτεθούμε με ασφάλεια στον ήλιο, αλλά και να διατηρήσουμε το μαύρισμά μας.

Η ηλιοθεραπεία είναι μια καλοκαιρινή συνήθεια που οι περισσότεροι αγαπούν. Οι συνθήκες που επικρατούν πλέον στην ατμόσφαιρα, όμως, δε μας επιτρέπουν την αντιμετωπίζουμε με απροσεξία. Οι δερματικές παθήσεις κι ο καρκίνος του δέρματος που οφείλονται στον ήλιο είναι ένα εντεινόμενο πρόβλημα που πρέπει να μας προβληματίσει όλους. Ναι, θέλουμε να χαιρόμαστε τον ήλιο κι αυτός θα συνεχίσει να είναι φίλος μας, εφόσον σεβόμαστε το δέρμα και το σώμα μας.

Συντάκτης: Σοφία Γουρνά
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου